Skip to main content
search
0

Video is overal. Van TikTok’s tot bedrijfsfilms, we worden constant gebombardeerd met bewegende beelden. Maar wat doet dit eigenlijk met ons brein en gedrag? En waarom lijkt video ons keer op keer in te pakken? Dit artikel duikt in de psychologische kracht van video en hoe bedrijven hier slim gebruik van kunnen maken in hun marketing en communicatie doeleinden.  Dus, wil je ooit een bedrijfsfilm laten maken? Hier krijg je de munitie om je baas te overtuigen.

Wat doet video met ons brein?

Wist je dat ons brein video’s tot wel 60.000 keer sneller verwerkt dan tekst? Dit komt doordat ons visuele systeem geoptimaliseerd is voor beweging en kleur – denk aan hoe onze voorouders moesten reageren op een leeuw die uit de bosjes sprong. Bewegend beeld activeert meerdere delen van ons brein, zoals de visuele cortex (voor het verwerken van beelden), de auditieve cortex (voor geluid) en het limbisch systeem (voor emoties). Kortom, video is een totaalervaring die ons letterlijk meeneemt.

Het dopamine-effect

Video’s hebben een directe invloed op de aanmaak van dopamine, het zogenaamde ‘gelukshormoon’. Een spannend verhaal, pakkende muziek of zelfs een grappige meme activeert het beloningssysteem in ons brein. Dit zorgt ervoor dat we blijven kijken en meer willen. Uit een studie van HubSpot bleek dat 54% van de consumenten meer video’s van hun favoriete merken wil zien, simpelweg omdat video’s hun positieve gevoelens versterken.

Spiegelneuronen: het geheim van empathie

Als je iemand op video ziet lachen, activeert je brein dezelfde neuronen alsof je zelf lacht. Dit fenomeen heet spiegelneuronen en is waarom we ons zo verbonden voelen met de personages in een video. Laat dit nu precies zijn waarom storytelling in video’s zo effectief is. Het raakt een menselijke snaar die tekst of statische beelden nooit kunnen bereiken.

Waarom video ons gedrag stuurt

Het effect van video op gedrag gaat verder dan aandacht trekken; het zet aan tot actie. Uit onderzoek blijkt dat mensen 64% meer geneigd zijn een product te kopen na het bekijken van een video. Maar hoe komt dat?

Video’s maken informatie behapbaar

Video’s combineren beelden, geluid en tekst tot een compacte boodschap. Dit spreekt verschillende leerstijlen aan – visueel, auditief en kinetisch. Daarom onthouden we 95% van de informatie uit een video, tegenover slechts 10% uit tekst. Als je complexe informatie wilt uitleggen, zoals de werking van een product, dan is video simpelweg onverslaanbaar.

Het FOMO-principe

Video’s spelen in op onze angst om iets te missen (‘Fear of Missing Out’). Denk aan productlanceringen of aanbiedingen die met een spannende video worden aangekondigd. Bewegend beeld en countdown-timers prikkelen ons om snel te reageren, vaak zelfs impulsief.

Sociale validatie

Video’s worden vaak gedeeld op sociale media, wat een sneeuwbaleffect van sociale validatie kan veroorzaken. Als iemand een video deelt, interpreteert ons brein dat als: “Dit moet de moeite waard zijn.” En zeg nou zelf: hoe vaak heb jij een video bekeken simpelweg omdat iemand anders hem aanraadde?

Conclusie

De kracht van video zit in de unieke manier waarop het ons brein prikkelt en ons gedrag beïnvloedt. Het combineert beelden, geluid en emotie om ons te boeien, te informeren en tot actie aan te zetten. Van dopamine-boosts tot spiegelneuronen, video benut de werking van ons brein op manieren die geen enkele andere contentvorm kan evenaren.

 

Robert Haringsma

Robert Haringsma is psycholoog en onderzoeker. Hij schrijft over onderwerpen als stress, zelfvertrouwen, depressie en angst.

Leave a Reply