Skip to main content
search
0
narcolepsie

Narcolepsie is een stoornis die je in de media nog wel eens tegenkomt. In films wordt er vaak humoristisch over gedaan, maar in de praktijk is het knap onhandig om last te hebben van narcolepsie. In dit artikel vertel ik alles over narcolepsie.

Daarbij gaat het natuurlijk allereerst over de vraag wat narcolepsie precies is. Daarna vertel ik kort iets over de oorzaken en over hoe het behandeld kan worden.

Wat is narcolepsie

De diagnose narcolepsie viel voorheen altijd onder de hypersomnolentiestoornissen. Een ingewikkelde term die eigenlijk wil zeggen dat je teveel slaapt. In de nieuwste versie van het handboek voor psychologische aandoeningen (de DSM) staat het echter als zelfstandige aandoening genoemd. Ik zal hieronder uiteenzetten wat we precies verstaan onder narcolepsie.

  1. Het meest opvallende en het meest belangrijke kenmerk van mensen met narcolepsie is dat zij overdag enorm moe zijn. Dat kan er in sommige gevallen voor zorgen dat ze in slaap vallen, maar kan ook opgelost worden door veel dutjes te doen bijvoorbeeld.Omdat we natuurlijk allemaal wel eens een periode hebben waarin we erg moe zijn, spreken we pas van narcolepsie wanneer iemand minimaal drie dagen per week last heeft van deze vermoeidheid. Daarnaast moet het meer dan drie maanden aanhouden.
  2. Daarnaast moet er sprake zijn van een van de twee volgende symptomen (ze hoeven dus niet beide aanwezig te zijn:
    a) het uitvallen van de spierspanning. Dit hoeft niet vaak voor te komen, maar wel minimaal eens per maand. Je kunt hierbij denken aan het openvallen van je kaak of het complete wegvallen van je spierspanning.
    b) Hypocretinedeficiëntie: het heeft niet zoveel nut om precies uit te leggen wat deze stof precies is. Aan dit symptoom kun je al wel zien dat narcolepsie eigenlijk niet door je huisarts of door de psycholoog kan worden vastgesteld. Er komt bijna altijd een bezoekje aan het ziekenhuis bij kijken.
    d) Bij het meten van de slaap raken mensen met narcolepsie binnen een kwartier in de remslaap. Dit is extreem snel, dus dat verklaar waarom mensen zo moe zijn.

De oorzaken van narcolepsie

Het is niet helemaal duidelijk waar narcolepsie door veroorzaakt wordt. We weten dat mensen met narcolepsie een verlaagd hypocretineniveau in hun bloed hebben. Dat zorgt waarschijnlijk voor de symptomen van extreme slaperigheid.

We weten echter niet waarom mensen met narcolepsie geen hypocretine meer aanmaken. Mensen krijgen over het algemeen tussen hun vijftiende en hun dertigste last van narcolepsie, dus het is niet zo dat ze met dit probleem geboren worden.

De behandeling van narcolepsie

Narcolepsie is niet goed te behandelen door een psycholoog. Er is ook wel enige controverse waarom het in de DSM staat opgenomen als een psychologische slaapstoornis. Over het algemeen bestaat de behandeling uit het zorgvuldig managen van het slaapgedrag in combinatie met medicijngebruik.

Bij het gebruik van medicijnen moet je denken aan medicijnen die de slaap uitstellen en medicijnen die andere symptomen tegengaan. Bijvoorbeeld medicijnen die zorgen dat spierspanning niet optreedt en medicijnen die er voor zorgen dat mensen geen hallucinaties krijgen overdag. Het spreekt voor zich dat de soort medicatie afhankelijk is van de soort problemen die je hebt.

De hulp van een psycholoog kan wel ingeschakeld worden, maar het gaat dan meestal over het leren omgaan met deze vervelende aandoening. Verminderen van de klachten is met gesprekstherapie niet goed te bereiken.

Training Natuurlijk slapen

Direct met je slaapproblemen aan de slag? In onze Training Natuurlijk Slapen doorloop je in zes weken een programma om weer op een Natuurlijke manier te kunnen slapen.
Meer weten? Lees hier verder over de training.

Robert Haringsma

Robert Haringsma is psycholoog en onderzoeker. Hij schrijft over onderwerpen als stress, zelfvertrouwen, depressie en angst.

Leave a Reply