Skip to main content
search
0
cyclothyme stoornis

Voortdurend ben je vrolijk. Je zit lekker in je vel en dat treurige van vorige maand is weer weg.

Een cyclothyme stoornis heeft kenmerken van depressie en de bipolaire stoornis, maar is toch anders. In dit artikel leggen we het uit.

Bij een cyclothyme stoornis heb je te maken met hypomanie en een klein beetje depressie. Hypomanie is dat je een grote neiging hebt om dingen te doen, waarbij je minder slaapt nodig hebt, spraakzamer bent en wat minder remmingen hebt dan normaal. Hypomanie is minder extreem dan manie. Er is namelijk geen sprake van psychoses of verminderd functioneren.

Het is een lichte vorm van de bipolaire stoornis. Bij een bipolaire stoornis heb je te maken met hoge pieken en diepe dalen in de stemming. Een vervangende naam ervoor is manisch depressief. Volgens de DSM-IV is de cyclothyme stoornis een stemmingsstoornis. Bij de DSM-V staat deze geschaard onder Bipolaire-stemmingsstoornissen.

De kenmerken van een cyclothyme stoornis

Volgens de DSM-V heb je een een cyclothyme stoornis als je minstens twee jaar lang voortdurend momenten hebt waarbij je lichte manische symptomen ervaart.

Onder manische symptomen verstaan we:

Mensen met een cyclothyme stoornis ervaren het volgende:

  • Niet meer zoveel hoeven te slapen als normaal
  • Veel willen praten
  • Drukke gedachten krijgen
  • Moeite hebben met concentreren
  • Activiteiten ondernemen met genot en een grote kans op pijnlijke gevolgen

Met het laatste punt bedoel ik te zeggen dat je iets wilt doen met risico, bijvoorbeeld gokken, alcohol drinken of het bed delen met verschillende seksuele partners.

Persoon met een cyclothyme stoornis

Vanaf mijn puberteit zijn er al meerdere depressieve periodes geweest, waarvan gezegd werd dat het recidiverende depressies waren, omdat ik geen last heb van manies. Dus jaren aan de antidepressiva, zonder dat het probleem echt werd verholpen. Ik hoop dat er nu meer duidelijkheid komt, want de tegenstrijdigheid tussen het depressief en vrolijke zijn is erg vermoeiend.

Meestal heb je daarna voor een behoorlijk lange tijd last van uitputting en neerslachtigheid. Dat duidt op depressieve symptomen, maar wordt niet toegekend aan depressie zelf. Het voldoet namelijk niet aan de volledige criteria van depressie. Daarom is het ook lastig om deze stoornis te herkennen. Hij lijkt op depressie en bipolaire stoornis, maar is dus niet hetzelfde.

De behandeling van een cyclothyme stoornis

Om dit te laten behandelen kun je cognitieve gedragstherapie volgen of mindfulness doen. Wat ook helpt is om je levensstijl aan te passen, bijvoorbeeld je slaapritme, voeding of de soort activiteiten die je overdag uitvoert. Andere behandelingen, zoals psycho-educatie of interpersoonlijke therapie zijn een goed alternatief.

Medicatie kan, maar het is beter om eerst één van de bovenstaande behandelingen op te zoeken. Deze behandelingen zijn namelijk beter, omdat ze minder ernstige gevolgen met zich meebrengen. Je kan namelijk manisch worden als je hier medicatie voor gebruikt. Besluit je toch om medicatie te gebruiken, dan is het verstandig om dat in combinatie met een therapievorm (CGT) te doen.

Een bipolaire stoornis of een cyclothyme stoornis kunnen een prettige (liefdes)relatie lastig maken. In dat geval is het een optie om relatietherapie te doen.

Tim de Korte

Tim is redacteur bij De Psycholoog. Hij studeert toegepaste psychologie en schrijft stukken voor de website. Dit artikel is geredigeerd door een van onze psychologen.

Leave a Reply