was successfully added to your cart.
Wat te doen bij depressie?

Iedereen voelt zich wel eens somber. Het is ook heel normaal als dat een tijdje duurt. Sommige mensen voelen zich echter heel lang, heel neerslachtig. Van hen zeggen we dat zij een depressie hebben. Wat is nu het verschil tussen een depressie en gewone somberheid? Waaraan herken je een depressie? In dit artikel bespreken we de symptomen van depressie.

Wat is een depressie?

Een depressie bestaat niet alleen maar uit somberheid of verdriet. Er zijn veel verschillende manieren waarop depressieve mensen hun gevoel omschrijven. Denk dat aan levensloos, leeg, onrustig, apatisch en zelfs boos en agressief.

Het grote verschil tussen “normale” negatieve emoties en een depressie is dan ook dat de negatieve gevoelens bij een depressie je hele leven lijken te bepalen. Ze zorgen ervoor dat je je niet meer kunt concentreren op je werk, dat je er moeite mee hebt om te slapen en dat je nauwelijks meer plezier kunt hebben. Bovendien houden ze constant aan zonder af en toe een moment van rust.

Formele symptomen van depressie

In de psychologie gebruiken we een handboek voor psychologische stoornissen. Dit is de DSM-V. In dit handboek staat ook beschreven hoe we kunnen vaststellen of iemand een depressie heeft. Dit zijn (in onze eigen woorden) de symptomen van een depressie volgens de DSM:

• Bijna elke dag last van negatieve gevoelens die het grootste deel van de dag duren. Je voelt je met andere woorden vaker vervelend dan dat je je plezierig voelt.

• Weinig plezier meer hebben. Dingen niet meer leuk vinden die je voorheen nog wel kon waarderen.

• Gewicht verliezen

• Moeite hebben met slapen. Dat kan betekenen dat je teveel slaapt, maar ook dat je juist te weinig slaapt.

• Weinig energie hebben

• Je rusteloos voelen

• Moeite hebben om beslissingen te nemen of moeite hebben om je te concentreren

• Een slecht gevoel over jezelf hebben of schuldgevoelens hebben over je gedrag

• Nadenken over de dood

Als je vijf of meer van deze symptomen hebt, zal er vastgesteld worden dat je een depressie hebt. Daarbij moet je er wel rekening mee houden dat deze symptomen niet voortkomen uit een vervelende gebeurtenis (zoals de dood van een naaste) en dat de symptomen ook niet te maken hebben met drugsgebruik of een lichamelijke kwaal.

Zelfmoord

Mensen die depressief zijn, denken soms ook een zelfmoord. De negatieve gevoelens kunnen zo sterk zijn, dat mensen overwegen om er een eind aan te maken door zelfmoord te plegen.

Als je depressief bent, lijken de gevoelens die je hebt niet tijdelijk. Het voelt alsof ze altijd aanwezig zullen zijn. Het is belangrijk om je te bedenken dat dit niet zo is.

Als je aan zelfmoord denkt en je wilt er met iemand over praten, kun je in Nederland kosteloos gebruik maken van 113online. Zij kunnen je direct te woord staan om met je te praten over je gevoelens.

Behandeling

Er zijn verschillende soorten behandelingen mogelijk bij depressies. In veel gevallen kunnen we de klachten verhelpen of in ieder geval verlichten.

De psychologen van het Instituut voor Positieve Psychologie staan voor je klaar om je te helpen bij het overwinnen van je depressie. Lees hier verder over onze diensten.

Robert Haringsma

About Robert Haringsma

Robert Haringsma is psycholoog en onderzoeker. Hij schrijft over onderwerpen als stress, zelfvertrouwen, depressie en angst.

Leave a Reply