Skip to main content
search
0
rusteloze benen syndroom

Het rusteloze benen syndroom is een bijzondere aandoening. Hij staat als een stoornis in het handboek voor psychologische aandoeningen, maar het heeft er veel van weg dat het een lichamelijke aandoening is. Feit is wel dat je er bij het slapen flink last van kunt hebben, dus daarom bespreken we de klacht hier.

Er is nog niet heel veel bekend over de oorzaken van het rusteloze benen syndroom (RBS), maar we beschrijven hier wat we wel weten. Daarna bespreken we de symptomen en tot slot de behandeling.

Waar wordt het rusteloze benen syndroom door veroorzaakt?

Zoals gezegd is het nog niet helemaal helder waar het restless legs syndroom door veroorzaakt wordt. Artsen vermoeden wel dat je genen een rol spelen. Veel van de mensen die last hebben van RBS hebben namelijk familieleden die hier ook mee worstelen.

Als andere oorzaken worden genoemd:

Chronische ziekten: er zijn verschillende ziekten die lijken samen te gaan met Restless legs. Denk daarbij aan diabetes, parkinson en ijzer tekort. Als je deze ziekten aanpakt (voor zover dat kan), heeft dat soms ook positieve effecten op restless legs.

Medicatie: er zijn verschillende medicijnen die restless legs erger lijken te maken of zelfs lijken te veroorzaken. Daarnaast zijn er ook drugs bekend die de symptomen verergeren of zelfs veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om te kijken wat je allemaal neemt wanneer je last hebt van rusteloze benen.

Zwangerschap: het rusteloze benen syndroom komt regelmatig voor bij vrouwen die zwanger zijn. Over het algemeen gaan deze klachten echter vanzelf weg wanneer de zwangerschap over is.

Daarnaast gaat het in het onderzoek naar het rusteloze benen syndroom tegenwoordig vaak over dopamine. Mensen met rustloze benen lijken een dopaminetekort te hebben. Op dit moment wordt dat echter nog niet omgezet in behandelmethoden en daarom is het ook wat minder interessant voor iemand die hier mee zit.

Wat is het rusteloze benen syndroom?

Wanneer heb je nu last van restless legs? Zoals bij veel slaapstoornissen gaat het hier over een vrij simpele diagnose, die echter bemoeilijkt wordt door het feit dat er een hoop andere diagnoses uitgesloten moeten worden.

Eigenlijk heb je namelijk al last van het rusteloze benen syndroom wanneer je:

“De drang hebt om met je benen te bewegen omdat je een onaangenaam gevoel hebt in je benen. Dat gevoel wordt erger naarmate je meer ontspant (of in ieder geval minder doet), het gaat weg wanneer je beweegt en het treedt vooral ‘s nachts en ‘s avonds op.”

Als je hier minimaal drie keer per week last van hebt en dat langer dan drie maanden en wanneer het je dagelijkse functioneren beperkt, heb je last van het rusteloze benen syndroom. Simpel dus. Er moeten echter nog wel een aantal dingen uitgesloten worden. Namelijk:

  • er mag geen sprake zijn van een andere psychologische stoornis
  • er mag geen sprake zijn van een lichamelijke aandoening
  • het gevoel mag niet verklaard worden door bepaald gedrag zoals heel ver lopen, lang in dezelfde houding zitten etc.
  • De symptomen mogen niet te verklaren zijn door drugs of medicatiegebruik

Als je zeker wilt weten dat er sprake is van het rusteloze benen syndroom is het dus verstandig om dit door te spreken met je huisarts. Alleen die kan namelijk goed inschatten of de gevoelens niet verklaard kunnen worden door een andere aandoening.

Behandeling van het rusteloze benen syndroom

Het rusteloze benen syndroom kan nog niet heel goed behandeld worden. Dit heeft te maken met het feit dat we niet precies weten waar het door veroorzaakt wordt.

De beste mogelijkheden biedt behandeling op lichamelijk vlak. Denk daarbij het uitsluiten van allerlei zaken die voor de sensaties kunnen zorgen. Bijvoorbeeld door andere medicatie of suplementen te gebruiken. Aan de andere kant zijn er wel medicijnen beschikbaar die in sommige gevallen kunnen helpen. Ook daar kun je een poging mee wagen.

Psychologische behandeling kan je ook helpen, maar daarbij gaat het meer over het leren accepteren van de klachten. Met behulp van mindfulnessmeditatie kun je bijvoorbeeld beter leren omgaan met de klachten zelf en met de effecten die de klachten op je leven hebben.

Training Natuurlijk slapen

Direct met je slaapproblemen aan de slag? In onze Training Natuurlijk Slapen doorloop je in zes weken een programma om weer op een Natuurlijke manier te kunnen slapen.
Meer weten? Lees hier verder over de training.

Robert Haringsma

Robert Haringsma is psycholoog en onderzoeker. Hij schrijft over onderwerpen als stress, zelfvertrouwen, depressie en angst.

Leave a Reply