Je zit al een tijdje niet lekker in je vel. Sommige dagen lijkt het alsof je je bed niet uit kunt komen. Andere dagen word je overvallen door negatieve gedachten. Wat moet je doen? Psychische klachten zijn helaas niet altijd makkelijk op te lossen zonder de juiste hulp. Toch is het zoeken van hulp niet zo makkelijk. Veel mensen denken dat je eerst bij de huisarts aan moet kloppen om psychische hulp te ontvangen, maar dit is niet zo. Ook zonder verwijzing kun je terecht bij een erkende psycholoog.
Steeds meer mensen volgen online therapie bij een erkende psycholoog. Dit komt niet alleen door de laagdrempeligheid van therapie via het internet, maar ook door de flexibiliteit en het feit dat je niet op een wachtlijst terechtkomt. Wij zetten de vijf belangrijkste voordelen van online therapie op een rij.
1. Het is laagdrempelig
Wanneer je psychische klachten hebt, is het niet altijd eenvoudig om hulp in te schakelen. Je schaamt je voor je gedachten of gevoelens en wilt anderen niet opzadelen met je problemen. Bovendien is aangeven dat het niet goed met je gaat alles behalve leuk. Hierdoor is het voor veel mensen een hele grote stap om hulp te zoeken. Met online therapie is deze stap iets kleiner geworden. Je hoeft namelijk niet meer langs de huisarts om aan te geven dat je geholpen wilt worden, maar kunt rechtstreeks contact opnemen met een erkende psycholoog.
Online therapie is laagdrempelig omdat je geen verwijzing nodig hebt van een arts. Hierdoor zoeken mensen een stuk eerder hulp. Bovendien kies je zelf door wie je geholpen wordt en kun je eerst vragen stellen voordat je daadwerkelijk een behandeltraject in gaat.
2. Mensen voelen zich meer op hun gemak
Online therapie vindt plaats via een beveiligde internetverbinding. Dit betekent dat je via het internet contact hebt met een erkende psycholoog. Je bepaalt helemaal zelf waar je de therapie volgt. Dit kan thuis zijn, maar ook op kantoor of een vakantiebestemming.
Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat mensen zich sneller op hun gemak voelen wanneer ze therapie volgen vanuit hun eigen vertrouwde omgeving. Mensen praten eenvoudiger over hun situatie en zijn open over wat er precies speelt. En dit draagt weer bij aan het succes van de behandeling.
3. Je bent niet locatiegebonden
Je hebt behoefte aan psychische hulp, maar je zit vaak in het buitenland. Je kunt daar terecht bij een psycholoog, maar je voelt je niet comfortabel genoeg om therapie in een andere taal te volgen. Wat nu? Als je veel op reis bent of bent verhuisd naar het buitenland biedt online therapie uitkomst. Je bent namelijk volledig locatieonafhankelijk. Dus of je je nu in Nederland of aan de hele andere kant van de wereld bevindt, je kunt altijd terecht bij een online psycholoog. En het fijne is dat je gewoon in je moedertaal kunt spreken over moeilijke onderwerpen; dit praat namelijk wel het fijnst.
En hoe zit het dan met tijdzones? Aangezien online psychologen zich over de hele wereld bevinden, word je gekoppeld aan een psycholoog die zich in dezelfde tijdzone bevindt. Bovendien zit je ook niet vast aan kantoortijden en is het mogelijk om therapie in de avonduren of in de weekenden te volgen. Erg handig als je een druk schema hebt of als je buiten werktijd met een hulpverlener wilt praten.
4. Het is bewezen effectief
Sinds de corona pandemie volgen steeds meer mensen online therapie bij een psycholoog. Er zijn sinds die tijd veel onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van deze vorm van therapie. Want is het wel effectief? Of kun je beter naar een fysieke psychologenpraktijk gaan?
Een van de redenen waarom online therapie zo populair is, is omdat het net zo effectief kan zijn als traditionele face-to-face therapie. Zo heeft een Nederlandse hoogleraar psychologie maar liefst tien jaar lang onderzoek gedaan naar de effecten van online therapie. Hieruit bleek dat een groot deel van de cliënten er baat bij had. [1]
Wel moeten we erbij zeggen dat de complexiteit van de problemen een grote invloed heeft op de effectiviteit van online therapie. Bij mensen met complexe psychische problemen wordt vaak aangeraden om de gespecialiseerde ggz raad te plegen.
5. Je komt niet op een wachtlijst terecht
We noemen het als laatste, maar dit is misschien wel een van de belangrijkste voordelen van online therapie. Je komt niet op een wachtlijst terecht.
Het is je vast niet ontgaan dat de reguliere gezondheidszorg in Nederland nog steeds te maken heeft met grote personeelstekorten. Dankzij deze personeelstekorten moeten veel mensen wachten totdat zij de juiste hulp kunnen ontvangen. Voor specialistische behandelingen kan deze wachttijd wel oplopen tot enkele maanden. En dit terwijl de klachten in deze tijd vaak verergeren.
Als je last hebt van sombere gedachten, stress of paniekaanvallen wil je natuurlijk snel van je klachten af. Het kan dan ook frustrerend zijn als je op een wachtlijst terechtkomt. Bij De Online Psycholoog ben je geen nummertje en bestaat er geen wachtlijst. Jouw behandeling kan meestal al binnen 1 of 2 weken beginnen waardoor je snel de juiste hulp ontvangt, en dus snel kunt werken aan je herstel. Dit is ook handig voor als je al op de wachtlijst staat bij de ggz.
Bronnen:
[1] https://www.de-online-psycholoog.nl/online-praten-met-een-psycholoog-hoe-effectief-is-dat/