Skip to main content
search
0

Vind je het soms moeilijk om de mooie kant van het leven te zien? Met voeding kun je veel doen om je gemoedstoestand een oppepper te geven. Dit zijn de beste voedingsstoffen voor meer geluk:

1. Omega 3

Omega 3 is een groep onverzadigde vetzuren die een belangrijke rol spelen als het gaat om je algehele welbevinden en je gemoedstoestand. Je vindt deze vetzuren vooral in vette vis en daarnaast in algen, schaal- en schelpdieren.

Als we niet genoeg omega 3 binnenkrijgen, heeft dat invloed op ons humeur en ook op onze mentale prestaties. Volgens de Gezondheidsraad zouden we wekelijks minimaal één keer vette vis moeten eten.

Zwangere vrouwen zouden zelfs vaker vette vis moeten binnenkrijgen. Omega 3-vetzuren zijn namelijk ook belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de hersenen van het ongeboren kind.

Omega 3 vind je niet alleen in dierlijke producten, maar ook in noten, zaden en pitten. Het gaat hierbij alleen om de inactieve variant die ons lichaam nog moet omzetten. Dat omzettingsproces verloopt zeer inefficiënt. Vandaar dat algen, vis en zeevruchten de beste bronnen vormen van omega 3.

Als het niet lukt om minimaal één keer per week vette vis te eten, dan kan visolie of krillolie bijdragen aan voldoende omega 3. Voor iedereen die geen dierlijke producten wil binnenkrijgen, zijn er veganistische capsules met algenolie.

2. Vitamine B12

In een ideale wereld krijg je alle vitamines en mineralen binnen via je voeding. In de praktijk bevat onze voeding vaak niet voldoende van deze voedingsstoffen. Bijvoorbeeld als je vegetarisch of veganistisch eet of probeert om minder vlees of vis binnen te krijgen.

In al deze gevallen is het een uitdaging om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen via voeding. Dat kan invloed hebben op ons humeur, want de B-vitamine is essentieel voor de aanmaak van het gelukshormoon serotonine.

Als je er te weinig van binnenkrijgt, kun je je gezonde eetpatroon dus aanvullen met vitamine B12. Het beste kies je hierbij voor methylcobalamine, want dit is actieve B12 die vooral iets doet voor je gemoedstoestand.

Kijk ook of het nodig is om folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur) bij te slikken. Vitamine B12 en folaat werken namelijk nauw samen met elkaar.

3. Magnesium

Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij honderden processen in ons lichaam. Het helpt om ons kalm en ontspannen te voelen en op deze manier draagt het bij aan meer geluk.

Magnesium kunnen we vinden in groene groenten, noten en cacao. Hebben we een tekort aan magnesium, dan kunnen we dat ervaren als spierkramp en verstopping. Een goed magnesium supplement biedt dan uitkomst.

Om je geestelijke veerkracht te ondersteunen, kun je het beste kiezen voor een supplement met magnesium-bisglycinaat. Dit kan namelijk de bloed-hersenbarrière passeren en van daaruit invloed uitoefenen op ons humeur.

4. Zink

Zink is een ander mineraal dat kan helpen om je gelukkiger te voelen. Het speelt namelijk een belangrijke rol bij de aanmaak van neurotransmitters die invloed hebben op onze gemoedstoestand.

Een zinktekort kan depressieve klachten geven. Zorg daarom voor voldoende zink in je voeding. Je vindt het mineraal vooral in oesters, maar ook in zaden en pitten. Goede bronnen zijn hennepzaad, pompoenpitten en lijnzaad.

5. Ashwagandha

Dit is een kruid dat kan helpen om je gelukkiger te voelen in stresssituaties. Dat doet Ashwagandha door te zorgen voor evenwicht in stressvolle omstandigheden. Daarnaast helpt het voor een goede geestelijke balans.

Ashwagandha is eveneens een natuurlijke rustgever, wat ook kan helpen om je meer in balans te voelen als er veel op je afkomt op je werk of je privéleven. Daarom kan het een goed idee zijn om dit kruid in je dagelijkse eetpatroon op te nemen.

De beste Ashwagandha bevat gepatenteerd wortelextract en heeft een hoge mate van zuiverheid. Dat betekent dat het vrij is van onnodige hulp- en vulstoffen en dat het geen belastende stoffen bevat.

Robert Haringsma

Robert Haringsma is psycholoog en onderzoeker. Hij schrijft over onderwerpen als stress, zelfvertrouwen, depressie en angst.

Leave a Reply