Skip to main content
search
0

Wij Nederlanders worden vaak omschreven als een no nonsense volk. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Ook hulp vragen zit niet altijd in ons systeem. Fysieke klachten worden afgewimpeld met de boodschap, dat gaat vanzelf wel over. We nemen een aantal paracetamols of ibuprofen en gaan over tot de orde van de dag. Hoewel veel klachten inderdaad vanzelf overgaan na het nemen van wat extra rust of na wat ontstekingsremmers,is dit niet altijd het geval. Het is ontzettend belangrijk om dan wél aan de bel te trekken. Laat je onderzoeken, vraag hulp en ga op zoek naar de oplossing voor jouw klachten. Voor veel mensen kan het echter een drempel zijn om naar de huisarts te stappen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook ontzettend veel andere opties. Zo is E-Health (digitale zorg) de afgelopen tijd enorm gegroeid. Tijdens de corona pandemie konden we immers niet zo gemakkelijk naar de dokter. Daardoor heeft ook het beeldbellen met artsen online een enorme toevlucht genomen. Wanneer jij het een te grote stap vindt om naar de dokter te gaan, is dit misschien een goede optie voor jou.’

Voorkom dat klachten onnodig groter worden

Het gebruik maken van E-health is een mooie ontwikkeling, maar face to face kan een zorgverlener je nog altijd beter begrijpen en helpen. Het onnodig lang doorlopen met klachten kan immers leiden tot grotere onoverzienbare problemen. Fysieke klachten hebben in veel gevallen een achterliggende oorzaak.Hierin schuilt het risico dat het probleem alleen maar groter wordt. Je wil niet dat deze klachten moeilijker of zelfs onbehandelbaar worden. Ook mentale klachten zijn signalen van het lichaam dat vraagt naar verandering of een oplossing. Hoe eerder er gestart kan worden met deze veranderingen, hoe groter de kans op genezing.

Wat als er geen oorzaak te vinden is voor jouw klachten

Na het onderzoek door een huisarts of specialist, kan het voorkomen dat er geen medische oorzaak te vinden is voor jouw klachten. Deze klachten worden door zorgverleners ook wel SOLK klachten genoemd. SOLK staat voor Somatische Onvoldoende verklaarbare Lichamelijke klachten. Tegenwoordig ook wel ALK (Aanhoudende Lichamelijke Klachten) genoemd. Ofwel simpel gezegd; klachten die niet goed te verklaren zijn. Dat wil echter niet zeggen dat we deze klachten niet serieus moeten nemen. De klachten zijn namelijk wél echt en dienen dus ook aangepakt te worden. Een aantal voorbeelden van SOLK zijn onder andere; chronische vermoeidheid, buikklachten, darmklachten, geheugenproblemen, pijn op de borst, hoofdpijn/nekpijn, duizeligheid/evenwichtsproblemen of fibromyalgie. Deze klachten vallen onder SOLK wanneer er geen duidelijke oorzaak voor de klachten te vinden is. Maar ook wanneer er wel een oorzaak te vinden is, maar het onduidelijk is waarom de klachten zo heftig en aanhoudend zijn.

De oplossing voor SOLK is dichterbij dan je denkt

De SOLK oorzaak is vaak lastig te bepalen. Uit onderzoek is gebleken dat het autonome zenuwstelsel in de meeste gevallen verantwoordelijk is voor de klachten. Wanneer we weten wat de oorzaak is, kunnen we ook op zoek naar de oplossing. Gelukkig zijn er ook manieren om SOLK te behandelen. In verschillende grote ziekenhuizen zijn er zelfs al SOLK poli’s te vinden. Dit laat zien dat het een groot probleem is waar veel mensen last van hebben. In de strijd tegen SOLK zijn er tegenwoordig verschillende trainingen en cursussen te vinden die kunnen helpen met het omgaan van de pijn. Maar wat de meeste mensen écht willen is het laten verdwijnen van de klachten. Ook daar zijn inmiddels verschillende behandelprogramma’s voor ontwikkeld met uitstekende resultaten.

Praat met een Psycholoog

Wanneer je last hebt van klachten zonder medische oorzaak (SOLK) kan het voorkomen dat je naast fysieke klachten, ook mentale klachten ondervindt. Heb jij bijvoorbeeld enorme last van buikpijn, buikkrampen of diarree. Dan kan het zijn dat je hierdoor angsten ontwikkeld en het moeilijk vind om de deur uit te gaan. Dit zijn gevolgen van (onbehandelde) klachten die op zichzelf weer voor nieuwe ‘problemen’ kunnen zorgen. Het is belangrijk om in dit geval hulp in te schakelen van bijvoorbeeld een psycholoog. Een psycholoog kan je helpen omgaan met deze angsten en ze weer onder controle te krijgen. Een of meerdere consulten met een psycholoog in combinatie met een behandelprogramma voor SOLK, kunnen er voor zorgen dat jou levenskwaliteit enorm verbeterd.

Uiteindelijk komt het er op neer dat wij als Nederlanders best wel wat sneller aan de bel mogen trekken bij fysieke en/of mentale klachten. Vragende mensen kunnen geholpen worden. Het aanpakken van SOLK klachten hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn wanneer je de juiste hulpmiddelen inschakelt.

Robert Haringsma

Robert Haringsma is psycholoog en onderzoeker. Hij schrijft over onderwerpen als stress, zelfvertrouwen, depressie en angst.

Leave a Reply