Skip to main content
search
0

Een burnout ontstaat meestal door een combinatie van problemen die op het werk spelen en persoonlijke eigenschappen. Er zijn bepaalde organisaties waar bovengemiddeld veel mensen last hebben van stress. Maar zelfs daar krijgt niet iedereen een burnout.  De een is hier gevoeliger voor dan de ander.

In dit artikel ga ik in op een specifieke persoonlijke eigenschap die je gevoeliger maakt voor burnout: het hebben van een type A persoonlijkheid.

Type A persoonlijkheid vs. type B persoonlijkheid

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een ‘type A persoonlijkheid’ over het algemeen vatbaarder zijn voor een burnout dan mensen met een ‘type B persoonlijkheid’. Mensen met een type A persoonlijkheid zijn vaak erg ambitieus en gemotiveerd. Ze willen graag zoveel mogelijk bereiken in een zo kort mogelijke tijd en stellen strenge deadlines voor zichzelf.

Het zijn vaak de ‘ambitieuze workaholics’ die een type A persoonlijkheid hebben. Ze houden er over het algemeen niet van als dingen langzaam gaan of onduidelijk zijn.

Dit heeft als gevolg dat het vaak harde werkers zijn die goed weten wat ze willen. Het hebben van een type A persoonlijkheid kan echter ook negatieve kanten hebben.

Die negatieve kanten van een type A persoonlijkheid kun je opdelen in drie groepen.

  1. Vijandigheid. Mensen met een type A persoonlijkheid kunnen vijandig reageren, zelfs bij kleine dingen, als het niet zo gaat als zij het in hun hoofd hadden. Ze kunnen snel boos worden en het slechte in anderen zien en vinden het soms moeilijk om zich in te leven in anderen.
  2. Vaak gehaast zijn. Sommige mensen met een type A persoonlijkheid bevinden zich in een constante race tegen de klok. Ze zijn altijd bezig met dingen sneller en efficiënter te doen, om zo maar geen tijd te verspillen. Het liefst doen ze van alles tegelijk. Het nadeel hiervan is dat ze snel ongeduldig worden en zich kunnen ergeren aan de wat minder snelle medemens.
  3. Te competitief zijn. Als je een type A persoonlijkheid hebt is een van de valkuilen dat je heel competitief en resultaatgericht kunt zijn. Dit is natuurlijk niet alleen een nadeel, maar als je altijd alles beter wil doen dan de rest kan dit erg veel stress opleveren.

Het tegenovergestelde van een type A persoonlijkheid is een type B persoonlijkheid. Mensen met een type B persoonlijkheid zijn vaak iets meer ontspannen en minder competitief en resultaatgericht. Bij hen is ‘winnen niet altijd belangrijker dan meedoen’, wat bij mensen met een type A persoonlijkheid vaak wel zo is.

Type A persoonlijkheid en burnout

Uit onderzoek is gebleken dat iemand met een type A persoonlijkheid over het algemeen meer stress ervaart dan iemand met een type B persoonlijkheid. Op basis van de bovenstaande eigenschappen is dat ook niet zo moeilijk voor te stellen. Altijd alles zo goed mogelijk willen doen en het liefst ook nog beter dan ieder ander kan best stressvol zijn.

Mensen met een type B persoonlijkheid zijn wellicht minder gevoelig voor deze ‘prestatie-stress’. Als je langdurig erg veel stress hebt, kan dit leiden tot een burnout. Dat maakt mensen met een type A persoonlijkheid over het algemeen iets gevoeliger voor het ontstaan van een burnout, dan mensen met een type B persoonlijkheid.

Zwart-wit

Toch is het goed om te beseffen dat deze indeling vrij zwart-wit is en dat je niet iedereen simpelweg het stempel A of B kunt geven. Daarnaast krijgt natuurlijk niet iedereen met een type A persoonlijkheid te maken met een burnout. Daarvoor is meer nodig dan alleen een persoonlijkheid die misschien je gevoeligheid voor een burnout vergroot.

Verder betekent het hebben van een type B persoonlijkheid weer niet dat je totaal ongevoelig bent voor het krijgen van een burnout.

Twijfel je of je zelf misschien burnoutklachten hebt? Neem gerust contact op met De Psycholoog, wij helpen je graag verder.

Lieke Groen

Lieke Groen studeert psychologie en filosofie. Ze schrijft over stress, burnout en de behandeling daarvan. Dit artikel is geredigeerd door een van onze psychologen.

Leave a Reply