Een veelvoorkomende oorzaak van slaapproblemen is het Restless Legs Syndroom. In goed Nederlands betekend dat “rusteloze benen” en dat is precies waar het hier over gaat. Mensen die last hebben van Restless Legs geven aan dat ze een voortdurende behoefte hebben om hun benen te bewegen. Hoe stiller ze hun lichaam houden, hoe erger de klachten worden.

Het spreekt dan ook voor zich dat deze klachten ‘s nachts in bed erg kunnen opspelen aangezien je dan helemaal stil ligt. Het is ook niet verwonderlijk dat dit je behoorlijk uit de slaap kan houden.

Hoewel het Restless Legs Syndroom niet per se psychologische van aard is, kunnen gedragsveranderingen er wel toe bijdragen dat de problemen minder worden. Daarom bespreken we het probleem op deze site.

Over het Restless Legs Syndroom

Het is niet duidelijk wat het Restless Legs Syndroom precies veroorzaakt. Er zijn wel theorieën die stellen dat het iets met onze dopamine huishouding te maken heeft of met een ijzertekort, maar precies weten we het niet.

Er zijn verschillende directe oorzaken van de problemen. Zo komt het vaak voor dat zwangere vrouwen last krijgen, maar schildklierproblemen en bepaalde medicatie kan hetzelfde effect hebben.

Dat je last hebt van het Restless Legs Syndroom, wordt dan ook op vrij eenvoudige wijze vastgesteld. Namelijk op basis van jouw beschrijving van je klachten. Deze klachten zijn ook vrij duidelijk omschreven, namelijk een onrustig gevoel in de benen waarbij zo nu en dan ook pijn komt kijken. De meeste professionals zullen deze diagnose dan ook niet missen. Het grootste probleem is dat mensen er vaak niet over beginnen omdat ze niet beseffen dat het een probleem is dat verholpen kan worden.

Behandeling

Zoals hier boven al besproken hebben is het Restless Legs Syndroom bijna nooit volledig psychologische van aard. Psychotherapie is over het algemeen dan ook niet de aanbevolen behandelmethode. Toch zijn de klachten over het algemeen vrij goed te verhelpen of in ieder geval te verlichten. Daarvoor hebben we een aantal methoden beschikbaar:

Sport: het bewegen van je benen helpt vaak tegen de klachten. Extreem inspannende sportbeoefening maakt de problemen erger, maar rustig wandelen of fietsen kan de problemen verlichten. Het voordeel van deze methode is dat je rustige lichaamsbeweging ook direct voorafgaand aan de slaap kunt inzetten. Dat terwijl zware inspanning vaak een negatief effect op je slaap heeft.

Stressreductie: hoewel de problemen niet psychologisch van aard zijn, hebben we het idee dat ze wel versterkt worden door stress. Als je last hebt van rusteloze benen, is het dan ook verstandig om naar je stressniveau te kijken en er eventueel wat aan te doen.

Voeding/Supllementen: minder roken, minder alcohol en minder cafeïne drinken helpen vaak om de klachten te verlichten. Daarnaast is het de moeite waard om te experimenteren met supllementen. Vooral ijzersupplementen zoals magnesium geven vaak verlichting.

Medicatie: er zijn verschillende medicijnen die helpen tegen het Restless Legs Syndrome. Resultaten zijn behaald met medicatie voor Parkinson, met medicijnen die werken op je dopamine transmittors en met slaappillen. Het spreek voor zich dat je het experimenteren met medicijnen altijd in overleg met je huisarts en eventueel je psychiater moet doen.

Therapie

Het restless legs Syndroom kan een onderdeel zijn van meer veelomvattende slaapproblematiek. Als je daar behandeling voor zoekt, kun je altijd contact opnemen via deze pagina.