Sociale angststoornis

Als je last hebt van een sociale angststoornis ben je bang voor enkele of meerdere sociale situaties. Beoordeling door anderen of de mogelijkheid om jezelf belachelijk te maken, door bijvoorbeeld te blozen of te zweten, kan enorme angst oproepen. Veel mensen hebben last van sociale angst. Denk bijvoorbeeld aan verlegenheid of angst tijdens het presenteren. Mensen met een sociale angststoornis zijn dusdanig angstig voor dergelijke situaties dat dit interfereert met hun dagelijkse bezigheden.

Vaak zie je bij mensen met een sociale angststoornis dat zij heel erg bewust zijn van zichzelf. Deze “zelfgerichte aandacht” kan ontstaan door negatieve gedachten over jezelf. “ Wat als ze mij onaardig vinden?” of “ straks zien ze dat ik erg zweet”. Dit soort gedachtes over jezelf kunnen je extra gespannen en onzeker maken wat ook eerder resulteert in lichamelijke spanningsverschijnselen zoals blozen, zweten en trillen. Bovendien heb je door deze zelfgerichte aandacht minder aandacht over voor de omgeving wat er in het ergste geval voor kan zorgen dat de omgeving je inderdaad onaardig vindt overkomen.
Tijdens de behandeling van de sociale angststoornis werken we met cognitieve gedragstherapie. De negatieve gedachtes die je over jezelf kunt hebben worden opgespoord en uitgedaagd. en de zelfgerichte aandacht aanbod. Een effectieve (aanvullende) behandeling om mee te beginnen is taakconcentratie training. Hierbij wordt er door middel van oefeningen geleerd om de aandacht te richten op de omgeving in plaats van op jezelf.

Symptomen:

Diagnostische criteria DSM-4
– Blootstelling aan een gevreesde situatie roept onmiddellijk enorme angst op.
– De situatie wordt vermeden of doorstaan met enorme angst.
– De vermijding of angst van de gevreesde situatie interfereert met het dagelijkse functioneren.
– Degene met deze angst weet dat het eigenlijk ongegrond is.

Casus:
“Merel moet vanavond naar een verjaardag van een goede vriendin. Ze is hier al de hele dag vreselijk zenuwachtig voor. Ze heeft vandaag al drie keer op het punt gestaan om af te bellen. Toch sleept merel zichzelf naar de verjaardag van haar vriendin. Ze zorgt dat ze extra vroeg is zodat ze niet iedereen gedag hoeft te zeggen. Het is een drukke verjaardag en merel maakt zich erg zorgen om de indruk die ze maakt op andere mensen. Merel is tijdens de verjaardag zo druk bezig geweest met hoe ze moest gaan zitten, of ze niet teveel aan het zweten was en wanneer ze weer weg kon gaan zonder dat het op zou vallen dat ze uiteindelijk helemaal met niemand heeft gepraat.”