Skip to main content
search
0

Op de werkvloer spelen gezondheid en vitaliteit een belangrijke rol. Maar het lijkt soms makkelijker gezegd dan gedaan om dit in goede banen te leiden. Toch zijn er verschillende onderdelen om op te letten, of je nu een bedrijf hebt of zelf op je gezondheid wilt letten tijdens je werkzaamheden.

Onderzoek naar gezondheid

Het is mogelijk om op de werkvloer een onderzoek naar gezondheid uit te laten voeren. Organisaties zijn dit zelfs verplicht om aan te bieden. Een Preventief Medisch Onderzoek brengt de gezondheidssituatie van medewerkers en organisaties in kaart. Zo weet je als werkgever of werknemer wat je kunt doen om de gezondheidssituatie eventueel te verbeteren. Het resultaat? Fittere medewerkers, een grotere inzetbaarheid, meer productiviteit en een lager ziekteverzuim. Je vergroot ook de kans ermee dat iemand daarna aan de slag gaat met de gezondheid. Daar heeft natuurlijk iedereen baat bij, zowel de werknemer als de organisatie. Het gezondheidsonderzoek is bedoeld voor alle werkenden. Dus niet alleen voor mensen die zwaar werk doen of bepaalde klachten hebben.

Voldoende uitdaging

Het is goed om uitgedaagd te worden op de werkvloer. Een baan moet immers niet te saai zijn. Sterker nog, als er voldoende uitdaging is, kan dat voor meer tevredenheid op de werkvloer zorgen. Vitaliteit werkvloer is belangrijk: dit vertaalt zich in energieke en betrokken medewerkers. Als gezonde werknemer ben je meer tevreden over je werk. Je ervaart meer werkgeluk. En uitdaging speelt daar zeker een rol in. Als werkgever kun je werknemers bijvoorbeeld meer betrekken bij belangrijke beslissingen die binnen de organisatie genomen moeten worden. Geef personeel genoeg eigen verantwoordelijkheid. En laat mensen regelmatig nieuwe taken uitproberen, om te zien of dat bevalt.

Ideale balans

Hoewel uitdaging dus belangrijk is, wil je ook de balans bewaken. Af en toe wat harder werken om een belangrijke deadline te halen is doorgaans geen punt. Maar voorkom dat het altijd te druk is op de werkvloer. Dan liggen immers gevaren zoals overspanning of burn-out op de loer. Als werkgever heb je de taak om dit te monitoren. En maak personeel ook duidelijk dat het goed is om het direct aan te geven als er iets speelt.

Gezonde extra’s

Tot slot kun je aan gezonde extra’s denken, waar iedereen op de werkvloer iets aan heeft. Zorg bijvoorbeeld dat personeel gratis fruit kan pakken, op iedere afdeling. Bied gezonde lunches aan voor een lage prijs. En vermijd (veel) ongezonde keuzes in de kantine. Bij verschillende bedrijven wordt aan werknemers een sportplan aangeboden, door bijvoorbeeld korting te geven op een sportschool. Dit kan dan weer voor motivatie zorgen om voor of na het werk te gaan sporten. Of stel een fietsplan op, om mensen minder snel de auto te laten pakken. Dit zijn ook zeker opties om een gezonde en vitale werkomgeving te stimuleren.

De gezondheid op de werkvloer kan op uiteenlopende manieren worden verbeterd. Per organisatie valt er op verschillende vlakken winst te behalen. Je krijgt er een mooiere organisatie en betere resultaten voor terug!

Robert Haringsma

Robert Haringsma is psycholoog en onderzoeker. Hij schrijft over onderwerpen als stress, zelfvertrouwen, depressie en angst.

Leave a Reply