Skip to main content
search
0

Veel mensen functioneren goed als ze een duidelijke deadline hebben voor een bepaalde taak. Vlak voor de deadline neemt hun stressniveau toe, waardoor ze in staat zijn heel gefocust en geconcentreerd te werken. In dat geval is stress heel nuttig. Als je na die deadline echter meteen door moet naar de volgende deadline, kan dit ervoor zorgen dat je stressniveau niet daalt, maar bijna constant hoog blijft. Dit kan juist zorgen voor concentratieproblemen.

In het onderstaande artikel bespreek ik hoe je, bij langdurige stress, juist concentratieproblemen kunt krijgen in plaats van dat het concentratie bevordert. Hoe krijg je concentratieproblemen door stress?

Wat zijn concentratieproblemen?

 Iedereen heeft wel eens last van concentratieproblemen. Als je bijvoorbeeld slecht hebt geslapen of in een onrustige omgeving aan het werk bent, kan het lastig zijn om je te concentreren op je werk. Dat is niet meteen reden tot ongerustheid; dit kan iedereen overkomen en ligt in die gevallen vaak aan externe factoren.

Als de concentratieproblemen echter aanhouden en je je eigenlijk vaker niet kunt concentreren dan wel, is er vaak meer aan de hand dan dat je alleen een nachtje slecht geslapen hebt. Je bent vergeetachtig, kunt je slecht concentreren op gesprekken en het kost je veel moeite om vrij simpele taken uit te voeren.

Hoe krijg je concentratieproblemen door stress?

De bovenstaande problemen associeer je waarschijnlijk niet meteen met stress. Stress kan er juist voor zorgen dat je alert bent, waardoor je je juist wel goed kunt concentreren. Als de stress echter langdurig aanhoudt, werkt het juist averechts voor je concentratie.

Langdurige stress kan op twee manieren nadelig zijn voor je concentratie.

Allereerst heb je bij langdurige stress vaak veel aan je hoofd. Je hebt meterslange to-do lists, de deadlines stapelen zich op en je agenda stroomt over. Door al die verschillende dingen waar je aandacht aan moet besteden, raak je overprikkeld. Daardoor is het lastig om je te focussen op één taak tegelijk.

Een tweede, meer indirecte, manier waarop stress kan leiden tot concentratieproblemen is door slaapproblemen die je kunt krijgen door stress. Veel stress kan ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap komt. De stresshormonen die vrijkomen in stressvolle situaties zorgen ervoor dat je alert wordt, waardoor in slaap vallen lastiger kan zijn.

Daarnaast kan stress ervoor zorgen dat je gaat piekeren. Hierdoor duurt het vaak langer voordat je in slaap valt. Door de slaapproblemen voel je je overdag vermoeid, wat weer kan zorgen voor meer concentratieproblemen.

Vicieuze cirkel

Zoals bij veel stressgerelateerde klachten, kom je hierdoor snel in een vicieuze cirkel terecht. Je hebt stress waardoor je je niet goed kunt concentreren. Daardoor lukt het je niet om efficiënt je taken af te ronden. Hierdoor krijg je alleen maar meer stress.

Ook de slaapproblemen die vaak een bijverschijnsel zijn van stress, dragen bij aan deze vicieuze cirkel.

Heb je zelf ook concentratieproblemen door stress? In dat geval is het belangrijk om dit serieus te nemen. Op die manier kun je er misschien in slagen om de vicieuze cirkel tijdig te doorbreken. In dit artikel geef ik een aantal tips waarmee je stress misschien kan verminderen.

Lieke Groen

Lieke Groen studeert psychologie en filosofie. Ze schrijft over stress, burnout en de behandeling daarvan. Dit artikel is geredigeerd door een van onze psychologen.

Leave a Reply