insomniastoornis

Als we het over slaapstoornissen hebben, denken we bijna altijd aan slapeloosheidsklachten. Hoewel er ook vele andere slaapklachten zijn, is dit waarschijnlijk de meest bekende. In dit artikel bespreek ik deze slapeloosheidsklachten die we insomniastoornis noemen.

Allereerst zal ik beschrijven wat een insomniastoornis precies is. Daarna gaan we kijken hoe deze veroorzaakt worden en tot slot gaat het over de behandeling.

Wat is een insomniastoornis?

Het woord insomnia betekent letterlijk slapeloosheid. Het is dus een slapeloosheidsstoornis. Nu heeft iedereen wel eens een nacht waarin hij minder goed slaapt. Op dat moment heb je niet direct een insomniastoornis. Hieronder staan de voorwaarden waar je aan moet voldoen om te worden gediagnosticeerd met een insomniastoornis.

 1. Het meest belangrijke symptoom is een ontevredenheid met de slaap. Dit is specifiek zo geformuleerd omdat niet iedereen evenveel slaap nodig heeft. Alleen de persoon zelf kan daarom inschatten of hij voldoende of onvoldoende slaap krijgt. Globaal genomen zijn er drie verschillende manieren van slapeloosheid:
  1. Problemen met inslapen. Lang wakker liggen, piekeren, angst om te gaan slapen etc.
  2. Problemen met doorslapen. Steeds wakker worden, weer inslapen en dan weer wakker worden. Vaak ook een heel lichte slaap.
  3. Te vroeg wakker worden en niet meer in slaap kunnen komen.
 2. Daarnaast is het belangrijk dat mensen last hebben van hun slaaptekort. Ook hier gaat het over een inschatting van de persoon zelf.
 3. We spreken bovendien pas over een insomniastoornis wanneer iemand minimaal drie nachten in de week last heeft van slaaptekort en wanneer dit minimaal drie maanden aanhoudt.
 4. Het spreekt voor zich dat er wel de mogelijkheid moet zijn om normaal te kunnen slapen en dat het slaapgebrek niet door een andere aandoening verklaard kan worden. Slapeloosheid is bijvoorbeeld ook een symptoom van depressie. In dat geval diagnosticeren en behandelen we de depressie en niet het slaapprobleem.

Wat is de oorzaak van slaapstoornissen

Er zijn enorm veel oorzaken die voor slaapgebrek kunnen zorgen. Het is bijna niet mogelijk om alle oorzaken te beschrijven. Denk aan:

 • stress
 • traumatische gebeurtenis
 • Slecht slaaphygiëne (dat betekent niet dat je vieze lakens hebt, maar dat je bijvoorbeeld voor het slapengaan nog koffie drinkt)
 • piekeren of angst voor slaapgebrekt

Enzovoort. Daarnaast zijn er nog een flink aantal fysieke klachten die voor slaapgebrek kunnen zorgen zoals pijn, koorts of hormonale kwesties zoals bijvoorbeeld de overgang. Bovendien zijn er psychische klachten die voor slapeloosheid kunnen zorgen zoals het eerdergenoemde depressie, maar ook angst. En er zijn de bij-effecten van medicatie, alcohol en drugs.

Het is dus belangrijk om goed te bekijken waar de slapeloosheid vandaan komt, voordat je hem gaat behandelen. Een huisarts of een psycholoog kan je daar bij helpen.

De behandeling van insomniastoornis

De behandeling van een insomniastoornis is enigzins afhankelijk van de oorzaak. In sommige gevallen wordt er echter ook een protocol gebruikt waarbij alle mogelijke oorzaken aan bod komen. Denk daarbij aan:

 • goede gewoonten rondom het slapengaan
 • Niet meer bijslapen overdag
 • De slaap beperken zodat je extra moe bent tijdens het naar bed gaan
 • aanpakken van niet-helpende overtuigingen over slaap

Medicatie wordt soms gebruikt in de aanloop naar een behandeling toe. Als je te moe bent, is het vaak ook lastig om je met een behandeling bezig te houden. Dat medicijngebruik zal later echter ook weer afgebouwd worden. Zolang er nog medicatie nodig is om in slaap te komen, zou je kunnen zeggen dat de insomniastoornis nog steeds aanwezig is.

 

Training Natuurlijk slapen

Direct met je slaapproblemen aan de slag? In onze Training Natuurlijk Slapen doorloop je in zes weken een programma om weer op een Natuurlijke manier te kunnen slapen.
Meer weten? Lees hier verder over de training.

Robert Haringsma

About Robert Haringsma

Robert Haringsma is psycholoog en onderzoeker. Hij schrijft over onderwerpen als stress, zelfvertrouwen, depressie en angst.

One Comment

 • Last van slapeloosheid schreef:

  Ik heb gelezen dat slapeloosheid ook in verband staat met astma.
  Nu heb ik zelf astma en lat van slapeloosheid. Is er iets wat ik hiertegen kan doen?

Leave a Reply