Het is voor veel mensen een wat sombere periode wanneer de zomer omslaat in de herst. De dagen worden langer, het is langer donker en het hele jaargetijde heeft een wat sombere inslag. Voor sommige mensen kan dit gevoel omslaan in een daadwerkelijke depressie. Die specifieke soort depressie, ook wel winterdepressie genoemd of seizoensgebonden depressie, wordt anders behandeld dan andere soorten depressie omdat deze ook een andere oorzaak heeft.
Depressie en seizoensgebonden depressie
Het ontstaan van een depressie kan verschillende oorzaken hebben. Lichte depressies hebben vaak te maken met overtuigingen en gedrag dat somber stemt. Mensen voelen zich niet prettig, gaan zich daardoor anders gedragen en voelen zich daardoor nog minder prettiger. Op die manier komen ze in een soort neerwaartse spiraal terecht waaruit het soms vaak moeilijk te ontsnappen is. Deze soorten behandelen we met psychotherapie zoals de cognitieve gedragstherapie. Sommige depressies lijken meer een lichamelijke oorzaak te hebben. We weten niet hoe deze depressies ontstaan, maar het is wel duidelijk dat ze alleen met medicatie behandeld kunnen worden. Ook seizoensgebonden depressies lijken vooral lichamelijke oorzaken te hebben. Hierbij weten we ook wat over de oorzaak. Onderzoek wijst namelijk uit dat mensen met een winterdepressie zich niet goed aanpassen aan de veranderende lichtomstandigheden. Je zou kunnen zeggen dat hun lichaam te sterk reageert op het gebrek aan daglicht, waardoor het te lang in de slaapstand blijft.
Behandeling van winterdepressie
De behandeling van een winterdepressie heeft alles te maken met melatonine. Melatonine is een hormoon dat er voor zorgt dat je slaperig wordt. Melatonine volgt over het algemeen het daglicht en het natuurlijke slaappatroon van je lichaam. Dat betekent dat je lichaam bij het eerste licht minder melatonine aanmaakt. Zo ongeveer zes uur voordat je dan vervolgens gaat slapen, wordt er weer meer melatonine aangemaakt, zodat je gemakkelijk in slaap kunt komen. Bij mensen met een winterdepressie lijkt de regulatie van het melatoninepatroon ontregeld te zijn. Althans, dat is zo in de winter. Omdat er in de winter minder licht is, blijft hun lichaam melatonine aanmaken. Daarom blijven ze erg moe en kunnen ze zich somber gaan voelen. Om dit tegen te gaan, wordt er bij winterdepressie vaak gebruik gemaakt met lichttherapie. Dit betekent dat je in de ochtend voor een grote lamp komt te zitten die fel licht uitstraalt. Je lichaam krijgt dan als signaal dat het tijd is om te stoppen met de aanmaak van melatonine. Daarnaast wordt er soms gebruik gemaakt van het toedienen van melatonine in pilvorm. Dat wordt dat zes uur voordat je gaat slapen gedaan, zodat je je lichaam forceert om weer in het natuurlijke ritme te vallen.
Seizoensgebonden of reguliere depressie?
Zoals je ziet is de behandeling van een seizoensgebonden depressie nogal afwijkend van de behandeling van reguliere depressie. Het is daarom belangrijk om de goede diagnose te stellen. Welke depressie je precies hebt, bepaalt immers de keuze. Wil je weten wat voor soort depressie je mee te maken hebt? Neem dan contact op met de onze psychologen voor een juiste diagnose.