Skip to main content
search
0
nachtmerriestoornis

Iedereen heeft wel eens een enge droom gehad. Verreweg de meeste mensen hebben zelfs wel eens een regelrechte nachtmerrie gehad. Voor sommige mensen komen die dromen echter zo vaak terug, dat we spreken van een nachtmerriestoornis.

In dit artikel vertel ik precies wat een nachtmerriestoornis is, hoe je hem kunt diagnosticeren en wat je er aan kunt doen. Je zult zeker opkijken van de innovatieve methoden die we hebben ontwikkeld om nachtmerries aan te pakken.

Wat is een nachtmerriestoornis?

Voordat we het hebben over een nachtmerriestoornis, moet je voldoen aan vier voorwaarden. Dat zijn:

  1. Je moet herhaaldelijk angstige dromen hebben en je moet je die dromen in de ochtend ook kunnen herinneren. Het thema van die dromen is vaak dat je probeert te ontsnappen aan de dood of ernstige verwondingen. Het is bovendien belangrijk dat je wakker wordt van de dromen. Over het algemeen gebeurt dit tijdens het tweede deel van je slaap.
  2. Nadat je wakker bent geworden, ben je al weer snel bij positieven. Het duurt niet lang voordat je begrijpt dat je een nachtmerrie gehad hebt.
  3. Dat je nachtmerries hebt, zorgt voor problemen in je dagelijkse functioneren. Dat is misschien moeilijk voor te stellen, maar je kunt bijvoorbeeld denken aan slaapgebrek vanwege je nachtmerries. Ook kan het zijn dat je bang bent om te gaan slapen uit vrees om weer nachtmerries te krijgen.
  4. De nachtmerries zijn niet toe te schrijven aan het gebruik van een medicijn of een drug. Er zijn verschillende stoffen bekend die zorgen voor zeer heldere dromen dus het is belangrijk om hier goed na te gaan of je supplementen neemt of medicatie die op het eerste gezicht wellicht onschuldig lijkt.
  5. Daarnaast is het belangrijk dat je geen andere slaapstoornissen of psychologische stoornissen hebt die kunnen verklaren waarom je last hebt van nachtmerries.

We onderscheiden de:

  • acute nachtmerriestoornis wanneer je nog maar een maand of korter last hebt van nachtmerries
  • subacute nachtmerriestoornis wanneer je langer dan een maand, maar minder dan een half jaar last hebt
  • persisterende nachtmerriestoornis wanneer je al langer dan zes maanden last hebt

Daarnaast onderscheiden we nog de lichte (een keer per week een nachtmerrie), matige (regelmatiger, maar niet elke nacht) en ernstige versie (elke nacht).

Je kunt dus al last hebben van een nachtmerriestoornis wanneer je eens per week een nachtmerrie hebt de afgelopen paar weken. De meeste mensen zullen hier niet meer naar een behandelaar gaan, maar volgens de definities kan het.

Diagnose nachtmerriestoornis

Met behulp van de bovenstaande beschrijving kun je al enigzins nagaan of je last hebt van een nachtmerriestoornis of niet.

We raden je echter altijd aan om langs je huisarts te gaan en het liefst ook langs een slaapexpert zoals een psycholoog. Slaapstoornissen zijn namelijk over het algemeen moeilijk te diagnosticeren omdat er een hoop problemen tegelijkertijd kunnen spelen. Daarom is het verstandig om iemand te raadplegen die er verstand van heeft.

Behandeling nachtmerriestoornis

Als je regelmatig last hebt van nachtmerries, hebben we tegenwoordig goede manieren om dat te behandelen. Daarvoor is het meestal niet nodig om medicijnen of iets dergelijks te slikken.

Rescripting is de methode die we meestal gebruiken. Hierbij speel je de nachtmerrie in gedachten af terwijl je wakker bent. Je verbeeld je echter zo goed mogelijk een ander eind. Dat helpt om ‘s nachts invloed te kunnen uitoefenen op de nachtmerrie. In plaats van weg te vluchten kun je bijvoorbeeld vechten en in plaats van een draak komt er een schattige puppy achter je aan. Het klinkt vaak ongeloofwaardig, maar dit soort imaginatiemethoden heeft goede effecten.

Het spreekt hierbij voor zich dat dit alleen werkt als je echt last hebt van een nachtmerriestoornis. In andere gevallen kan het bijvoorbeeld voldoende zijn om bepaalde medicatie niet meer te nemen.

Training Natuurlijk slapen

Direct met je slaapproblemen aan de slag? In onze Training Natuurlijk Slapen doorloop je in zes weken een programma om weer op een Natuurlijke manier te kunnen slapen.
Meer weten? Lees hier verder over de training.

Robert Haringsma

Robert Haringsma is psycholoog en onderzoeker. Hij schrijft over onderwerpen als stress, zelfvertrouwen, depressie en angst.

Leave a Reply