Skip to main content
search
0
hypersomnie

Hypersomnie is een aandoening waarbij mensen zeer slaperig zijn. Dat zorgt er vaak voor dat ze moe zijn overdag en soms dat ze zomaar in slaap vallen. Dat kan gevaarlijk zijn op het werk of tijdens het autorijden. In dit artikel beschrijf ik precies wat hypersomnie is, waar het door veroorzaakt wordt en hoe je het kunt behandelen.

Hypersomnie komt niet heel vaak voor. Ongeveer 5% van de bevolking krijgt er mee te maken. Soms kan deze slaapstoornis heel lang duren, in andere gevallen kan het ook een kortdurend effect zijn van andere problemen. Denk dan aan medicijngebruik bijvoorbeeld.

Wat is hypersomnie?

Het is eigenlijk niet goed mogelijk om op het internet te beschrijven wat hypersomnie is. Aan de ene kant is dat namelijk heel simpel. Onder hypersomnie verstaan we mensen die overdag heel slaperig zijn of ‘s nachts heel veel slaap nodig hebben.

Het probleem zit hem in de differentiaaldiagnose. Daarmee bedoelen we dat het moeilijk is om vast te stellen dat er geen andere oorzaak voor de klachten is. Met een slaapstoornis bedoelen we in principe een psychologische aandoening. Overmatige behoefte aan slaap kan echter ook te maken hebben met allerlei andere oorzaken.

Om zeker te weten dat je last hebt van de slaapstoornis hypersomnie is het dan ook noodzakelijk om langs een slaaplaboratorium te gaan. Daar kunnen ze precies inschatten wat er precies aan scheelt. Hier wordt ook goed gekeken naar de aanwezigheid van andere slaapklachten die in sommige gevallen hypersomnie kunnen veroorzaken.

Waar wordt hypersomnie door veroorzaakt?

Er zijn veel verschillende oorzaken voor hypersomnie. Denk daarbij aan

  • Niet genoeg slaap krijgen ‘s nachts. Dit klinkt nogal voor de hand liggend, maar voor veel mensen is dit de oorzaak van hypersomnie. Het spreekt voor zich dat ze zich de slaap niet bewust ontzeggen, maar dat deze oploopt zonder dat ze dat helemaal in de gaten hebben
  • Zwaar overgewicht. Vooral bij mensen met morbide obesitas kan simpelweg wakker zijn veel energie kosten.
  • Drugs of alcoholmisbruik.
  • Een hersenschudding of een neurlogische aandoening.
  • Slaapmedicatie. Een te hoge dosis kan er voor zorgen dat je ook overdag nog slaperig bent.
  • Genetische aanleg. Als je familie hebt met hypersomnie, loop jij ook meer kans op deze aandoening.

Behandeling van hypersomnie

Er is nog geen behandeling bekend die chronische hypersomnie in alle gevallen geneest. Vooral de erfelijke variant is erg hardnekkig.

Hypersomnie die door externe factoren veroorzaakt wordt, kan echter vaak wel goed behandeld worden. Het herstellen van een normaal slaap- en waakritme kan al enorm helpen om meer slaap te krijgen en daardoor minder slaperig overdag te zijn. Ook bij overgewicht en drugs of alcoholmisbruik kunnen die oorzaken aangepakt worden.

Daarnaast zijn een hoop interventies gericht op het vergroten van de kwaliteit van leven van cliënten. Met medicatie kan de slaperigheid overdag bijvoorbeeld verminderd worden. Daarnaast kan het hanteren van een strenge slaaphygiëne het effect van de hypersomnie voor een groot deel teniet doen.

Als je overdag regelmatig slaperig bent is het daarom goed om een behandeling te zoeken. Je start dan over het algemeen naar je huisarts en die kan je doorverwijzen naar een gespecialiseerde slaappsycholoog of naar een slaapcentrum.

Training Natuurlijk slapen

Direct met je slaapproblemen aan de slag? In onze Training Natuurlijk Slapen doorloop je in zes weken een programma om weer op een Natuurlijke manier te kunnen slapen.
Meer weten? Lees hier verder over de training.

Robert Haringsma

Robert Haringsma is psycholoog en onderzoeker. Hij schrijft over onderwerpen als stress, zelfvertrouwen, depressie en angst.

Leave a Reply