Aangezien een burnout vooral bestaat uit vermoeidheidsklachten, is het verleidelijk om te denken dat iemand voldoende heeft aan rust om te herstellen. Hoewel rust echter goed helpt om de vermoeidheidsklachten te verminderen, pakt het niet de oorzaken van de vermoeidheidsklachten aan. Wanneer iemand zich dan uitgerust en wel weer in de organisatie meldt, komt het regelmatig voor dat de vermoeidheid binnen korte tijd weer terug is.
Om dat te voorkomen is een goede behandeling noodzakelijk.
Behandeling in drie stappen
De behandeling van burnout voltrekt zich in drie stappen. In eerste instantie moet er gewerkt worden aan het verhelpen van de vermoeidheidsklachten. Daarna wordt er gewerkt aan het verkrijgen van inzicht in het eigen handelen en denken. Tot slot besteden we aandacht aan specifieke vaardigheden die belangrijk zijn in elke werksituatie. Hieronder bespreken we de stappen in meer detail:
Vermoeidheidsklachten verminderen: voordat er gewerkt kan worden aan andere vaardigheden, moet een cliënt eerst weer wat meer energie hebben. Het spreekt voor zich dat deze stap ook noodzakelijk is voor mensen die “uit het werk” zijn.
In deze stap volstaat het niet om volstrekte rust te nemen. Dat kan er op de lange termijn namelijk voor zorgen dat je op lange termijn alleen maar minder belasting aankan. De vergelijking met sport is vaak handig. Als je overtraind bent, gaan je sportieve prestaties er vaak ineens op achteruit. Als je er vervolgens voor kiest om helemaal niet meer te sporten, zul je na een aantal maanden al je conditie verloren zijn.
Het is daarom in deze fase belangrijk om weer een goede verhouding tussen rust en inspanning te vinden. Het is belangrijk dat je wel dingen blijft doen, maar daarnaast ook op zoek gaat naar actieve vormen van ontspanning. Dus niet alleen op bed liggen of op de bank voor de televisie, maar juist wandelen, lezen of sporten.
Inzicht in handelen en denken: mensen die burnout klachten ontwikkelen, hebben vaak overtuigingen die gedrag in stand houden dat erg vermoeiend is. We bespreken hieronder een aantal voorbeelden:
Overtuiging: Ik moet het werk af hebben
Gedrag: overwerken ongeacht de hoeveelheid werk die er ligt
Overtuiging: Ik mag geen fouten maken
Gedrag: (extreem) veel tijd besteden aan voorbereiding en aan controle
Overtuiging: Ik mag mijn leidinggevende niet tegenspreken
Gedrag: alles taken op je nemen, zelfs wanneer het volstrekt duidelijk is dat deze (praktisch) onmogelijk zijn
Inzicht krijgen in deze overtuigingen en in dit gedrag, helpt je om daar ook verandering in te brengen, zodat je in de toekomst niet weer last van dit soort klachten krijgt.
Werkvaardigheden: Inzicht krijgen in je eigen gedrag is natuurlijk erg belangrijk, maar inzicht betekend nog niet altijd dat je er ook verandering in aan kunt brengen. In sommige gevallen heb je gewoon wat praktische tips en trucs nodig om steviger in je schoenen te staan op de werkvloer. Daarom besteden we vaak aandacht aan zaken als onderhandelingsvaardigheden, timemanagement en assertiviteit. Dit om tools te hebben om je werk te sturen en te beïnvloeden, zodat je kunt ingrijpen als je overweldigd dreigt te worden.
Hierbij is het prettig om te weten dat onze psychologen ook ervaring als coach hebben, zodat ze een goed inzicht hebben in het werkproces en weten hoe het er aan toegaat binnen organisaties.
Praktische uitvoering
De duur van het traject is nogal afhankelijk van de ernst van de klachten. In sommige gevallen volstaan 6 gesprekken, maar wanneer de cliënt stevig oververmoeid is zijn er in enkele gevallen tot 16 gesprekken noodzakelijk.
In de behandeling van burnout klachten bewegen we ons altijd in de driehoek van werkgever, werknemer en psycholoog. Voor een goed herstel is het belangrijk dat alle partijen geïnformeerd zijn en ook bij het proces betrokken worden.
Heb je behoefte aan behandeling van een burnout of heb je werknemers die hier hulp bij kunnen gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op via de contactpagina.