Skip to main content
search
0

Wat te doen bij depressie?

Een depressie is een van de meest voorkomende psychologische aandoeningen. Veel mensen lopen met de vraag wat te doen bij depressie? Ongeveer twintig procent van de mensen krijgt in zijn leven ooit te maken met een depressie. Het is dus helemaal niet raar dat je last hebt van klachten.

Wat te doen bij depressie?

Het is echter wel de moeite waard om er hulp bij te zoeken. In samenwerking met een psycholoog kom je namelijk sneller weer uit je dip dan wanneer je het alleen moet doen. Hieronder beschrijven we wat de klachten zijn waar depressieve mensen last van hebben, wat te doen bij depressie en geven we ook aan hoe we de behandeling insteken.

Wat is een depressie?

Er zijn een aantal typerende klachten die spelen bij mensen die last hebben van een depressie:

 • De meest in het oog springende symptomen zijn natuurlijk sombere gevoelens. Als je je het grootste deel van de dag somber en teneergeslagen voelt en als dit langere tijd duurt, kan dit er op wijzen dat je depressief bent.
 • Dit betekent vaak ook dat je minder vaak plezier hebt, ook als je dingen doet waar je in het verleden wel plezier aan had.
 • Je valt zonder duidelijk aanwijsbare reden af of komt juist flink aan. Je merkt daarbij ook duidelijk dat je weinig honger hebt of juist heel veel. Dit hongergevoel is nieuw voor je en wijkt af van wat je gewend bent van jezelf.
 • Je hebt moeite om in slaap te komen of bent juist de hele dag slaperig.
 • Sowieso vermoeidheid en verlies van energie. Een lusteloos gevoel gedurende de dag.
 • Je niet meer kunnen concentreren op je taken. Snel afgeleid zijn.
 • Een slecht gevoel over jezelf hebben zonder duidelijk aanwijsbare reden. Een laag zelfbeeld hebben en jezelf schuldig voelen.

Zoals je ziet is het nog best lastig om de diagnose te stellen. Er zijn veel symptomen die wijzen op een depressie en sommige van die symptomen lijken erg op elkaar. Het is daarom verstandig om je huisarts of een psycholoog in te schakelen als je denk dat je een depressie hebt en met de vraag rond loopt wat te doen bij depressie. Je hoeft overigens niet zeker te weten of je een depressie hebt voordat je bij ons aanklopt. Wij kunnen je bij de diagnose helpen en ook bij sombere gevoelens kan een (korte) therapie helpen om weer wat zonniger in het leven te staan.

Tips om depressie zelf aan te pakken

Hieronder ziet u een aantal tips wat te doen bij depressie:

 • Eet voldoende en gezond
 • Sport regelmatig
 • Wandeling
 • Ontspanningsoefeningen
 • Blijf in contact met anderen
 • Zoek afleiding

Behandeling van depressie

Voor de behandeling van een depressie zijn er verschillende mogelijkheden. Bij De Psycholoog maken we voornamelijk gebruik van cognitieve gedragstherapie en Acceptance and Commitment Therapy. Deze twee methoden zijn er vooral op gericht om meer grip te krijgen op je negatieve gedachten en om je gedrag te veranderen. Daarnaast raden we  aan om een sport (zoals hardlopen of fitness) op te pakken als dat bij je persoonlijkheid en je levensstijl past.

De gesprekken met je psycholoog worden in sommige gevallen ondersteund door een online leeromgeving. In deze digitale therapieomgeving leer je alvast veel over depressie en krijg je tips en trucs om beter met je sombere gevoelens om te kunnen gaan. In de persoonlijke gesprekken hebben we dan meer tijd om op jouw persoonlijke vragen en problemen in te gaan. Daarnaast maken we soms gebruik van boeken over depressie om de gesprekken mee te ondersteunen.

Voor verder gevorderde klachten is behandeling met medicatie soms gewenst. Over het algemeen gebeurd dit echter pas wanneer er sprake is van zeer langdurige problematiek of van zeer ernstige klachten. Wij schrijven geen medicatie voor, dus dit gebeurd in overleg met je huisarts.

Hoe te beginnen met de behandeling van Depressie?

[/vc_column_text]

Als je last van angstklachten hebt en niet weet wat te doen bij depressie, helpen we je daar graag mee. In tegenstelling tot de meeste psychologen hebben we geen wachtlijst. Als je je vandaag aanmeldt, kun je binnen vijf werkdagen aan de slag.

Neem gerust contact met ons op via het formulier hiernaast. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

[/vc_column][/vc_row]