Skip to main content
search
0
Meditatie

Mediteren is tegenwoordig zeer populair in onze Westerse maatschappij. Eerst was men enigszins terughoudend. Mediteren werd immers als iets zweverigs gezien. Iets wat niet helemaal past bij de nuchtere Nederlander. Er zijn echter onderzoeken gepubliceerd met de verschillende voordelen van mediteren. Het is dus wetenschappelijk bewezen en leren mediteren is dan ook verstandig.

Minder stress

Veel mensen in Nederland hebben last van chronische stress. Chronische stress is wat anders dan ‘gezonde’ stress. Gezonde stress ervaar je bijvoorbeeld vlak voor een presentatie. Je hartslag gaat dan omhoog en je voelt kriebels in je buik. Na de presentatie is de stress echter verdwenen en dan voel je juist euforie. Bij chronische stress ervaar je de hele dag door een onaangenaam gevoel. Het is dan ook slecht voor je fysieke en mentale toestand.

Je kunt je minder goed concentreren en op de lange termijn verhoogt het ook het risico op verschillende ziektes. Wanneer je regelmatig gaat mediteren, dan zullen de cortisolwaarden langzaam afnemen.

Je kunt je beter concentreren

Veel mensen werken tegenwoordig thuis. Dit is in de eerste plaats handig, maar tegelijkertijd is het dan moeilijk om productief te zijn. Je krijgt namelijk constant te maken met afleidingen. We worden in de hedendaagse wereld geconfronteerd met veel beelden en elektronica. Daardoor hebben we een lagere spanningsboog en dit maakt het lastig om productief aan de slag te gaan.

Gelukkig kan dit probleem verholpen worden door regelmatig te mediteren. Tijdens het mediteren leer je namelijk op een bepaalde zaak te focussen. Je leert tijdens het mediteren om je af te sluiten van irrelevante zaken, zodat je de volle focus op je taak kan leggen. Door mediteren ga je op een andere manier gebruikmaken van je hersenen.

Beter slapen dankzij meditatie

Ervaar je regelmatig slaapproblemen? Slaapstoornissen kunnen zich op verschillende manieren manifesteren. In de eerste plaats kun je moeite hebben om in slaap te vallen. Vaak is je brein dan nog druk bezig met allerlei verschillende zaken verwerken. Het kan echter ook zijn dat je niet in een diepe slaap komt of dat je om de zoveel tijd wakker wordt. Slaapproblemen zijn bijzonder vervelend en kunnen je leven onaangenaam maken. Het is bovendien slecht voor de algehele fysieke gezondheid van een mens.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat slaapmeditatie je nachtrust kan bevorderen. Het gaat dan om mensen die het druk in het hoofd hebben en daarom niet kunnen slapen. Wanneer je regelmatig gaat mediteren, dan neemt het slaaphormoon melatonine toe. Dit stofje zorgt ervoor dat je sneller in slaapt valt en ook dat de slaap dieper is.

Je voelt je gelukkiger

Ben je regelmatig somber? Dat is bijzonder vervelend. Het is immers belangrijk om je goed te voelen. De wereld kan immers een prachtige plek zijn wanneer je positief in het leven staat. Je kunt een somber gevoel ervaren vanwege stresshormonen, maar ook omdat er iets vervelends in je leven is gebeurd. Het voordeel van mediteren is dat het je gelukshormoon kan verhogen.

Tijdens het mediteren leer je meer in het nu te leven. Je ervaart de intensiteit van het moment en daardoor maak je je minder druk om zaken die nog moeten komen. Ook blijkt uit een onderzoek van de bekende wetenschapper John Hopkins dat mensen die mediteren minder depressiegevoelig zijn. Tijdens het onderzoek werd er een meditatieprogramma van acht weken uitgevoerd. Uit het onderzoek bleek dat de depressieve gevoelens bij de proefpersonen verminderden. Ook na de training ervaarden mensen nog steeds deze positieve gevoelens.

Het is niet zo makkelijk als je denkt

We hebben de verschillende voordelen van mediteren besproken. Je denkt nu misschien dat je deze voordelen direct ervaart na een meditatiesessie. Helaas werkt het niet zo makkelijk. In de eerste plaats moet je open minded zijn. Daarnaast is het ook echt een vaardigheid die je moet leren. Meestal ervaar je op het begin nog niet direct de positieve effecten. Dit gaat geleidelijk en daarom moet je ook veel investeren in meditatie.

Je kunt er in de eerste plaats voor kiezen om zelf aan de slag te gaan. Online zijn verschillende meditatievideo’s te vinden. Wanneer je het echt serieus wilt oppakken, is het echter aan te raden om een cursus te volgen. Dan leer je het namelijk sneller en je blijft ook gemotiveerd.

Conclusie

We leven in een jachtige maatschappij en veel mensen ervaren daardoor fysieke en mentale problemen. Veel van die fysieke problemen kunnen worden opgelost door regelmatig te mediteren. In deze tekst zijn we dieper ingegaan op de voordelen en ook waar je rekening mee moet houden.

Robert Haringsma

Robert Haringsma is psycholoog en onderzoeker. Hij schrijft over onderwerpen als stress, zelfvertrouwen, depressie en angst.

Leave a Reply