was successfully added to your cart.
Wat te doen bij depressie?

Als je een behandeling voor depressie zoekt, staan je verschillende mogelijkheden tot je beschikking. In dit artikel ga ik het hebben over de verschillende soorten behandelingen die er op dit moment beschikbaar zijn. Daarnaast bespreek ik kort hoe effectief deze behandelingen zijn en -zo mogelijk- waar je deze behandelingen kunt krijgen.

Waarschuwing vooraf

Een depressie is een heel vervelende en ook enigzins gevaarlijke aandoening. Dat een depressie gevaarlijk is, heeft vooral te maken met de kans op zelfmoord. Zelfmoord komt namelijk regelmatig voor bij mensen die zich depressief voelen. Daarom is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan bij het behandelen van een depressie. We raden dan ook aan om een gesprek te hebben met een psycholoog, voordat je bezig gaat met een andersoortige behandeling. De psycholoog kan je vaak doorverwijzen naar goede boeken, een internettherapie of een groepstraining. Hij of zij kan ook inschatten wat de ernst is van je klachten.

Speel je nu met de gedachte om zelfmoord te plegen? Neem dan contact op met 113online, een plek waarop je gratis kunt praten over je zelfmoordgedachten.

Inhoudsopgave:

 • Depressiebehandeling zonder medicijnen
  • Behandeling met psychotherapie
  • Depressie behandeling online
  • Behandeling met running therapy
 • Depressie behaneling met medicijnen
 • Depressie behandeling intern
 • Depressie behandeling zonder medicijnen

Allereerst ga ik in op verschillende behandelingen die er zijn zonder gebruik te maken van medicijnen. Ga er maar voor zitten, want er zijn behoorlijk wat mogelijkheden.

Behandeling met psychotherapie dit is waarschijnlijk de meest bekende behandelmethode voor depressie. In psychotherapie ga je onder begeleiding van een psycholoog aan het werk om je klachten te verkleinen.

Er zijn verschillende soorten behandelaars en behandelingen. Wij raden je aan om een behandeling te zoeken waar een duidelijk wetenschappelijk bewijs voor is. Denk daarbij aan cognitieve therapie of kortdurende psychotherapie. Als je therapeut je niet kan vertellen hoe hij je depressie gaat behandelen, kun je je afvragen of het wel een goede therapeut is.

Tot slot wordt in therapie vaak gebruikt gemaakt van andere soorten behandelingen. Psychotherapie gecombineerd met internettherapie, running therapie en/of bibliotherapie bijvoorbeeld. Deze verschillende behandelmethoden zullen we hieronder bespreken.

Wij hebben een team van goede psychologen dat voor je klaar staat. Klik hier om een afspraak in te plannen.

Depressie behandeling online 

Tegenwoordig worden veel behandelingen online gegeven. Over het algemeen komt hier geen psycholoog aan te pas. Je kunt de internettherapie dan zien als een digitaal boek dat je doorlees en dat je er toe aanzet om bepaalde oefeningen te doen.

Uit onderzoek blijkt dat deze therapievorm vrij goed werkt. Je hoeft dus niet altijd in contact te zijn met een psycholoog om internettherapie te doen werken. Het werkt al als je de oefeningen en opdrachten zelf doet.

In principe kun je zelfstandig een online therapie doen en daar is ook niets op tegen. Gezien de ernst van depressieklachten raden we je echter aan om dit onder supervisie van een psycholoog te doen. Dat is uiteindelijk toch een veiliger gevoel.

Onder begeleiding van onze psychologen kun je aan de slag met behulp van een online leeromgeving.

Als je liever een boek leest over depressie, kun je kijken op onze pagina over boeken over depressie (behandeling door een boek te lezen wordt ook wel bibliotherapie genoemd).

Behandeling met running therapie

Hoewel het nog niet helemaal duidelijk is waarom hardlopen werkt, weten we al wel dat het werkt. De bekende Nederlandse psychiater Bram Bakker heeft zich onder andere uitgesproken voor het effect van running therapy.

Running therapy houdt simpelweg in dat je onder begeleiding van een psycholoog gaat hardlopen. Dat klinkt wellicht wat al te eenvoudig om als therapie te gelden, maar het werkt op meerdere manieren. Allereerst maak je tijdens het hardlopen bepaalde stoffen aan die er voor zorgen dat je je gelukkiger voelt. Daarnaast heeft het hardlopen effect op je overtuigingen. Depressieve mensen hebben vaak last van een negatief zelfbeeld. Ze zijn er van overtuigd dat ze niets waard zijn en dat ze ook niet veel kunnen. Tijdens het hardlopen kunnen ze direct zien dat ze heus wel iets kunnen en, misschien nog wel belangrijker, dat actief aan je vooruitgang werken beter werkt dan niets doen.

Je kunt in principe overal in Nederland meedoen aan loopgroepjes. Als je dit specifiek wilt doen onder begeleiding van een therapeut kun je kijken op de site van Running therapie Nederland.

Depressie behandeling met medicijnen

Er zijn een hoop medicijnen die helpen tegen depressies. Toch is het niet altijd verstandig om te grijpen naar medicijnen. Daar zijn een aantal redenen voor:

 • Het duurt vaak lang voordat medicijnen gaan werken. Vaak gaat er wel een maand overheen voordat een medicijn aanslaat. Op de korte termijn is behandeling dus vaak effectiever.
 • Voor minder zware depressies is de effectiviteit van medicatie nauwelijks aangetoond. Het is duidelijk dat medicijnen werken voor zware depressies, maar dat ze werken voor minder zware depressies is een stuk minder duidelijk.
 • Het lijkt alsof er verschillende soorten depressies zijn. Zodra een depressie het resultaat is van een probleem in je brein, ligt het voor de hand om medicijnen te nemen. Wanneer je depressie echter te maken heeft met een vervelende situatie waarin je je bevindt (scheiding, sterfgeval, ontslag), is het vaak handiger om te kijken naar de manier waarop je daar mee omgaat.

Let wel, we zijn absoluut niet tegen behandeling van depressie met medicijnen. In deze gevallen is dat namelijk juist wel verstandig:

 • wanneer je een zeer ernstige depressie hebt (op het moment dat je je bed niet meer uitkomt bij wijze van spreken).
 • Als je last hebt van een manische depressie. Dat is een depressie afgewisseld met perioden waarin je je juist heel opgewerkt voelt.
 • Als het volgen van een behandeling te zwaar voor je is. Op dat moment kan het helpen om medicatie te nemen om therapie weer mogelijk te maken.

Medicatie krijg je altijd via de huisarts. De huisarts is vaak uiteindelijk niet de eindverantwoordelijke, maar hij is wel de poortwachter naar anderen die ook medicatie kunnen voorschrijven (zoals de psychiater). Ik neem aan dat ik je geen tips hoef te geven over hoe je je huisarts moet bereiken.

Depressie behandeling intern

Wanneer je last hebt van een zware depressie, kan het zijn dat je intern behandelt wordt. Dat betekent dat je in een ziekenhuis of binnen een instelling behandelt wordt. Er zijn hierbij verschillende mogelijkheden. Zo kun je behandeld worden op de dagbehandeling. Dan volg je overdag een behandeling en ga je in de avonduren weer naar huis. Maar je kunt ook opgenomen worden en dan slaap je ook op de afdeling. Deze maatregelen worden niet zomaar getroffen en eer het zo ver komt moet je echt behoorlijk ziek zijn.

Ook hier zorgt je huisarts voor de doorverwijzing naar een psychiater en deze beslist hoe de behandeling verder wordt doorgezet.

 

 

 

Robert Haringsma

About Robert Haringsma

Robert Haringsma is psycholoog en onderzoeker. Hij schrijft over onderwerpen als stress, zelfvertrouwen, depressie en angst.

Leave a Reply