was successfully added to your cart.
mobiel

Uit onderzoek aan een Amerikaanse universiteit blijkt op basis van gegevens uit je mobiele telefoon is te voorspellen of je depressief bent. Wetenschappers die hier onderzoek naar deden konden met 87 procent zekerheid voorspellen of iemand depressief was of niet. Die voorspelling bleek beter te zijn dan een voorspelling op basis van vragenlijsten die werden afgenomen bij cliënten.

Waarom je telefoon kan voorspellen of je depressief bent

In een onderzoek naar het gebruik van mobiele telefoons en depressie werd vooral gekeken naar het aantal minuten dat de telefoon gebruikt werd, de geografische locaties waar de persoon zich bevond en hun dagelijkse ritme. De verschillen die gevonden werden, bleken behoorlijk. Depressieve mensen spendeerden ruim een uur met hun mobiele telefoon, terwijl mensen zonder depressie maar een klein kwartiertje met het apparaat in de weer waren. Daarnaast bleven de depressieve mensen vaak binnenshuis, terwijl mensen zonder depressie veel vaker weg waren. Tot slot hadden mensen zonder depressie een veel duidelijker ritme.

Dat dit depressie verklaart is niet zo gek. Mensen die depressief zijn, verliezen vaak de motivatie om zich nog in te spannen. Ze blijven dan liever thuis en naar het nu blijkt spelen ze dan spelletjes op hun telefoon. Daarnaast hebben ze een minder duidelijk patroon in hun leven, wat ook niet helpt als je depressieve gevoelens hebt.

Ander gebruik van de mobiele telefoon bij depressie?

Uit het onderzoek kwam vooral dat het gebruik van de mobiele telefoon kan voorspellen of iemand depressief is. Je zou echter ook kunnen stellen dat het gebruik van de mobiele telefoon een aandachtspunt is voor de behandeling van depressie.

Het is al de standaard om bij depressie aandacht te besteden aan activatie. Daarmee bedoelen we dat depressie mensen aangezet worden om weer dingen te gaan ondernemen. Het ontstaan van een depressie ziet er vaak uit als een neerwaartse spiraal. Iemand voelt zich teneergeslagen en gaat daarom minder doen. Omdat hij of zij echter niets meer doet, maakt hij weinig dingen mee die een goed gevoel geven. Daardoor wordt het neerslachtige gevoel alleen maar erger. Een logische manier om daar uit te komen is om jezelf te dwingen om weer leuke dingen te ondernemen.

Het lijkt de moeite waard om de mobiele telefoon hier meer bij te betrekken. Bijvoorbeeld door een beleid te ontwikkelen dat stelt dat je de telefoon alleen gebruikt om te telefoneren en berichtjes mee te versturen. Contact met anderen is namelijk goed als je met een depressie worstelt. Spelletjes op het internet spelen draagt weer een stuk minder bij en kan daarom ook beter vermeden worden.

De mobiel als afleiding

Uit ander onderzoek blijkt dat de mobiele telefoon veel gebruikt wordt als afleiding. Mensen die veel last hebben van negatieve gevoelens, willen deze uit de weg gaan door hun mobiel te gebruiken. Dat is goed voor te stellen, maar het zorgt er wel voor dat deze gevoelens nooit verwerkt kunnen worden.

In therapie ga je nu juist wel kijken naar die gevoelens en ook dat is een belangrijke bijdrage van therapie die je maar beter niet uit de weg kunt gaan. Dat is dus nog een andere aanwijzing dat al teveel spelen met je mobiele telefoon niet verstandig is als je depressief bent.

 

 

 

Robert Haringsma

About Robert Haringsma

Robert Haringsma is psycholoog en onderzoeker. Hij schrijft over onderwerpen als stress, zelfvertrouwen, depressie en angst.

One Comment

  • Haneul schreef:

    Het zoeken van hulp bij anderen maakt je niet zwakker, maar geeft je juist de mogelijkheid te slagen in je poging om beter te worden. Als je al lange tijd depressief bent kan het lang duren voor je er helemaal bovenop bent.

Leave a Reply