Skip to main content
search
0
non-rem-arousalstoornis

De non-rem-arousalstoornis is een stoornis waar je niet direct elke dag van hoort. Dat heeft voor een deel te maken met de aard van de stoornis, en voor een deel met de naam. In dit artikel leg ik exact uit wat het is en wat je er aan kunt doen.

Over het algemeen zul je iemand niet horen klagen over zijn non-rem-arousalstoornis. Het zal dan eerder gaan over de rare acties die deze persoon onderneemt tijdens de slaap. Slaapwandelen bijvoorbeeld. Of tijdens de slaap ineens wakker worden. Beide zijn voorbeelden van de non-rem arousalsstoornis.

Wat is de non-rem-arousalstoornis?

Er zijn een aantal symptomen die horen bij deze stoornis. Ik zal ze hieronder uiteen zetten:

  1. Het belangrijkste symptoom is dat mensen die deze stoornis hebben “incompleet ontwaken”. Of met andere woorden, ze zijn wel bij bewustzijn, maar zijn daar zelf niet van op de hoogte. Dat kan de vorm hebben van slaapwandelen, maar ook de vorm van abrupt en angstig ontwaken.
  2. Daarbij herinner je je geen specifieke dromen meer. Dat zou namelijk eerder wijzen op een nachtmerriestoornis.
  3. Het spreekt voor zich dat de symptomen optreden tijdens de slaap. Anders is er wellicht sprake van hallucinaties of psychoses.
  4. Bij sommige mensen kan dit voorkomen zonder dat ze er direct last van hebben. Pas als het je dagelijkse functioneren in de weg staat spreken we van een stoornis.
  5. Ook hier is het belangrijk om uit te sluiten dat je last hebt van de (bij)werkingen van een medicijn of van drugs- of alcoholgebruik.
  6. Tot slot mag er geen sprake zijn van andere slaapstoornissen die de symptomen beter verklaren.

Op zich is het dus een redelijk overzichtelijke stoornis die je over het algemeen best zelf kunt diagnosticeren. Het is natuurlijk altijd wel verstandig om langs een huisarts te gaan om te checken of je inschatting klopt.

Wat kun je er aan doen?

Welke behandelingen kun je zoeken als je last hebt van een non-rem-arousalstoornis?

Over het algemeen volstaat het om te weten dat deze stoornis niet veel kwaad kan. Als je slaapwandelt of ‘s nachts bang wakker wordt is dat vervelend, maar op zich niet schadelijk. Het helpt om dat zelf te weten en ook je partner in te lichten als je daarmee in één bed slaapt.

Het kan natuuurlijk wel zo zijn dat je schade aanricht op het moment dat je uit bed opstaat. Daarom is het soms handig om de slaapkamer “hufterproof” te houden om er zo voor te zorgen dat je weinig schade kunt aanrichten. Een slot op de kamerdeur wil bijvoorbeeld nog wel eens helpen om mensen in bed te houden.

Als je door heftige angstuitbarstingen niet meer aan je slaap toekomt, kun je experimenteren met op gezette tijden te ontwaken. De non-rem-arousalstoornis ontstaat vaak op het moment dat je uit je remslaap komt. Als je jezelf op dat moment wekt en vervolgens direct weer in slaap valt, kun je vaak voorkomen dat de angstaanvallen optreden.

Tot slot is het mogelijk om te experimenteren met medicatie. We raden je echter aan om eerst te proberen hoever je kunt komen zonder gebruik te maken van medicijnen.

Robert Haringsma

Robert Haringsma is psycholoog en onderzoeker. Hij schrijft over onderwerpen als stress, zelfvertrouwen, depressie en angst.

Leave a Reply