Skip to main content
search
0

Het overlijden van een dierbare is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen in iemands leven. De emoties die hierbij komen kijken, zoals verdriet en ongeloof, zijn vaak overweldigend. Het kan dan ook lastig zijn om deze gevoelens te verwerken en weer grip te krijgen op het dagelijkse leven. Toch zijn er verschillende manieren waarop je deze moeilijke periode wat makkelijker kunt maken. Wij geven je 5 tips waar jij veel aan kunt hebben.

1. Kies een goed uitvaartcentrum

Na het verlies van een dierbare maak je een moeilijke periode mee. Je hebt verdriet en moet het leven als het ware weer opnieuw uitvinden. Daarnaast zijn er vaak ook veel praktische zaken die moeten worden geregeld en waar je juist eigenlijk helemaal geen zin in hebt, want alles lijkt onbelangrijk. Toch zijn er echt zaken die je niet kunt laten liggen. Zo moet er bijvoorbeeld een uitvaart worden georganiseerd. Het is belangrijk dat je hierbij kiest voor een uitvaartcentrum dat past bij jouw wensen en behoeften. Een goed uitvaartcentrum zal je namelijk veel zorgen uit handen nemen en ervoor zorgen dat alles tot in de puntjes wordt geregeld. Zo kun je op een waardige, liefdevolle manier afscheid nemen, zonder je druk te hoeven maken over het praktische deel van de uitvaart. Dit is van ongekende waarde voor de rouwverwerking.

2. Mooie begraafplaats of asbestemming

Het is fijn als je af en toe dicht bij je overleden dierbare kunt zijn. Dit kan bijvoorbeeld door regelmatig een bezoek aan het graf te brengen en deze plek mooi te onderhouden. Is jouw dierbare gecremeerd, dan kun je zorgen voor een mooie asbestemming. Zo kun je bijvoorbeeld de as thuis bewaren in een mooie urn, zodat je er altijd een kaarsje bij kunt aansteken. Een andere mogelijkheid is om de as uit te strooien op een speciale plek die voor jouw geliefde van betekenis was. Een derde mogelijkheid is om een sieraad te laten maken waarin wat van de as is verwerkt, zodat je jouw dierbare altijd bij je kunt dragen.

3. Vraag om hulp

Het verwerken van het verlies van een dierbare kan erg moeilijk zijn en soms voelt het alsof je er alleen voor staat. Toch is niets minder waar: er zijn altijd mensen om je heen die je kunnen steunen en helpen in deze moeilijke tijd. Durf daarom gerust om hulp te vragen aan vrienden of familieleden als dit nodig is. Daarnaast kun je ook professionele hulp inschakelen, bijvoorbeeld door contact op te nemen met een rouwverwerking therapeut of psycholoog. Deze professionals kunnen je helpen om te gaan met de verschillende emoties die bij het rouwproces komen kijken en het verdriet en gemis een plekje te geven.

4. Geef aan waar je wel of juist niet behoefte aan hebt

Iedereen verwerkt een verlies op zijn of haar eigen manier. Het is daarom belangrijk dat jij aangeeft waar jij behoefte aan hebt tijdens deze periode. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je even rust nodig hebt en liever geen bezoek wilt ontvangen, of dat je juist graag steun wilt van vrienden en familie. Zorg ervoor dat je duidelijk bent naar anderen toe over wat jou helpt in deze moeilijke tijd. Zij willen immers graag iets voor jou betekenen, maar kunnen dit alleen doen als ze weten wat jij nodig hebt.

5. Neem de tijd om te rouwen op jouw manier

Het rouwproces is voor iedereen anders en er is dan ook geen goed of fout in hoe jij hiermee omgaat. Het belangrijkste is dat jij de tijd neemt die nodig is om te rouwen op jouw manier. Dit kan betekenen dat je af en toe een dagje vrij neemt om tot rust te komen, of dat je juist actief bezig bent met het verwerken van je verdriet door bijvoorbeeld te sporten of creatief bezig te zijn. Het is ook goed om te beseffen dat het rouwproces vaak lang duurt en ups en downs kent. Het kan dus voorkomen dat je na een periode van relatieve rust opeens weer geconfronteerd wordt met heftige emoties. Dit hoort er allemaal bij en het is belangrijk om hierin mild te zijn naar jezelf.

Het verliezen van een dierbare is nooit makkelijk en kan veel emoties losmaken, maar besef dat je sterker bent dan je misschien denkt. Kies voor een uitvaartcentrum dat ontzorgd, durf om hulp te vragen als dit nodig is en geef aan waar jij behoefte aan hebt tijdens deze periode. Neem de tijd en ruimte om te rouwen op jouw manier en wees lief voor jezelf.

Wij wensen je in ieder geval heel veel sterkte.

Robert Haringsma

Robert Haringsma is psycholoog en onderzoeker. Hij schrijft over onderwerpen als stress, zelfvertrouwen, depressie en angst.

Leave a Reply