Skip to main content
search
0

Door drukke schema’s, tijdgebrek en het gemak is het aantrekkelijk om maaltijd te laten bezorgen of even snel een diepvriespizza in de oven te stoppen. Maar heel gezond is dat eigenlijk niet. Zelfs mixen voor saus, soep of een curry zijn minder verantwoord dan veel mensen denken. Zelf koken met losse ingrediënten is veel gezonder. Bovendien zijn je maaltijden veel smaakvoller en geniet je er dus meer van. Lees hier wat de voordelen zijn van zelf koken en laat je inspireren.  

Je maaltijden zijn gezonder

Als je zelf kookt, heb je helemaal in de hand wat er in de gerechten terechtkomt. Misschien is het nog wel belangrijker dat je weet wat geen onderdeel van de maaltijd is. Want voorverpakte etenswaren zitten boordevol e-nummers waarvan de werking op het lichaam lang niet altijd tot in de puntjes is uitgezocht. Verder bevatten ze vaak veel zout en vet om ze lekkerder te laten smaken. Zelf koken past dus ook perfect bij voornemens om gewicht te verliezen. Bijvoorbeeld 5 of 10 kilo verliezen gaat een stuk makkelijker als je precies weet wat je allemaal binnenkrijgt. 

Je bespaart geld

Eten afhalen, een maaltijd laten bezorgen of dineren in een restaurant kost veel meer geld dan zelf koken. Zelfs een voorbereide mix is duurder dan zelf losse ingrediënten kopen. We hebben de afgelopen jaren te maken gehad met hevige inflatie. Dus een manier om geld te besparen is altijd mooi meegenomen. 

Kennis over ingrediënten

Als je zelf aan de slag gaat kom je veel meer te weten over eten. Daardoor wordt koken vanzelf een leuke hobby. Wist jij bijvoorbeeld dat kerrie een mix van kruiden is? Of hoe je de lekkerste en rijpste tomaten herkent? Eten is veel meer dan zorgen dat je lichaam voedingsstoffen binnenkrijgt. Echte liefhebbers genieten namelijk van iedere hap. 

Meer vrijheid en variatie

Magnetronmaaltijden, ovenpizza’s, samengestelde mixen en fastfood zijn meestal niet heel divers. Na een paar keer weet je eigenlijk precies wat je krijgt. Door zelf te koken heb je veel meer vrijheid. Ga bijvoorbeeld eens langs bij de Aziatische winkel bij jou in de buurt of zoek recepten uit de Zuid-Amerikaanse keuken op. 

Smaken herkennen en gerechten finetunen

Door losse ingrediënten te gebruiken stel je maaltijden precies zo samen als jij lekker vindt. Je gebruikt bijvoorbeeld iets minder knoflook, maar voegt wat extra oregano toe. Een beetje experimenten helpt je daarnaast om een betere kok te worden. Je leert de smaken van individuele ingrediënten en weet welke wel en welke niet bij elkaar passen. Voor je het weet stel je je eigen gerechten samen. Niet alleen je kennis wordt groter, maar je ontwikkelt ook nieuwe vaardigheden. Je weet bijvoorbeeld precies na hoeveel minuten pasta beetgaar is of hoe je snel en gemakkelijk een ui versnippert. 

Conclusie

Zelf koken is niet alleen gezond. Je leert er namelijk veel van en bovendien is het ook nog eens erg lekker. Begin gewoon met een eenvoudige maaltijd en voor je het weet bereid je in een handomdraai een heerlijk diner. 

Robert Haringsma

Robert Haringsma is psycholoog en onderzoeker. Hij schrijft over onderwerpen als stress, zelfvertrouwen, depressie en angst.

Leave a Reply