Wanneer zetten we EMDR in?
EMDR is ontwikkeld om emotionele herinneringen beter te kunnen verwerken. Het wordt vooral ingezet om PTSS te behandelen (Post Traumatische Stress Stoornis). Als je last hebt van een trauma kun je hiervoor bij onze EMDR therapeuten terecht.
Daarnaast wordt EMDR steeds vaker ingezet bij angstklachten. Dit gebeurd vooral wanneer er aan de angst een duidelijke herinnering ten grondslag ligt. Bijvoorbeeld als je angstig bent voor honden omdat je ooit gebeten bent door een hond.
Tot slot zetten we EMDR soms in wanneer we werken aan je zelfbeeld. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn in de behandeling van een depressie.
Uiteindelijk zul je op basis van je intake te horen krijgen of EMDR aansluit bij jouw klachten.
Wat kun je verwachten tijdens de behandeling?
Een EMDR therapie volgt meestal een aantal duidelijke stappen:
Stap 1: Tijdens een EMDR sessie zal de psycholoog vragen om aan de traumatische gebeurtenis terug te denken. Hij of zij vraagt om de gevoelens, de beelden en het geluid weer zo goed mogelijk voor de geest te halen. Dit is noodzakelijk om informatie te verzamelen over de traumatische ervaring.
Stap 2: Wanneer de traumatische ervaring helder is, wordt gevraagd om deze herinnering opnieuw te beschrijven, maar dan zo uitgebreid en gedetailleerd als mogelijk is. Tegelijkertijd wordt er gevraagd om de vingers te volgen van de psycholoog. Deze zal zijn of haar vingers op een gelijkmatig tempo voor je hoofd heen en weer bewegen.
Stap 3: Tijdens de therapie wordt gewerkt met meerdere “sets”, oftewel meerdere series waarin er gewerkt wordt aan de nare herinnering. Na elke set is er een korte pauze waarin aan je gevraagd wordt wat er in je opkomt. Na elke set wordt gevraagd hoe het gevoel nu is. Vaak zien we dat het gevoel na elke set minder wordt.
Na afloop van de sessie krijg je geen huiswerk mee en hoef je geen oefeningen te doen. We waarschuwen er wel voor dat veel mensen na afloop van de sessie nog een aantal dagen nodig hebben om de sessie te verwerken. Dit brengt vaak emoties met zich mee die hanteerbaar zijn, maar wel heftig kunnen zijn.
Wat is EMDR Therapie?
De naam EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Dat is een ingewikkelde naam die de lading echter uitstekend dekt.
EMDR wordt (voornamelijk) gegeven aan mensen die last hebben van Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Zij hebben een traumatische gebeurtenis meegemaakt en kunnen dat geen plaats geven. Daarom hebben ze bijvoorbeeld last van flashbacks (herinneringen aan de gebeurtenis die plotseling op kunnen komen) of zijn ze heel bang voor die situatie.
Het is dus zaak om de herinneringen minder spannend te maken (desensitization) en om ze een plek te geven (reprocessing). Bij EMDR wordt dat gedaan door op een slimme manier gebruik te maken van je oogbewegingen (eye movement).
In sommige gevallen wordt ook gebruikt gemaakt van een lichtbalk zoals op deze afbeelding.
Wat is de werking van EMDR?
EMDR is ontwikkeld door de Amerikaanse Psychologe Francine Shapiro. Tijdens een wandeling in het bos volgde ze met haar ogen de bewegingen van de takken en ze merkte dat haar herinneringen daarom veel minder sterk aanwezig waren. Op basis van deze bijzondere ervaring heeft ze vervolgens EMDR ontwikkeld.
De methode bestaat er nu uit dat een cliënt met zijn ogen de vingers van de behandelaar moet volgen, terwijl herinneringen aan de onprettige gebeurtenissen worden opgeroepen. Inmiddels is er veel onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR therapie en zo weten we ook waarom deze methode werkt.
Het blijkt dat de oogbewegingen nogal wat van je werkgeheugen vragen waardoor er minder ruimte is voor het verwerken van je herinnering. Dat maakt dat de herinnering op het moment zelf beter te doorstaan is en dat deze ook op een minder bedreigende manier opgeslagen wordt. Dat zorgt er dus voor dat een traumatische herinnering van onhandelbaar naar vervelend gaat. Een hele vooruitgang dus.
In deze video van de Vereniging voor EMDR wordt bovenstaande heel helder uiteengezet: