Skip to main content
search
0
wat te doen als je niet kunt slapen

Het kan zijn dat je midden in de nacht wakker wordt. Of dat je wakker ligt, terwijl je eigenlijk zou willen slapen.

Wat te doen als je niet kunt slapen? Er zijn verschillende manieren om wél te kunnen slapen. Ik bespreek ze in dit artikel.

Als je slaapproblemen vergelijk je de genetische factor met de psychologische en gedragsmatige factoren, dan zul je erachter komen dat de genetische factor minder relevant is. Uiteraard speelt genetica wel degelijk een rol, maar een wat minder grote rol dan andere factoren. We bespreken in dit artikel voornamelijk gedachten

Piekeren

Veel mensen zijn iedere dag zo druk in de weer met hun bestaan, dat ze vergeten stil te staan of even pauze te nemen. Het kan zijn dat je nooit een moment van ontspanning neemt, een moment waarop je een halfuur niets doet. Voordat je gaat slapen is er echter wel vaak een moment van nietsdoen. Dan kunnen er nogal wat gedachten de kop op steken. Ze gaan bijvoorbeeld over klusjes die je nog moet doen.

Heb je hier last van? Je kunt dan het beste overwegen om een moment op de dag uit te zoeken waarop je even kan piekeren. Er zijn nog meer manieren om hier beter mee om te gaan. In de praktijk zien we dat mensen het in het algemeen moeilijk vinden om te accepteren.

Begrijpelijk, maar wat te doen als je niet kunt slapen? Wat kan ik vandaag al doen? Bij deze een aantal zaken waar je mee aan de slag kunt:

  • Leren accepteren
  • Mediteren: dit is in feite een effectieve manier van acceptatie leren. Het klinkt misschien alsof je nu iets heel moeilijks moet doen. Vaak ben je echter met een meditatieoefening van tien minuten al zoet!
  • Experimenteren met gedrag en gedachten: kijk eens wat je dagelijks doet en waar je wel door slaapt en niet door slaapt. Onder het volgende kopje bespreek ik gedachten die je kan vervangen.

Stress door je gedachten over slaap

Tijdens het wakker liggen krijg je ook gedachten over de slaap zelf die je veel stress opleveren, zoals:

  • Morgen wil ik een belangrijke presentatie doen en door m’n slaaptekort zal ik minder goed presteren.
  • Als ik niet uitgerust ben, zal ik het sollicitatiegesprek verprutsen, terwijl ik zo graag die baan wil.
  • Ik moet nu echt slapen, anders kan ik morgen niet uit bed komen.

De stress die dit soort gedachten met zich meebrengt, verergert je slaapprobleem. Je komt namelijk in een vicieuze cirkel terecht, waarbij je gedachten je wakker houden. En stress voorkomt dat je in de slaapmodus komt. Je blijft alert.

Mocht je hier last van hebben, dan kun je er gedachten tegenover zetten die je juist helpen om in slaap te komen:

  • Een aantal uren slaap minder is echt niet het einde van de wereld.
  • Ook met slaaptekort ben ik en zijn mensen in staat degelijke prestaties te leveren.
  • In slaap vallen is een natuurlijk proces wat vanzelf gaat. Ik hoef nu even nergens aan te denken.

Ook kun je stress verminderen door niet steeds de tijd op je wekker of telefoon te checken. Zet je wekker eens ergens waar je hem niet kan zien. Overigens is op een scherm staren vlak voor de slaap sowieso af te raden, omdat het tegenwerkt bij de aanmaak van melatonine. Dat hormoon is belangrijk voor de slaap.

Tim de Korte

Tim is redacteur bij De Psycholoog. Hij studeert toegepaste psychologie en schrijft stukken voor de website. Dit artikel is geredigeerd door een van onze psychologen.

Leave a Reply

Wil jij nu direct beter slapen?

Download ons gratis ebook

"5 Oefeningen om Snel in Slaap te komen"

Gebaseerd op het laatste onderzoek

(al 5000x  gedownload)

Wil jij nu direct beter slapen?

Download ons gratis ebook

"5 Oefeningen om Snel in Slaap te komen"

Gebaseerd op het laatste onderzoek

(al 5000x  gedownload)