Skip to main content
search
0

Je ziet het vaak in films en series: een koppel dat ten einde raad is en terechtkomt bij een relatietherapeut. Relatietherapie wordt door velen gezien als een laatste redmiddel, mede door de films en series waar het op deze manier wordt weggezet. Maar dit is het zeker niet. Wil je werken aan een betere relatie? Misschien omdat jullie na een jarenlang huwelijk langs elkaar beginnen te leven? Of omdat de intimiteit niet meer is zoals het was? Overweeg dan om samen in relatietherapie te gaan.

Relatietherapie is veel meer dan een laatste redmiddel. Helaas weten veel mensen dit niet. Daarom leggen wij in deze blog uit wat relatietherapie precies is en wanneer het jou en je partner kan helpen. 

Wat is relatietherapie?

Het hebben van een relatie is niet altijd even makkelijk. De meeste problemen lossen jullie samen op, maar soms lijkt het alsof dit niet meer gaat. Dan komt relatietherapie in beeld. Een relatietherapeut helpt bij het oplossen van relatieproblemen. Deze problemen variëren van herhaalde conflicten tot een verminderde intimiteit. Maar er hoeft niet per se iets aan de hand te zijn in jullie relatie om in relatietherapie te gaan. Ook als jullie te maken krijgen met grote veranderingen in jullie leven, zoals de geboorte van een kind of het met pensioen gaan, kan relatietherapie de juiste handvatten bieden.

Wanneer je in relatietherapie gaat met je partner stellen jullie van tevoren een aantal doelen op. Willen jullie beter leren communiceren? Is het doel om conflicten op te lossen? Of juist om het vertrouwen te herstellen? Vervolgens gaan jullie aan de slag met het identificeren van negatieve patronen. Een relatietherapeut biedt jullie vervolgens tools en technieken om deze patronen voor eens en voor altijd te veranderen.

Wanneer ga je met je partner in relatietherapie?

Veel mensen vragen zich af wanneer het juiste moment is om in relatietherapie te gaan. Iedere relatie krijgt te maken met ups en downs, maar er kunnen wel enkele signalen zijn dat het goed is om professionele hulp te zoeken. Hieronder delen we een aantal veel voorkomende relatieproblemen die relatief eenvoudig zijn op te lossen met behulp van een relatietherapeut. 

Een kleine disclaimer: relatieproblemen zijn enkel op te lossen wanneer jij en je partner beiden aan jullie relatie willen werken. Alleen dan komen jullie er sterker uit.

Communicatieproblemen

Je hebt het vast vaker gehoord: communication is key. In een relatie is dit ook echt zo. Wanneer jij en je partner niet goed communiceren, leidt dit tot relatieproblemen. Maar hoe weet je nu of jullie niet meer goed communiceren? Dit merk je als er vaak ruzies ontstaan of als jullie elkaar vaak verkeerd begrijpen.

Ruzies

Ruzies komen voor in iedere relatie. Het hoort er ook een beetje bij. Echter, wanneer ruzies over bepaalde onderwerpen zich steeds herhalen zonder dat er een oplossing wordt gevonden, kan dit funest zijn voor je relatie. Therapie helpt bij het achterhalen van de onderliggende oorzaken van de ruzies.

Seksuele problemen

Het is lastig om over te praten, maar toch krijgen heel veel koppels met seksuele problemen te maken. Denk bijvoorbeeld aan een verschil in verlangens of problemen met het krijgen van een erectie. Wanneer deze problemen niet worden opgelost, leidt dit tot veel frustratie en schaamte. En dit leidt weer tot relatieproblemen. 

Levensveranderingen

Levensveranderingen, zoals het krijgen van een kind, een verhuizing naar een andere stad of het verlies van een dierbare, hebben een grote impact op een relatie. Tijdens relatietherapie leer je omgaan met deze veranderingen.

Een geschaad vertrouwen

Vertrouwen is een van de belangrijkste onderdelen van een relatie. Wanneer het vertrouwen geschaad is, bijvoorbeeld door ontrouw of een affaire, kan het lastig zijn om dit te herstellen zonder professionele hulp.

De voordelen van online relatietherapie 

Relatietherapie helpt bij diverse soorten relatieproblemen. Het kan jullie sterker maken dan ooit. Toch vinden veel koppels het lastig om hulp te zoeken. Zonde, want veel problemen zijn relatief eenvoudig op te lossen met behulp van een relatietherapeut. 

Wil je op een laagdrempelige manier in contact komen met een expert? Tegenwoordig werken veel relatietherapeuten ook online. Tijdens online relatietherapie volg je therapie vanuit je eigen huis. Jij en je partner hoeven niet naar een fysieke praktijk en komen dus geen bekenden tegen in de wachtkamer. Daarnaast kun je de therapie plannen op tijden die het beste passen in jullie schema. Dit hoeft trouwens niet tijdens kantooruren te zijn aangezien online relatietherapeuten vaak ook in de avond werken. Ideaal als jullie beide drukke agenda’s hebben. 

Praten met een online seksuoloog

Veel koppels krijgen te maken met seksuele problemen. Aangezien er nog steeds een taboe heerst op het bespreken van seksuele problemen wordt er nauwelijks hulp gezocht. Echter, wanneer seksuele problemen blijven bestaan, kan dit op den duur leiden tot serieuze relatieproblemen. Zo zorgt een verminderde intimiteit vaak voor veel frustratie. 

Er kunnen dus relatieproblemen ontstaan door uitdagingen op het gebied van seks. Maar dit werkt ook andersom. Daarom is het belangrijk om vroegtijdig aan de bel te trekken. Net als bij relatietherapie ligt de drempel om hulp te zoeken bij seksuele problemen erg hoog. Daarom kun je terecht bij Seksuoloog Online. Hier word je geholpen door universitair opgeleide seksuologen met minstens drie jaar ervaring met diverse seksuele uitdagingen. Er wordt nooit een oordeel geveld en je kunt altijd open praten over je problemen. 

 

Robert Haringsma

Robert Haringsma is psycholoog en onderzoeker. Hij schrijft over onderwerpen als stress, zelfvertrouwen, depressie en angst.

Leave a Reply