was successfully added to your cart.

Hoe je koudwatervrees kan overwinnen als ondernemer

Ondernemers worden als zij een bedrijf willen beginnen weleens geconfronteerd met koudwatervrees. In deze blog lees je wat dit fenomeen is, welke praktijkvoorbeelden er zijn en hoe je koudwatervrees kunt overwinnen als ondernemer.

Wat is koudwatervrees?

Wanneer een persoon of een bedrijf overdreven terughoudend is bij het beginnen aan iets nieuws, wordt dat koudwatervrees genoemd. Mogelijke oorzaken van koudwatervrees zijn een te hoge drempel om te beginnen door bijvoorbeeld uitstelgedrag en faalangst. In de praktijk komt koudwatervrees genoeg voor. Voorbeelden zijn onder andere werkgevers die geen ouderen en allochtonen durven aan te nemen en ondernemers die niet durven te beginnen omdat iets ze tegenhoudt.

Koudwatervrees overwinnen als ondernemer

Als je ondernemer bent en een nieuw bedrijf wilt beginnen spelen daar vast in je achterhoofd onzekerheden mee. Heb ik wel genoeg kennis en talent? En waarom zouden klanten met mij in zee gaan? Er spoken veel vragen door je hoofd. Hoe ga je hiermee om?

Een eerste tip om koudwatervrees te minimaliseren bij het starten van een eigen onderneming is om te beginnen vanuit intrinsieke motivatie. Dit is motivatie die vanuit jezelf komt. Je doet iets omdat je het gewoon heel graag zelf wil. Wanneer je enthousiast bent over je idee, dan straalt dat af naar klanten en opdrachtgevers. Dit ‘natuurlijke enthousiasme’ speelt bij de klant zeker een rol om in zee met je te gaan of niet. Opdrachtgevers prikken er namelijk zo doorheen als je laat merken eigenlijk niet in je idee te geloven.

Het kan ook zijn dat je jezelf afvraagt of je genoeg kennis hebt. Wil je zelfstandig beginnen als psycholoog en denk je kennis te kort te komen? Dan kan het verstandig zijn een cursus te volgen voor je start. Zo kun je overwegen een ondernemerscursus te starten of een beroepsopleiding zoals bijvoorbeeld een psychologiecursus. Door jezelf bij te scholen neem je het onzekere gevoel van niet genoeg kennis ook weg.

Kun je dan ook op een voorzichtige manier testen of je geschikt bent voor het ondernemerschap? Ja, dat kan. Een veilige manier is om naast je vaste baan te kijken of je op vrijwillige basis alvast een aantal opdrachten kunt doen. Dit geeft vertrouwen dat het ook gaat lukken wanneer je er wel geld voor gaat vragen.

Neem contact op

Heb je zelf last van koudwatervrees en weet je niet hoe je ermee om moet gaan? Neem dan gerust contact op met een van onze psychologen. Wij helpen je graag verder.

Robert Haringsma

About Robert Haringsma

Robert Haringsma is psycholoog en onderzoeker. Hij schrijft over onderwerpen als stress, zelfvertrouwen, depressie en angst.

Leave a Reply