Skip to main content
search
0

Iedereen ervaart wel eens stress in het dagelijks leven. In een drukke periode op je werk, aan de vooravond van een grote deadline of als je bijvoorbeeld een belangrijke presentatie moet geven is het niet vreemd als je daarvoor een beetje gezonde stress ervaart. In die gevallen kan stress zelfs positief zijn en je helpen om gefocust en geconcentreerd te blijven. Maar teveel stress is niet goed en kan, zeker op de lange termijn, schadelijke gevolgen hebben. In dit artikel geef ik een aantal tips om stress te verminderen.

 

Train je lichaam

Uit veel onderzoek is gebleken dat sporten kan bijdragen aan het verminderen van stress. Stress heeft niet alleen invloed op je brein, maar bereikt door de vele zenuwen ook de rest van je lichaam. Daar zal de impact van stress dus ook voelbaar zijn, maar dit werkt ook andersom.

Als je zorgt dat je lichaam gezond en energiek is, zal dit positieve effecten hebben op je brein. Wanneer je sport, komt er endorfine vrij in je lichaam. Dit is een natuurlijke pijnstiller die daarnaast kan zorgen voor een gelukkig gevoel.

Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat sporten ervoor kan zorgen dat je beter slaapt, een beter humeur hebt en meer zelfvertrouwen ervaart. Dit kan indirect stress verminderen.

Train je geest

Naast het trainen van je lichaam, kan ook het trainen van je geest stress verminderen. Maar hoe train je je geest?

Een mogelijke manier om je geest te trainen is door middel van Mindfulness. Uit veel onderzoek is gebleken dat Mindfulness een tweezijdige werking heeft op stress: Het zorgt er niet alleen voor dat je huidige stresslevel lager wordt, maar kan er daarnaast voor zorgen dat je in de toekomst beter op stressvolle situaties leert reageren.

Door Mindfulness leer je je bewust te worden van je (stress)gedachten. Dit kan je helpen om in de toekomst niet meteen helemaal in de stress te raken, maar eerst eens rustig na te denken over een mogelijke oplossing. Dit kan in toekomstige situaties stress verminderen.

Slaap voldoende

Een goede nachtrust zorgt er niet alleen voor dat je uitgerust bent, maar heeft ook positieve gevolgen voor bijvoorbeeld je beoordelingsvermogen, geheugen en humeur. Hierdoor kun je beter omgaan met stressvolle situaties.

Als je veel stress hebt kan je eerste neiging zijn om juist minder te slapen; laat naar bed en vroeg weer op om zo je werk af te krijgen. Dit werkt dus eigenlijk juist averechts. Het veroorzaakt niet alleen nog meer stress, maar zorgt er ook voor dat je minder goed met stress om kan gaan.

Altijd blijven lachen

Het lijkt misschien een grap, maar uit veel onderzoek is gebleken dat lachen kan zorgen voor het verminderen van stress. Mensen die erg gestrest zijn, hebben vaak ook veel spanning in hun gezicht. Door te lachen ontspant je gezicht letterlijk. Via de connecties tussen de hersenen en onze emoties en gezichtsuitdrukkingen, kan dit vervolgens stress verminderen.

Heb je zelf veel last van stress en zou je hier graag verandering in brengen? Wij bieden diverse trainingen aan die kunnen helpen om stress te verminderen. Neem gerust contact op met De Psycholoog.

Lieke Groen

Lieke Groen studeert psychologie en filosofie. Ze schrijft over stress, burnout en de behandeling daarvan. Dit artikel is geredigeerd door een van onze psychologen.

Leave a Reply