Skip to main content
search
0
liefde

“Als je een onderzoeker naar geluk midden in de nacht wakker maakt en je vraagt hem wat de belangrijkste factor is in ons geluk, dan zegt hij “Relaties”.”

Dit zijn de woorden van Barbara Frederickson, een wetenschapper die naam heeft gemaakt binnen de zogenaamde “positieve psychologie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij ons  aanraadt om vooral actief bezig te zijn met liefde. En dan heeft ze het niet alleen over liefde romantische liefde, maar alle momenten waarop we ons op een warme en open manier met anderen verbinden.

De effecten van Liefde

Het onderzoek van Frederikson is enorm uitgebreid en ze neemt bevindingen uit de biologie, de sociologie en de psychologie en gebruikt ze om uit te leggen hoe belangrijk liefde is.

Enkele voordelen van meer liefde in je leven zijn:

Psychologisch: wie veel liefde in zijn leven heeft, voelt zich opgewekter en heeft minder last van negatieve emoties. Liefde hebben voor anderen zorgt er bovendien ook voor dat je meer liefde hebt voor jezelf.

Lichamelijk: meer liefde in je leven kan je helpen bij het verwerken van traumatische belevenissen en het helpt zelfs om beter met pijn om te kunnen gaan. Uit onderzoek blijkt bovendien dat het een positief effect heeft op je hersenen.

Sociale vaardigheden: wie meer liefde in zijn leven toelaat, kan meer empathie opbrengen voor anderen. Daardoor kun je gemakkelijker een band met anderen krijgen en stijgt je sociale intelligentie.

Dat klinkt wellicht wat al te goed om waar te zijn. Toch zijn dit allemaal uitkomsten uit gedegen, wetenschappelijk onderzoek van specialisten op dit gebied. En eigenlijk is het ook wel goed te begrijpen: wat zou een mens nu zijn zonder contact met anderen?

Meer liefde krijgen in je leven

Maar kun je liefhebben dan oefenen? Is het niet eerder zo dat je mensen aardig vindt of juist niet aardig vindt op basis van hoe ze zich gedragen en hoe ze “zijn”?

Uit onderzoek blijkt dat een vorm van meditatie, de “loving kindness meditatie”, helpt om je liefhebbende vaardigheden te vergroten. Want over één ding is Frederickson heel duidelijk: “love is a verb” oftewel: “liefde is een werkwoord”. Het is iets wat je moet doen en waarin je kunt oefenen.

De oefening is gemakkelijk om uit te leggen, maar nog flink lastig om te doen. In het heel kort gaat het er om dat je iemand in gedachten neemt, en daar liefde voor probeert te voelen. Er zijn daarbij vier moeilijkheidsgraden:

1: een persoon die je respecteert. Iemand waar je veel van geleerd hebt of die je bewonderd.

2: iemand waar je van houdt. Een familielid of een goede vriend.

3: een neutraal persoon: iemand waar je geen speciale band mee hebt. Kan het meisje achter de kassa bij de Albert Heijn zijn.

4: iemand waar je ruzie mee hebt of waar je niet goed mee op kunt schieten.

Zoals bij elke vorm van meditatie, doe je dit in stilte met gesloten ogen op een plek waar je niet gestoord zult worden door anderen.

Er zijn verschillende manieren om het gevoel van liefde op te wekken:

  1. visualiseer: haal het beeld van de ander voor ogen. Stel je voor dat jullie tegen elkaar lachen en vrolijk zijn.
  2. reflecteer: denk aan de positieve eigenschappen van de persoon. Vertel jezelf hoe goed hij of zij is en wat zijn of haar kwaliteiten zijn.
  3. Mantra: herhaal in je hoofd een zin zoals: “ik heb je lief”. Dit is de simpelste methode, maar waarschijnlijk ook de meest effectieve.

Voelen is geloven

Als je een beetje bent zoals ik, zul je naar aanleiding van dit artikel wellicht een beetje sceptisch zijn. Liefde, mediteren, houden van mensen waar je een hekel aan hebt…het is nogal wat. Toch is het een bezigheid die volgens Fredericksons onderzoek overduidelijk positieve resultaten op je presteren zal hebben.

Als je er meer over wilt weten, raadt ik je van harte het boek van Barbara Fredercickson aan: Liefde. Daarin staat duidelijker uitgelegd waarom dit alles werkt.

Als je graag wat hulp wilt bij de meditatie, kun je de website van haar boek bezoeken voor mp3’s die je door de meditatie loodsen.

Maar wat ik je vooral op het hart zou willen drukken is: probeer het en zie wat het je brengt.

Robert Haringsma

Robert Haringsma is psycholoog en onderzoeker. Hij schrijft over onderwerpen als stress, zelfvertrouwen, depressie en angst.

Leave a Reply