Skip to main content
search
0
moeilijk inslapen

Je ligt in bed, maar je komt maar niet in slaap. Maar waardoor?

Hoe komt het dat mensen soms moeilijk inslapen? In dit artikel leg ik het uit.

Er zijn een aantal legitieme verklaringen te geven voor het feit dat je moeilijk inslaapt.


Ik snap niet wat het probleem is. Normaal kijk ik ook TV voor het slapengaan, maar nu kom ik ineens niet meer in slaap. (blauwe box)

Slaap is een natuurlijk proces, maar afhankelijk van veel factoren. Het zou goed kunnen dat je dan toch dingen anders doet dan je eerst deed. Dat heeft ook te maken met je dagelijkse bezigheden. Het is namelijk van groot belang wat je overdag doet, niet alleen wat je in dat half uurtje doet voor je gaat slapen.

Er zijn een aantal vragen die mensen die moeilijk inslapen kunnen stellen. Per vraag is uitgelegd waarom je die vraag zou moeten stellen.

Minder moeilijk inslapen

Heb ik voldoende bewogen vandaag?

Vanuit de wetenschap weten we inmiddels dat sporten helpt bij het verbeteren van je stemming. Het is niet voor niets een hulpmiddel bij sommige therapieën in het tegengaan van  depressie. Dat zou je dus kunnen helpen bij het inslapen.

Hoe ziet mijn slaapritme eruit?

Het tijdstip dat je gaat slapen en het tijdstip waarop je wakker wordt zijn belangrijk. Bij het verschuiven van het tijdstip dat je wakker wordt, is het belangrijk om rekening te houden met hoe ver je dat doet. Als je dus wilt uitslapen op zondag, doe dat dan niet ongelimiteerd. Een richtlijn van maximaal 1,5 uur langer blijven liggen dan normaal zal je helpen om die avond beter in te slapen.

Slaap ik langer dan 8-9 uur?

Na een latertje, is het logisch om de volgende ochtend uit te slapen. Houdt er rekening mee dat je gemiddeld niet meer dan 8 uur slaap nodig hebt. Er zijn wel langslapers, die iets meer slaap nodig hebben. Houdt het volgende in de gaten: Doordat je slecht slaapt of moeilijk inslaapt, krijg je misschien de neiging om dat te compenseren. Houdt echter zoveel mogelijk de richtlijn van 8 uur slaap aan.

Kijk ik wel eens voor het slapen op digitale schermen?

Je telefoon, tv, computer of tablet kunnen je beroven van je slaap. Dat heeft te maken met het licht. De aanmaak van het slaaphormoon melatonine wordt uiteindelijk afgeremd, waardoor je lichaam ervan uitgaat dat het nog dag is. Geen contact meer met zulke apparatuur een uurtje voor het slapengaan is al voldoende om beter in te slapen.

Al met al kan het helpen om deze vragen eerlijk te beantwoorden. Met deze inzichten kun je iets doen aan het moeilijk inslapen. Echter, de oorzaken van slaapproblemen liggen wat gecompliceerder. In dit artikel heb ik het bijvoorbeeld niet gehad over piekeren. Het is een kwestie van meerdere dingen in de gaten houden en kennis toepassen. De combinatie van elk advies kan een groot verschil maken. Als het teveel voor je is om alles in één keer te veranderen, kun je klein beginnen. Verwacht niet dat je in één keer beter slaapt en forceer het niet. Slapen is een natuurlijk proces.

Kun je moeilijk inslapen? De Psycholoog heeft psychologen die je verder kunnen helpen bij dit probleem. Neem contact op met één van onze psychologen.

Training Natuurlijk slapen

Direct met je slaapproblemen aan de slag? In onze Training Natuurlijk Slapen doorloop je in zes weken een programma om weer op een Natuurlijke manier te kunnen slapen.
Meer weten? Lees hier verder over de training.

Tim de Korte

Tim is redacteur bij De Psycholoog. Hij studeert toegepaste psychologie en schrijft stukken voor de website. Dit artikel is geredigeerd door een van onze psychologen.

Leave a Reply

Wil jij nu direct beter slapen?

Download ons gratis ebook

"5 Oefeningen om Snel in Slaap te komen"

Gebaseerd op het laatste onderzoek

(al 5000x  gedownload)

Wil jij nu direct beter slapen?

Download ons gratis ebook

"5 Oefeningen om Snel in Slaap te komen"

Gebaseerd op het laatste onderzoek

(al 5000x  gedownload)