Skip to main content
search
0
slaaphygiëne

Slaaphygiëne heeft niets te maken met een schone slaapkamer of  een douche nemen voordat je gaat slapen. Het is een term voor goede gewoonten die je in je leven kunt introduceren om beter te kunnen slapen. In dit artikel bespreken we 10 tips voor een goede slaaphygiëne, wat specifiek interessant is voor mensen die niet kunnen slapen:

1. Beperk je slaap: veel mensen houden zich stevig vast aan het “slaapgemiddelde”. Daarmee bedoelen we de uitspraak dat de gemiddelde mens ongeveer 8 uur slaap per nacht nodig heeft. Bij mensen die last hebben van slapeloosheid leidt dat er vaak toe dat ze lang wakker liggen. En als je eenmaal wakker ligt, ga je al snel piekeren, woelen en je frustreren. Daarom kan het verstandig zijn om je slaap wat te beperken. Veel mensen hebben gewoon genoeg aan zes uur slaap en als dat voor jou zo is, hoef je ook niet langer in bed te liggen.

2. Beperk middagdutjes: als je een nacht niet goed geslapen hebt, ben je begrijpelijkerwijs overdag vaak moe. Het kan dan verlokkelijk zijn om overdag een dutje te doen. Het probleem daarmee is dat je dan in de avond weer moeilijk in slaap kunt komen. Het is daarom beter om wakker te blijven overdag, zodat je in de avond extra moe bent.

3. Time je sport: sporten kan zowel een positief als een negatief effect hebben op je slaap. Als je gaat sporten vlak voordat je gaat slapen, zal het in de meeste gevallen een negatief effect hebben op je slaap. Wanneer je eerder op de dag gaat sporten, zal dit echter vooral een positief effect op je slaap hebben. Simpelweg omdat het er voor zorgt dat je extra moe bent.

4: Gebruik de slaapkamer waar deze voor gemaakt is: Een slaapkamer is gemaakt om in te slapen en in te vrijen en verder niets. Althans, zo zou het moeten zijn. Neem je telefoon niet mee de slaapkamer in en haal je TV ook weg. Alles wat je af kan leiden van je slaap, zou zich niet in je slaapkamer moeten bevinden. Een informatief boek (liefst over een wat droog onderwerp) kun je wel gebruiken om in slaap te komen. Het is waarschijnlijk verstandig om hier een papieren boek voor te gebruiken, want er zijn aanwijzingen dat de beeldschermen in elektronische apparatuur een licht afgeven dat ons uit de slaap kunnen houden.

5: Neem je stress niet mee naar bed: Veel mensen liggen in bed te piekeren. Het behoeft geen uitleg dat dit je uit je slaap houdt. Een manier om dit te voorkomen is het houden van een piekerkwartier. Dat houdt in dat je voordat je gaat slapen even een moment neemt om je problemen uit te schrijven en oplossingen te verzinnen. Door er zo constructief mee bezig te zijn, zul je zien dat het je ‘s nachts minder bezig houdt zodat je beter in slaap kunt komen.

6: niet roken, geen alcohol of cafeïne drinken: cafeïne en nicotine zijn stoffen waar je energie van krijgt. Het spreekt dus voor zich dat je die beter niet kunt innemen voor je gaat slapen. Alcohol wordt veel gebruik om in slaap te komen. Het is dan ook een middel dat verdooft. Het zorgt er echter vaak wel voor dat je minder goed doorslaapt. We raden het gebruik van alcohol dan ook uit voordat je op bed gaat.

Deze zes tips kunnen je helpen om gedragsveranderingen door te voeren die je helpen om beter te slapen. Soms is dit echter niet voldoende en heb je professionele hulp nodig. Daarvoor kun je terecht bij onze specialisten. Via de contactpagina kun je een afspraak maken.

Training Natuurlijk slapen

Direct met je slaapproblemen aan de slag? In onze Training Natuurlijk Slapen doorloop je in zes weken een programma om weer op een Natuurlijke manier te kunnen slapen.
Meer weten? Lees hier verder over de training.

Robert Haringsma

Robert Haringsma is psycholoog en onderzoeker. Hij schrijft over onderwerpen als stress, zelfvertrouwen, depressie en angst.

Leave a Reply

Wil jij nu direct beter slapen?

Download ons gratis ebook

"5 Oefeningen om Snel in Slaap te komen"

Gebaseerd op het laatste onderzoek

(al 5000x  gedownload)

Wil jij nu direct beter slapen?

Download ons gratis ebook

"5 Oefeningen om Snel in Slaap te komen"

Gebaseerd op het laatste onderzoek

(al 5000x  gedownload)