Uit divers onderzoek blijkt dat een aanzienlijk deel van de Nederlanders hoogsensitief is. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is hoogsensitiviteit geen aandoening maar een kenmerk of eigenschap die je kunt hebben. Een hoogsensitief persoon, ook wel een HSP’er genoemd, ervaart het dagelijks leven anders dan mensen die niet hoogsensitief zijn.
Daarom voelen HSP’ers zich vaak anders dan andere mensen en soms ook niet helemaal begrepen. Emoties komen harder binnen en bepaalde zaken moeten op een dieper niveau worden verwerkt bij een HSP’er. Daarom kan HSP coaching vaak helpen om je fijner in je eigen lijf te voelen. Ook is het goed om te weten waar een HSP’er zoal niet tegen kan. We zochten het voor je uit.
Als eerst: wat is een HSP’er precies en wat zijn de kenmerken?
Voordat we je meer vertellen over waar een HSP’er zoal niet tegen kan, is het goed om meer te weten over wat een HSP’er precies is en wat de kenmerken zijn van een hoogsensitief persoon. Een HSP’er is iemand die gevoeliger is dan gemiddeld voor indrukken en prikkels van buitenaf. Hij of zij is bijvoorbeeld gevoeliger voor geuren, geluiden en licht en kan verandering in stemmingen heel goed aanvoelen. Daarbij hebben HSP’ers vaker het gevoel dat ze hun batterij goed op moeten laden en zijn ze ontvankelijk voor sociale en emotionele prikkels.
Hoewel er al gauw naar de negatieve kant van hoogsensitiviteit wordt gekeken, beschikken HSP’ers vaak over veel talenten. Zo zijn hoogsensitieve mensen vaak erg creatief, omdat ze een groot inlevings- en denkvermogen hebben. Daarnaast hebben ze een goed waarnemingsvermogen waarmee ze dingen en emoties opmerken voordat anderen dat doen. Daardoor zijn ze in staat om andere mensen goed te begrijpen en kunnen ze een goed luisterend oor bieden. Verder nemen HSP’ers sneller verantwoordelijkheid en hebben ze vaak een sterke intuïtie en zelfreflectie.
Dingen waar een HSP’er minder goed tegen kan
Naast de vele talenten is er echter een aantal zaken waar iemand die hoogsensitief is minder goed tegen kan. Zo voelen HSP’ers zich vaak gauw overweldigd door de vele prikkels in het leven. Dit kan ervoor zorgen dat ze zich overprikkeld voelen op drukke plekken, waardoor ze echt even tijd voor zichzelf moeten nemen om te ontprikkelen. Omdat een HSP’er heel gemakkelijk de sfeer kan aanvoelen en emoties van andere mensen tot zich kan nemen, kan het zo zijn dat hij of zij last heeft van negatieve energieën en sferen. Sommige mensen kunnen dat maar moeilijk loslaten, waardoor ze zich snel down voelen.
Emoties van een ander overnemen, wordt vaak gezien als iets positiefs en dat kan het ook zijn als dat betekent dat je op die manier er voor degene kan zijn. Maar: het moeilijke hieraan is dat HSP’ers de emoties ook over kunnen blijven nemen. Net zoals dat bij een negatieve sfeer of energie het geval is, kan dat ook met een negatieve emotie zo zijn. Verder kunnen hooggevoelige personen niet tegen onrecht, geweld en onrechtvaardigheid. Ze kunnen overdreven perfectionistisch zijn en worden onrustig door onvriendelijkheid, commentaar van anderen en afkeuring. Tot slot kunnen ze niet goed tegen een hongergevoel; grote kans dat ze chagrijnig worden wanneer ze vervolgens niks kunnen eten of drinken.
Hoe komt een HSP’er weer tot rust? Hoe kan hij of zij ontprikkelen?
Merk je dat je oververmoeid raakt van al die prikkels en heb je als HSP’er net even wat extra hulp nodig om weer te kunnen ontprikkelen? Er is een aantal tips en tricks dat je op kunt volgen om op die manier beter met je hoogsensitiviteit om te gaan. Daar pluk je uiteindelijk zelf de vruchten van, omdat je je er beter door gaat voelen. Pas de volgende tips maar eens toe om te ontprikkelen:
- Ga in therapie. HSP coaching is een vorm van coaching die gericht is op personen met hoogsensitiviteit. Een HSP coach kan je helpen om beter om te gaan met hoogsensitiviteit.
- Kom in beweging. Als er iets is dat overprikkeling kan doen, dan is het wel dat je in een zogeheten ‘fight or flight’ modus komt. Deze modus kun je doorbreken door te gaan bewegen. Maak bijvoorbeeld een wandeling door de buurt, doe een yogales of doe iets in het huishouden. Alles is goed, zolang je de focus maar even van de overprikkeling af hebt.
- Neem een warme douche of een warm bad om ervoor te zorgen dat je lichaam weer tot rust komt. Wat ook kan helpen, is om juist even te switchen tussen koud en warm water voor een energieboost.
- Wat daarnaast kan helpen, is om de gedachten in je hoofd los te laten door ze op te schrijven. Het maakt niet uit hoe je schrijft; het gaat namelijk niet om een goed geschreven stuk. Laat je emoties en gedachten gewoon voortvloeien op papier. Ook dat is een vorm van HSP coaching.