Skip to main content
search
0

Wij raden het lezen van zelfhulp boeken over depressie vaak aan wanneer je met een depressie te maken hebt. Het blijkt namelijk dat boeken over depressie goed kunnen helpen om je depressieve klachten te verlichten. Bovendien helpt het als je de boeken over depressie gebruikt om de basisgedachten achter therapie door te werken. We kunnen dan tijdens de therapie dieper op de materie ingaan en deze op jouw toespitsen.

In deze blogpost beschrijven we de beste boeken over depressie. Daarbij beschrijven we boeken die gericht zijn op de behandeling en boeken die geschreven zijn door mensen die een depressie doorleefd hebben.

De beste zelfhulp boeken over depressie

“In de put, uit de put”,

Geschreven door professor Pim Cuijpers van de Vrije Universiteit, is zonder twijfel het best onderzochte boek over depressie dat er bestaat. Cuijpers doet onderzoek naar de effectiviteit van behandeling en zijn boek is gebruikt om te kijken hoe goed het lezen van een boek helpt in de behandeling van depressie. De resultaten waren hier bij goed te noemen.

Het boek is niet heel erg sexy, maar wel toegankelijk en makkelijk leesbaar. Het is niet voor niets dat er al tienduizenden exemplaren verkocht zijn en dat psychologiepraktijken door heel Nederland met dit boek werken.

We raden dus iedereen die met therapie worstelt dit boek aan. Al was het maar als eerste stap in je genezingsproces.

“Leven met een depressieve stoornis”

Boeken over depressie

Fred Sterk en Sjoerd Swaen zijn twee psychologen met een hele rits boeken op hun naam. Dit boek is geschreven door Joke Kragten, maar kwam onder hun redactie uit. Net als “In de put, uit de Put” is het een gedegen geschreven boek waarin een goed overzicht wordt gegeven over het fenomeen depressie. Daarnaast wordt er uitgebreid ingegaan op de verschillende manieren om een depressie te lijf te gaan.

Bijzonder aan het boek is dat het ook een informatiebron is voor familieleden die te maken hebben met een depressieve stoornis. Als je zus, man of kind een depressie meemaakt, kun je dit boek dus lezen om een inzicht te krijgen in wat er in hem of haar omgaat.

“Mindfulness en de bevrijding van depressie”

mindfulness depressieMindfulness is zonder meer de grootste aanwinst binnen de psychologie in de afgelopen twintig jaar. Het heeft ons een nieuwe manier gegeven om naar de werking van onze geest te kijken en een nieuwe manier om psychologische problemen op te lossen.

Toch is het bijzonder dat dit boek op de eerste plaats staat als je op bol.com zoekt naar boeken over depressie. Het is namelijk niet zo geschikt om te gebruiken als je depressief bent. Het is meer geschikt om te voorkomen dat je weer in een depressie vervalt als je daar al eens mee te maken hebt gehad.

Als je in die categorie valt, is het boek een hele mooie inleiding op de mogelijkheden van mindfulness in het voorkomen van een volgende depressie.

Ervaringsverslagen

“De pil”

depressie en medicatieMike Boddé is velen welbekend van zijn programma’s op televisie of zijn programma’s als stand-up comedian. Niet iedereen weet dat deze beroepshumorist niet altijd even vrolijk was. In dit boek vertelt hij over zijn worsteling met depressie en meer specifiek over de rol van medicatie daarbij.

Vooral voor mensen bij wie therapie niet goed aanslaat, is dit boek erg geschikt. Hier kun je namelijk lezen dat medicatie een uitkomst kan bieden en dat daar langdurig mee te leven is. Veel cliënten zijn erg huiverig voor medicatie en hier kunnen zij lezen dat dit niet altijd terecht is.

Gezien zijn beroep is het niet opvallend dat Bodde dit alles humoristisch opgeschreven heeft zodat het toch vrij zware verhaal goed te volgen is.

Robert Haringsma

Robert Haringsma is psycholoog en onderzoeker. Hij schrijft over onderwerpen als stress, zelfvertrouwen, depressie en angst.

Leave a Reply