Heb ik een burnout? Dat vragen steeds meer van onze cliënten zich af. In dit artikel bespreek ik wat de symptomen van een burnout zijn en leg ik uit hoe je kunt vaststellen of je een burnout hebt.
Wat zijn de symptomen van een burnout?
Een burnout is niet hetzelfde als even uitgeput zijn na een lange dag hard werken. Mensen met een burnout voelen zich gedurende lange tijd letterlijk ‘opgebrand’.
De symptomen kunnen over het algemeen worden opgedeeld in drie categorieën.
- Emotionele uitputting.
- Een zekere afstand tot anderen houden. Je niet meer met hen verbonden voelen om zo ook geen verantwoordelijkheid te hoeven dragen.
- Weinig vertrouwen hebben in eigen competenties.
De symptomen volgen elkaar vaak op via de bovenstaande volgorde. Mensen raken eerst emotioneel uitgeput als een gevolg van lange periodes van stress of overbelasting. Dit kan zich uiten in concentratieverlies, geheugenproblemen en een algeheel lusteloos gevoel.
Als gevolg daarvan hebben mensen minder ruimte voor en geduld met andere mensen in hun directe omgeving. Mensen zijn overgevoelig voor externe prikkels, wat ertoe kan leiden dat ze snel geïrriteerd raken. Een te hard geluid kan er al voor zorgen dat iemand volledig uit zijn slof schiet.
Mensen distantiëren zich van personen in hun omgeving om verdere uitputting te voorkomen. Het is niet moeilijk voor te stellen dat dit problematisch kan zijn niet alleen op de werkvloer, maar ook als iemand daarnaast nog een druk gezinsleven heeft.
Tot slot zal het aanhouden van deze klachten in veel gevallen leiden tot een verlaagd zelfvertrouwen. Mensen die lange tijd kampen met burnoutklachten zullen het vertrouwen verliezen in hun eigen competenties. Ze hebben het gevoel dat ze falen op werkgebied en kunnen daarnaast nog ervaren dat ze tekortschieten in hun privéleven.
Hoe kan een burnout worden aangetoond?
Als jij je afvraagt: heb ik een burnout, is het verstandig om langs een psycholoog te gaan. Doordat een burnout wordt gekenmerkt door zowel fysieke als psychische klachten, kan het soms lastig zijn om tot de juiste diagnose te komen. Sommige mensen ervaren als gevolg van een burnout bijvoorbeeld ook angstklachten.
Daarnaast kan een burnout leiden tot algehele neerslachtigheid en lusteloosheid, waardoor nog wel eens onterecht gedacht wordt dat de klachten veroorzaakt worden door een depressie.
Een veelgebruikte manier om een burnout te diagnosticeren is met behulp van de ‘Maslach Burnout Inventory’ (MBI). Dit is een vragenlijst met tweeëntwintig vragen die vooral betrekking hebben op de bovenstaande drie hoofdelementen van een burn-out.
Om burnoutklachten te kunnen onderscheiden van klachten behorend bij bijvoorbeeld een angststoornis of een depressie, wordt soms gebruik gemaakt van de Vierdimensionale Klachtenlijst (4DKL). Dit is wederom een vragenlijst, maar in deze vragenlijst zijn ook vragen opgenomen die betrekking hebben op bijvoorbeeld angst of depressie. Op die manier kan er een onderscheid worden gemaakt tussen deze stoornissen met soms overlappende symptomen.
Behandeling burnout
Als jij de vraag: “heb ik een burnout” met “ja” beantwoord hebt, is het verstandig om behandeling te zoeken van een psycholoog. Over het algemeen zien we dat mensen niet zelfstandig over hun burnout heen komen.
Als je niet zeker weet of je een burnout hebt, maar wel vermoedt dat het de verkeerde kant op gaat, kunnen we je ook helpen. Allereerst met een goede diagnose en daarnaast met preventieve maatregelen.
De Psycholoog helpt je graag verder. Neem gerust contact met ons op.