Skip to main content
search
0
slapeloze nachten

Slapeloze nachten

“Lig wakker in m’n bed, m’n hoofd vol met gedachten. De tijd tikt langzaam door, slapeloze nachten.” De songtest van het nummer van The Opposites komt helaas heel veel mensen bekend voor.

Het is een feit dat behoorlijk wat mensen wakker liggen ‘s nachts. In dit artikel bespreek ik de soorten oorzaken van slapeloosheid en geef ik 3 simpele tips om beter te slapen.

Wat voor oorzaken zijn er bij slapeloze nachten?

De oorzaken zijn onder te verdelen in de volgende soorten:

  • Voorbestemde oorzaken. Dit zijn zaken die te maken hebben met erfelijkheid, de omgeving waarin je wonend bent of de persoonlijkheid.
  • Uitlokkende oorzaken. Er kunnen bepaalde triggers zijn die je slapeloze nachten bezorgen. Dat kunnen stressoren zijn, bepaalde situaties die veel stress opleveren, of op medisch vlak veranderingen.
  • Onderhoudende factoren. Hierbij gaat het om je gedragingen en de overtuigingen met betrekking tot slaap. Slapeloze nachten zullen vroeg of laat een probleem zijn. Om dat probleem op te lossen, ga je bepaalde handelingen uitvoeren waarvan je denkt dat ze je slaap bevorderen. Alcohol nuttigen is er daar één van.

3 Simpele tips om de kans te vergroten dat je in slaap valt

1. Beperk bepaalde dranken, zoals alcoholische dranken of dranken met cafeïne. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wijn, bier en sterke drank of energiedrankjes en koffie. Veel mensen hebben de gewoonte om bijvoorbeeld een paar wijntjes te drinken voor het slapengaan. Hoewel wijn ook goede effecten kan hebben op de gezondheid, is het voor het slapengaan minder verstandig om wijn te drinken. Alcoholische dranken geven je een fijn gevoel, zodat je wellicht sneller in slaap valt. Toch kan de kwaliteit van de slaap ten kosten gaan daarvan. Ook zijn sommige mensen gevoeliger voor de uitwerking van cafeïne, waardoor ze beter geen koffie kunnen drinken in de avond. Of ze kunnen het beter helemaal niet drinken.

2. Vaak wordt er gezegd dat zitten het nieuwe roken is. Het draagt namelijk bij aan een grotere kans op het krijgen van bepaalde ziektes. Maar daarnaast ben je door te zitten weinig aan het bewegen. En af en toe dagelijks iets van intensieve beweging doen is essentieel voor je gezondheid, mentaal en lichamelijk. Zo ook voor je slaap. Als je overdag nauwelijks beweegt of alleen maar dingen doet waarbij je niet echt moe bent geworden, dan is de kans groter dat je moeilijk in slaap komt. Beweeg daarom wat meer, bij voorkeur in de middag of vroege avond. Een halfuur hardlopen, fitnessen of een andere intensieve bezigheid is vaak al voldoende.

3. Eet geen zware maaltijd of calorierijke snacks vlak voor het slapengaan. Om beter te slapen wil je in ieder geval ongeveer 3,5 uur voor het slapengaan je avondmaaltijd binnen hebben. Mocht je steeds wat aan de late kant eten, verzet het tijdstip dan eens naar een half uur eerder. Dat is waarschijnlijk haalbaar en het scheelt je weer kostbare slaap.

Geen slapeloze nachten meer?

In sommige gevallen kan je slapeloosheid je zo in de weg zitten, dat het je dagelijkse functioneren belemmert. In die gevallen is er soms meer nodig dan alleen wat simpele tips. Onze psychologen staan voor je klaar om je te helpen wanneer er echt sprake is van een serieuze slaapstoornis. Je kunt een afspraak bij ons maken via het intakeformulier.

Training Natuurlijk slapen

Direct met je slaapproblemen aan de slag? In onze Training Natuurlijk Slapen doorloop je in zes weken een programma om weer op een Natuurlijke manier te kunnen slapen.
Meer weten? Lees hier verder over de training.

Tim de Korte

Tim is redacteur bij De Psycholoog. Hij studeert toegepaste psychologie en schrijft stukken voor de website. Dit artikel is geredigeerd door een van onze psychologen.

Leave a Reply

Wil jij nu direct beter slapen?

Download ons gratis ebook

"5 Oefeningen om Snel in Slaap te komen"

Gebaseerd op het laatste onderzoek

(al 5000x  gedownload)

Wil jij nu direct beter slapen?

Download ons gratis ebook

"5 Oefeningen om Snel in Slaap te komen"

Gebaseerd op het laatste onderzoek

(al 5000x  gedownload)