Skip to main content
search
0
slaapafhankelijke ademhalingsstoornissen

Slaap is afhankelijk van je ademhaling. Als je niet goed ademt, zal dat een enorm effect hebben op de kwaliteit van je slaap. Slaapstoornissen die veroorzaakt worden door een probleem met je ademhaling, worden in de DSM omschreven als slaapafhankelijke ademhalingsstoornissen.

In dit artikel ga ik het hebben over de verschillende soorten slaapafhankelijke ademhalingsstoornissen die er zijn. Eerst vertel ik wat het precies is, daarna vertel ik over de diagnose en tot slot over de behandeling.

Wat zijn slaapafhankelijke ademhalingsstoornissen?

Over het algemeen hebben we het over slaapapneu als we spreken over slaapafhankelijke ademhalingsstoornis. Bij slaapapneu raken je luchtwegen tijdens de slaap geblokkeerd. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Bij obstructieve slaapapneu (OSA) worden de luchtwegen geblokkeerd. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer iemand zwaar overgewicht heeft. Het vet zit dan letterlijk de luchtwegen in de weg. Andere oorzaken kunnen zijn dat er verslapte spieren zijn of bijvoorbeeld een verstopping van de neusholte.

Een andere vorm van apneu is de Centrale Slaap Apneu (CSA). Bij deze vorm van apneu worden de ademhalingsspieren onvoldoende aangestuurd door de hersenen. Hier liggen minder duidelijke oorzaken aan ten grondslag.

Wanneer er sprake is van apneu, krijgt het lichaam voor langere tijd geen adem meer tijdens de slaap. Op dat moment wordt een overlevingsmechanisme getriggerd dat je naar adem doet happen. Soms  is deze beweging zo sterk, dat je er van wakker wordt. In ieder geval worden de diepere fasen van slaap er door gehinderd, waardoor je nooit echt goed in slaap komt. Dat heeft natuurlijk als effect dat mensen niet uitgerust wakker worden en humeurig kunnen zijn.

Hoe kun je deze slaapstoornis diagnosticeren

Net als met veel andere slaapstoornissen is het moeilijk om slaapafhankelijke ademhalingsstoornissen te diagnosticeren. Dit omdat er veel andere oorzaken kunnen zijn van een verstoorde slaap. Als er redenen zijn om aan te nemen dat er sprake kan zijn voor deze stoornis, zul je over het algemeen doorverwezen worden naar een slaaplaboratorium. Hier kan men meten wat er precies gebeurd tijdens je slaap.

Over het algemeen is de partner van degene met deze slaapstoornis degene die als eerst weet wat er aan de hand is. Hij of zij hoort ‘s nachts een luid snurken afgewisseld met momenten van absolute stilte. In sommige gevallen kan het luide snurken zelfs in de vorm van een naar adem happen komen dat erg onplezierig kan klinken en veel mensen angst aan jaagd.

Hoe kun je deze stoornis behandelen?

De behandeling van deze stoornis is natuurlijk afhankelijk van de oorzaak. Bij slaapapneu zal de genezing zich over het algemeen richten op het herstellen van de ademhaling. Dit kan door ademhaling te forceren of door de blokkade van de ademhaling weg te halen.

De eerste vorm van behandeling kan bijvoorbeeld het gebruik van een CPAP apparaat zijn. Dit is in principe een beademingsapparaat waar je ‘s nachts op aangesloten wordt. Deze forceert een goede beademing zodat het ademtekort niet meer optreedt.

De tweede vorm van behandeling kan op veel verschillende vormen gebeuren. Dit kan gaan van een kaakoperatie tot een bitje tot een neusoperatie. In sommige gevallen kan het ook helpen om wat af te vallen en bijvoorbeeld te stoppen met roken. De ademhaling zal hierdoor over het algemeen verbeteren.

Training Natuurlijk slapen

Direct met je slaapproblemen aan de slag? In onze Training Natuurlijk Slapen doorloop je in zes weken een programma om weer op een Natuurlijke manier te kunnen slapen.
Meer weten? Lees hier verder over de training.

Robert Haringsma

Robert Haringsma is psycholoog en onderzoeker. Hij schrijft over onderwerpen als stress, zelfvertrouwen, depressie en angst.

Leave a Reply

Wil jij nu direct beter slapen?

Download ons gratis ebook

"5 Oefeningen om Snel in Slaap te komen"

Gebaseerd op het laatste onderzoek

(al 5000x  gedownload)

Wil jij nu direct beter slapen?

Download ons gratis ebook

"5 Oefeningen om Snel in Slaap te komen"

Gebaseerd op het laatste onderzoek

(al 5000x  gedownload)