EMDR therapie is de laatste jaren steeds populairder geworden. Dat komt omdat mensen met behulp van deze therapie snel goede resultaten zien. Een prettige bijkomstigheid is dat de therapie als prettig ervaren wordt en niet heel inspannend of belastend is.

Bovendien komt er telkens meer wetenschappelijk bewijs dat deze vorm van therapie werkt. We krijgen steeds beter duidelijk waarom EMDR werkt en hoe we het moeten inzetten.

Bij De Psycholoog bieden wij dan ook EMDR therapie aan. Deze wordt gegeven door psychologen die minimaal de basiscursus EMDR hebben gedaan en ervaren zijn in het geven van EMDR therapie. Je kunt je via onze contactpagina aanmelden voor behandeling of via het formulier hiernaast. Op deze pagina vertellen we meer over deze behandelmethode.

Deze psychologen geven EMDR therapie

Marisse Bomkamp

GZ-Psycholoog

Larissa van der Zalm

GZ-Psycholoog

Caroline Dorr

GZ-psycholoog

Wanneer zetten we EMDR in?


EMDR is ontwikkeld om emotionele herinneringen beter te kunnen verwerken. Het wordt vooral ingezet om PTSS te behandelen (Post Traumatische Stress Stoornis). Als je last hebt van een trauma kun je hiervoor bij onze EMDR therapeuten terecht.

Daarnaast wordt EMDR steeds vaker ingezet bij angstklachten. Dit gebeurd vooral wanneer er aan de angst een duidelijke herinnering ten grondslag ligt. Bijvoorbeeld als je angstig bent voor honden omdat je ooit gebeten bent door een hond.

Tot slot zetten we EMDR soms in wanneer we werken aan je zelfbeeld. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn in de behandeling van een depressie.

Uiteindelijk zul je op basis van je intake te horen krijgen of EMDR aansluit bij jouw klachten.

Wat kun je verwachten tijdens de behandeling?


Een EMDR therapie volgt meestal een aantal duidelijke stappen:

Stap 1: Tijdens een EMDR sessie zal de psycholoog vragen om aan de traumatische gebeurtenis terug te denken. Hij of zij vraagt om de gevoelens, de beelden en het geluid weer zo goed mogelijk voor de geest te halen. Dit is noodzakelijk om informatie te verzamelen over de traumatische ervaring.

Stap 2: Wanneer de traumatische ervaring helder is, wordt gevraagd om deze herinnering opnieuw te beschrijven, maar dan zo uitgebreid en gedetailleerd als mogelijk is. Tegelijkertijd wordt er gevraagd om de vingers te volgen van de psycholoog. Deze zal zijn of haar vingers op een gelijkmatig tempo voor je hoofd heen en weer bewegen.

Stap 3: Tijdens de therapie wordt gewerkt met meerdere “sets”, oftewel meerdere series waarin er gewerkt wordt aan de nare herinnering. Na elke set is er een korte pauze waarin aan je gevraagd wordt wat er in je opkomt. Na elke set wordt gevraagd hoe het gevoel nu is. Vaak zien we dat het gevoel na elke set minder wordt.

Na afloop van de sessie krijg je geen huiswerk mee en hoef je geen oefeningen te doen. We waarschuwen er wel voor dat veel mensen na afloop van de sessie nog een aantal dagen nodig hebben om de sessie te verwerken. Dit brengt vaak emoties met zich mee die hanteerbaar zijn, maar wel heftig kunnen zijn.

Wat is EMDR Therapie?


De naam EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Dat is een ingewikkelde naam die de lading echter uitstekend dekt.

EMDR wordt (voornamelijk) gegeven aan mensen die last hebben van Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Zij hebben een traumatische gebeurtenis meegemaakt en kunnen dat geen plaats geven. Daarom hebben ze bijvoorbeeld last van flashbacks (herinneringen aan de gebeurtenis die plotseling op kunnen komen) of zijn ze heel bang voor die situatie.

Het is dus zaak om de herinneringen minder spannend te maken (desensitization) en om ze een plek te geven (reprocessing). Bij EMDR wordt dat gedaan door op een slimme manier gebruik te maken van je oogbewegingen (eye movement).

EMDR therapie amsterdam

In sommige gevallen wordt ook gebruikt gemaakt van een lichtbalk zoals op deze afbeelding.

Wat is de werking van EMDR?


EMDR is ontwikkeld door de Amerikaanse Psychologe Francine Shapiro. Tijdens een wandeling in het bos volgde ze met haar ogen de bewegingen van de takken en ze merkte dat haar herinneringen daarom veel minder sterk aanwezig waren. Op basis van deze bijzondere ervaring heeft ze vervolgens EMDR ontwikkeld.

De methode bestaat er nu uit dat een cliënt met zijn ogen de vingers van de behandelaar moet volgen, terwijl herinneringen aan de onprettige gebeurtenissen worden opgeroepen. Inmiddels is er veel onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR therapie en zo weten we ook waarom deze methode werkt.

Het blijkt dat de oogbewegingen nogal wat van je werkgeheugen vragen waardoor er minder ruimte is voor het verwerken van je herinnering. Dat maakt dat de herinnering op het moment zelf beter te doorstaan is en dat deze ook op een minder bedreigende manier opgeslagen wordt. Dat zorgt er dus voor dat een traumatische herinnering van onhandelbaar naar vervelend gaat. Een hele vooruitgang dus.

In deze video van de Vereniging voor EMDR wordt bovenstaande heel helder uiteengezet:

Is EMDR wetenschappelijk bewezen?


De werking van EMDR komt op het eerste gezicht soms wat vreemd over. Hoe kan het zwaaien met je vingers nu helpen om nare herinneringen te verwerken. Om deze reden is veel onderzoek gedaan naar de werking van EMDR en daar is veel uitgekomen.

Allereerst is er onderzoek gedaan naar de werking van EMDR. Dat doe je simpelweg door een groep mensen die geen therapie krijgt te vergelijken met een groep mensen die wel therapie krijgt. Daaruit kwam naar voren dat EMDR (veel) betere resultaten geeft dan geen therapie.

Daarna is gekeken of EMDR beter werkt dan een luisterend oor. Ook daaruit blijkt dat EMDR beter resultaten oplevert dan een ongestructureerde sessie. Het effect van EMDR kan dus worden toegeschreven aan de behandelmethode en niet alleen aan de aanwezigheid van een psycholoog die een cliënt aandacht geeft.

Vervolgens is gekeken of EMDR het beter doet dan de “standaard” behandeling van PTSS, de cognitieve gedragsanalyse. Hier is nog veel discussie over. Het lijkt dat beide benaderingen even goed werken en voor een deel ook op dezelfde manier werken. Het verschil met EMDR is dat de behandeling veel gemakkelijker is. De opgeroepen herinneringen zijn beter hanteerbaar tijdens de therapie en er hoeft geen huiswerk gemaakt te worden. Dat is wat ons betreft voldoende om een behandeling de voorkeur te geven.

Tot slot is er onderzoek gedaan naar de precieze werkzaamheid van de therapie. Daarbij is vooral gekeken naar het effect van oogbewegingen of andere aandachtstaken. Zoals het volgen van geluiden of gewoon recht vooruit kijken. Hieruit blijkt duidelijk dat het maken van oogbewegingen de voorkeur heeft.

Voor wie benieuwd is naar de wetenschappelijke literatuur, is hier een goed overzicht aanwezig.

Vragen? Bel ons gerust.

 

Heb je vragen naar aanleiding van de informatie op deze pagina? Wil je overleg met een psycholoog of wil je je aanmelden voor een behandeling?

Mail ons je vraag / aanmelding op office@depsycholoog.nl of je kunt een boodschap achterlaten op het formulier hiernaast. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.