was successfully added to your cart.
depressie en vrienden

Het is soms moeilijk om iemand in je omgeving te hebben die depressief is. Hoe moet je je gedragen, wat moet je precies zeggen en wat kun je doen om diegene bij te staan? Uit nieuw onderzoek blijkt dat het vaak voldoende is om er gewoon voor de persoon te zijn.

Het onderzoek

Uit onderzoek van de Engelse universiteiten van Manchester en Warwick blijkt dat mensen met een vrolijke of zelfs neutrale inslag, een belangrijke rol kunnen spelen in het herstel van mensen die depressief zijn. Daarbij maakt het niet uit of deze mensen nu een klinische depressie hebben of “gewoon” wat neerslachtig zijn. In beide gevallen helpt het om in contact te zijn met mensen die zich goedgehumeurd voelen en geen last hebben van sombere gevoelens.

Het goede nieuws is daarbij dat neerslachtige mensen steun vinden bij mensen die goed in hun vel zitten, maar mensen die zich prettig voelen worden niet beïnvloed door mensen die depressief zijn. De beïnvloeding gaat dus maar een kant op. Tijd doorbrengen met mensen die vrolijk en opgewekt zijn, is dus een veilige en effectieve manier om depressie tegen te gaan.

Om daar achter te komen gebruikten de onderzoekers een model dat ook gebruikt wordt om de werkzaamheid in kaart te brengen van besmettelijke ziekten. Dit vanuit het idee dat je emotionele staat ook “besmettelijk” is. Specifiek werd gekeken naar het effect van vriendschappen op het ontstaan en het verloop van depressie bij jongeren op de middelbare school.

Uit het model bleek dat kinderen die veel in contact zijn met vrolijke leeftijdgenoten ongeveer 50% minder kans hebben op depressie. Mochten ze toch een depressie ontwikkelen, dan zijn ze daar twee keer zo snel overeen als kinderen met minder positieve vrienden (of minder vrienden in het algemeen).

Uit geluksonderzoek is al bekend dat sociale connecties een heel belangrijke rol spelen in ons geluk. Het is zelfs zo dat deze variabele wordt aangewezen als de belangrijkste variabele in ons geluk. Belangrijker bijvoorbeeld dan inkomen. Ook is het bekend dat isolatie en eenzaamheid belangrijke voorspellers van depressie zijn. Dit is echter de eerste keer dat dit op deze manier in kaart gebracht wordt.

Betekenis voor de behandelpraktijk

Voor psychologen is deze informatie erg belangrijk. Het is al standaard om in de behandeling van een depressie eerst te beginnen met activatie. Dat is een wat technisch woord voor: leuke dingen doen. Mensen die depressief zijn, hebben vaak geen lol meer in het leven. Daarom zijn ze ook geneigd om zich terug te trekken uit het leven. Dat maakt de problemen echter alleen maar erger. Waar ze eerst geen lol meer konden hebben in bepaalde activiteiten, hebben ze nu geen activiteiten meer waar ze lol in kunnen hebben.

Bij het zoeken van prettige activiteiten zijn we echter niet altijd heel sturend bezig. We laten mensen simpelweg een paar dingen verzinnen waar ze vroeger wel plezier in hadden. Dat kan variëren van een lange wandeling tot het doen van een sport. Uit dit onderzoek blijkt echter dat het verstandig is om vooral activiteiten op te zoeken die je met anderen doet.

Daarbij is het natuurlijk prettig om te kunnen zeggen dat anderen weinig zullen voelen van je depressie. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je hun “aansteekt”. Voor veel van onze cliënten zal dat een hele geruststelling zijn.

 

 

 

Robert Haringsma

About Robert Haringsma

Robert Haringsma is psycholoog en onderzoeker. Hij schrijft over onderwerpen als stress, zelfvertrouwen, depressie en angst.

One Comment

Leave a Reply