Skip to main content
search
0

Als je het gevoel hebt dat je vastloopt in het leven en je problemen niet meer kunt overzien, dan is het goed om hulp te zoeken. Het taboe op de mentale gezondheid weten we gelukkig steeds meer te doorbreken. Hierdoor durven mensen ook sneller hulp te zoeken. Steeds meer mensen brengen één of meerdere bezoekjes aan een psycholoog. Natuurlijk wil je dan ook wel het beste uit je sessies halen. Hoe meer je uit een sessie kunt halen, hoe sneller je het probleem immers kunt aanpakken. Maar hoe haal je meer uit jouw therapie bij de psycholoog? Waar moet je aan denken?

De juiste klik

Wees je ervan bewust dat een psycholoog heel persoonlijk is. Het is belangrijk dat je je bij deze persoon kwetsbaar op durft te stellen. Dingen durft te vertellen die je anders niet zo snel zou delen. Daarbij is het dus ook belangrijk dat er een klik is tussen jullie. Dit betekent niet dat jullie de beste vrienden moeten zijn, maar wel dat je je op je gemak voelt, je veilig voelt om dingen te delen. Dat is niet vanzelfsprekend.
Geen mens is hetzelfde. Psychologen kunnen onderling dan ook erg sterk van elkaar verschillen. De ene persoon ligt je gewoon beter dan de ander. Daarom is het belangrijk dat je iemand vindt die qua karakter beter bij je past. Die je kan geven wat je nodig hebt.

Wees geduldig

Natuurlijk wil je snel resultaat zien. Je ervaart problemen in het dagelijks leven en je zit gewoon niet lekker in je vel. Zodra de therapie eindelijk van start kan gaan, hoop je dat er dan ook zo snel mogelijk een oplossing komt. Rome is echter ook niet in één dag gebouwd. Je kunt niet verwachten dat een diepgeworteld probleem in slechts enkele sessies verdwenen is. Therapie is hard werken. Afhankelijk van het probleem, kan het dan ook echt wel weken tot maanden en soms zelfs jaren duren voordat het probleem volledig opgelost is. Wel is het belangrijk dat je het gevoel hebt dat er vooruitgang in zit. Dat wat je doet ook echt effectief is. Je langzaam babystapjes naar voren kunt zetten. Zolang die vooruitgang er is, ben je op de goede weg.

Wees eerlijk

Ben jij iemand die het een ander altijd graag naar zijn zin maakt? Zelfs als dit betekent dat je soms niet helemaal de waarheid kan zeggen? Dan is dit zowel een goede als een slechte eigenschap. Je kan hierdoor namelijk al snel met jezelf in de knoei komen. Zeker tijdens een therapie. Merk je bijvoorbeeld dat een bepaalde werkwijze voor jou niet prettig is? Maar ga je er toch mee door? Simpelweg omdat je dit niet durf uit te spreken naar je psycholoog? Dan is dit al een hele grote fout. Als jij iets tegen je zin in gaat doen, dan boek je weinig successen en weet je psycholoog ook niet wat er nodig is om dit te verbeteren. Wees dus echt zo eerlijk mogelijk. De psycholoog is er voor jou en vindt echt niks gek. Hoe eerlijker jij bent, hoe effectiever de therapie zal zijn.

Robert Haringsma

Robert Haringsma is psycholoog en onderzoeker. Hij schrijft over onderwerpen als stress, zelfvertrouwen, depressie en angst.

Leave a Reply