Skip to main content
search
0

Het is een van die dingen waar we gewoonweg niet aan willen denken, wanneer we zo volop in het leven staan: je uitvaart. En dat is eigenlijk helemaal niet zo vreemd, want wie wil er nu bewust bezig zijn met doodgaan? Je hebt nog zoveel wat je wil doen in je leven! Dat is natuurlijk een heel goede instelling, dat je wil leven. Maar het is ook belangrijk om soms even stil te staan bij het einde voor je nabestaanden. Ontzorg jezelf mentaal en help je geliefden om straks je uitvaart goed te kunnen organiseren.

Verzeker de kosten

Het ontzorgen van een uitvaart begint bij het wegnemen van de kosten. Een uitvaart in Nederland kost op dit moment tussen de € 7.000 en € 11.500 euro. Daarbij is een begrafenis zelfs duurder dan een crematie. De kosten zijn natuurlijk afhankelijk van wat jij graag zou willen. Misschien wil je iedereen na de uitvaart wel een goede lunch aanbieden of heb je speciale wensen voor je laatste rustplaats. En het kan ook heel goed zo zijn dat je het absoluut niet weet. Maar die kosten blijven. Lig daar niet wakker van en sluit een uitvaartverzekering af. Zo ontzorg je jezelf alvast mentaal.

Jong beginnen…

Met een uitvaartverzekering verzeker je de kosten voor de uitvaart. Hoe jonger je bent, des te lager is de premie. Het verzekerde bedrag kun je daarmee wel aardig laten oplopen, zodat je nabestaanden straks niet voor hoge kosten komen te staan. Met deze verzekering kan alles betaald worden, van de kaarten tot aan het drankje en hapje na de uitvaart. Door deze zorg bij je nabestaanden weg te halen, draag je al een steentje bij aan rouwverwerking; er komt na een overlijden namelijk zoveel op je af, dat alles waar je even niet over na hoeft te denken echt heel fijn is. Om even een voorbeeld te geven; sluit je rond je dertigste een uitvaartverzekering af en wil je voor € 9000 aan uitvaartkosten verzekerd zijn, dan betaal je rond de € 9,00 euro premie per maand. Hoe langer de verwachtte looptijd, des te lager is de premie. Er zijn verschillende verzekeringen om uit te kiezen, naargelang je eigen wensen kun je deze bij een goede uitvaartverzekeraar afsluiten.

Leg je wensen vast

De ene uitvaartverzekering biedt een aantal opties voor de nabestaanden om uit te kiezen, de andere verzekering biedt meer ruimte voor je eigen wensen. Kies welke verzekering het beste bij je past. Ontzorg daarnaast je nabestaanden en ook jezelf voor een deel door wat keuzes op te schrijven. Dit hoeft echt niet bij een notaris (mag uiteraard wel) en je mag deze ideeën telkens aanpassen, zolang je geliefden maar weten waar ze dat document kunnen vinden. Wat je vast kan leggen is of je begraven wil worden en waar de rustplaats is. Wil je liever een crematie, leg dan vast wat er met je as mag gebeuren. Wil je worden uitgestrooid? En zo ja, heb je een speciale plek waar je dat zou willen? Misschien kies je ervoor om op een herdenkingsplek te worden bijgezet. Of wil je liever dat je nabestaanden je mee naar huis nemen? Het is allemaal mogelijk.

Bespreek je wensen

Nogmaals, nadenken over je eigen dood of die van een ander is niet het leukste om te doen. Toch is het heel belangrijk om dit bespreekbaar te maken met je familie, kinderen of vrienden. Het lucht op om angsten uit te spreken en te praten over hoe je straks je uitvaart ziet. Maar praat ook over hoe je je zou voelen als de ander er niet meer zou zijn. Door het steeds uit de weg te gaan, kun je hier mentaal veel stress van ervaren, terwijl het juist heel fijn is om te weten wat jij wil en wat een ander wil. Dat geeft rust.

Praat erover met een specialist

Zit je nog met andere zaken rondom de dood voor jezelf of iemand die je lief is? Erover praten helpt echt. Blijft niet rondlopen met deze gevoelens, maar praat erover met een specialist. Een overlijden in de familie kan je soms heel erg confronteren met je eigen sterfelijkheid. Je bent zeker de enige niet die daarmee rondloopt. Ontzorg jezelf daarom niet alleen door een uitvaartverzekering af te sluiten, maar ook mentaal door er met iemand over te praten. Dat helpt en je het geeft je meer rust en plezier in het leven.

Robert Haringsma

Robert Haringsma is psycholoog en onderzoeker. Hij schrijft over onderwerpen als stress, zelfvertrouwen, depressie en angst.

Leave a Reply