Skip to main content
search
0

Bij de behandeling van angstklachten raden we mensen vaak aan om gebruik te maken van zelfhulpboeken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze goed helpen om de klachten te verlichten.

Bovendien merken we in de praktijk dat het makkelijker werken is met cliënten die al een boek gelezen hebben over angst. Met hen kunnen we sneller tot de kern komen en dus ook sneller resultaat boeken.

Het is natuurlijk wel zaak om de goede boeken te kiezen. Om je daarbij te helpen bespreken we hier de beste boeken over angst om je te helpen bij je angstklachten.

Zelfhulpboeken

“Stap voor stap je angst overwinnen”

Angst overwinnenHet lezen van dit boek zou je kunnen zien als een therapie zonder tussenkomst van een psycholoog. Je wordt meegenomen door de stappen die je tijdens therapie ook zou ondergaan en krijgt daartoe concrete, duidelijke oefeningen.

Het boek is gemakkelijk te lezen en heeft veel voorbeelden en praktijkcasussen. Er wordt geen terminologie gebruikt en het is op een prettige manier geschreven zonder al te zwaar op de hand te zijn. Het is niet erg flitsend of spannend, maar wel effectief.

Dit boek zou bij uitstek geschikt zijn om te lezen naast de behandeling van een angststoornis, omdat het ook goed aansluit op de therapie die de meeste hedendaagse therapeuten gebruiken. Dit is wat ons betreft zeker een van de beste boeken over angst.

 

de angst de baas“De Angst de Baas”

Je moet bij dit boek even langs de cover kijken (lelijk!). Als je dat lukt, krijg je een heel goed boek dat gaat over het controleren van je angst.

Frits de winter is gepromoveerd en al jarenlang aan het werk als therapeut. Dit boek getuigd dan ook van een grote inhoudelijke kennis en van een langdurige praktijkervaring. Het boek is gemakkelijk geschreven en direct te gebruiken in de praktijk. Er staan concrete oefeningen en opdrachten in waarmee je direct aan de slag kunt.

 

 

 

 

Ervaringen uit de praktijk

reisoefeningen“Reisoefeningen”

Ingmar Heytze is een dichter en schrijver. Hij heeft lang geworsteld met zijn angst om ver van huis te zijn. In dit boek beschrijft hij het ontstaan en voortbestaan van zijn reisangst, maar ook hoe hij er met behulp van therapie vanaf kwam.

Zoals je van een dichter mag verwachten, is het boek prachtig beschreven. Het mooie is bovendien dat het beschrijft hoe de behandeling van angst niet altijd een rechte lijn van A naar B is, maar een constant zoeken en vechten totdat je de uitweg hebt gevonden.

Robert Haringsma

Robert Haringsma is psycholoog en onderzoeker. Hij schrijft over onderwerpen als stress, zelfvertrouwen, depressie en angst.

Leave a Reply