Skip to main content
search
0
mobiel

Bij onze behandelingen maken we vaak gebruik van online trainingen. Dat betekent dat het een manier is om via internet aan je problemen te werken. In dit weblog gaan we dieper in op onze redenen om van e-health gebruik te maken.

E-Health

Er zijn verschillende soorten e-health. De eerste vorm is onbegeleid. Je krijgt dan toegang tot een digitale training en kunt daar zelfstandig doorheen werken. De tweede vorm is begeleid. Je hebt dan tijdens de training contact met een psycholoog. Meestal via de chat, maar soms ook via de telefoon. Tot slot bestaat er “blended-care” daarbij doe je de training via internet, maar voer je ook gesprekken met een psycholoog.

Wij maken vooral gebruik van blended-care. Dat betekent dat je niet alleen gesprekken voert met een psycholoog, maar daarnaast ook toegang krijgt tot een digitale training. Althans, dit geldt voor de behandelingen op het gebied van stress, depressie en angst.

Waarom E-health

Soms krijgen we de vraag waarom we hier voor gekozen hebben. Dat heeft verschillende redenen:

  • het werkt! Er zijn inmiddels meerdere onderzoeken waaruit blijkt dat de behandeling via internet bijna even effectief is als de behandeling door een psycholoog. Althans, dat is zo bij begeleidde E-health. Wij werken met de nog intensievere vorm, waarvan dubbel is aangetoond dat het werkt.
  • Het is niet en-of, maar en-en. Je krijgt zowel een bewezen effectieve behandeling via internet als een bewezen effectieve behandeling in persoon. Aangezien de kosten van een e-health module niet zo hoog zijn, kunnen we ze aan iedereen aanbieden naast de reguliere behandeling.
  • De gesprekken worden er beter van. Hoe je het ook wendt of keert, een deel van de behandeltijd wordt gevuld met uitleggen. We bespreken bijvoorbeeld hoe cognitieve therapie werkt, waar angst vandaan komt en hoe je stress herkent. Nu doen we dat graag voor je, maar je kunt het eigenlijk net zo goed lezen of bekijken in een video. Tijdens de gesprekken hebben we dan tijd om jouw vragen te beantwoorden.

E-health is here to stay

Bij collega’s en bij cliënten zien we vaak nog wel wat wantrouwen tegenover therapie via internet. Therapie wordt vaak toch gezien als een kunst en elk psychologische probleem wordt gezien als een strikt individueel probleem. In de praktijk zien we echter dat veel depressieve cliënten erg op elkaar lijken en dat ze vaak baat hebben bij een gestandaardiseerde therapie. En dat blijkt uit onderzoek ook.

We zijn echter ook wel met hen eens dat een behandeling strikt via internet niet ideaal is. Bij een behandeling zonder contact met een psycholoog zien we vaak dat de hele behandeling niet wordt afgemaakt. Een psycholoog kan dan toch als een stok achter de deur fungeren.

En bij begeleidde zorg zonder persoonlijk contact zien we dat het moeilijker is om een behandeling op maat te maken waar dat nodig is. De meeste depressie mensen lijken weliswaar veel op elkaar, maar ze verschillen ook allemaal wel op een of ander vlak. Doordat we naast e-health ook reguliere zorg aanbieden, hebben we voldoende mogelijkheden om hier op in te spelen.

Daarom is blended care wat ons betreft voorlopig te verkiezen boven therapie zonder begeleiding via internet.

Robert Haringsma

Robert Haringsma is psycholoog en onderzoeker. Hij schrijft over onderwerpen als stress, zelfvertrouwen, depressie en angst.

Leave a Reply