Als je last hebt van psychologische problemen en je zoekt naar hulp, is het belangrijk om daar een actieve houding in aan te nemen. Je kunt er niet vanuit gaan dat alle therapie gebeurt tijdens het gesprek met je psycholoog. Je moet samenwerken om tot de beste resultaten te komen.
In dit artikel bespreken we een aantal tips om het beste uit je therapie te halen. Als je deze tips volgt, is de kans op succes een stuk groter.
1. Hou vol!
Het kan even duren voordat therapie gaat werken. Ga er vanuit dat je minimaal drie gesprekken onderweg bent voordat je verandering gaat zien.
Soms kan het ook zijn dat de ene behandelmethode of therapeut niet werkt en dat je op zoek moet naar een andere. Wij helpen je altijd met de doorverwijzing. Het is echter belangrijk dat je je daar ook aan houdt. Het is voor mensen met psychologische klachten typisch om te denken: “het zal toch wel niet lukken” of “er is nu eenmaal iets mis met me”. Dat is echter je stoornis die praat en het is van groot belang om daar geen gehoor aan te geven.
2. Wees eerlijk
Het is natuurlijk ongemakkelijk om je diepste innerlijke problemen te delen met iemand anders. Hou echter in je achterhoofd dat psychologen dit dagelijks doen en dus wel wat gewend zijn. Bovendien hebben we een beroepsgeheim, dus alles blijft binnenskamers.
Het komt helaas nog regelmatig voor dat mensen pas op het vierde gesprek vertellen wat er echt aan de hand is. Zoals gezegd: heel goed voor te stellen, maar uiteindelijk wel zonde van je tijd. Vertel direct wat er aan de hand is, je zult zien dat dat enorm oplucht.
3. Zorg voor een goede fundering
Het is moeilijk om je goed te voelen als je lichaam niet goed functioneert. Je weet waarschijnlijk wat gezonde gewoonten zijn, maar we herhalen ze hier toch:
- Eet gezond. Het is tegenwoordig niet helemaal helder wat nu gezond is en niet. Maar voldoende groente en fruit en niet teveel zal je al enorm helpen.
- Pas op met alcohol, koffie en drugs. Het kan aanlokkelijk zijn om je tot deze middelen te wenden als je je onplezierig voelt, maar op de lange termijn maken ze je problemen alleen maar erger.
- Kom in beweging. Je hoeft niet van de ene op de andere dag een sportman te worden, een wandeling of met de fiets boodschappen doen zal je al enorm helpen.
- Zorg dat je voldoende slaap. Slaaptekort maakt bijna alle problematiek erger.
4. Probeer stress te beperken
Het is een hele klus om te werken aan je psychologische problemen. Je hebt er al je energie voor nodig. Daarom is het belangrijk dat je niet overweldigd wordt door allerlei stressvolle andere zaken.
Het werken aan je problemen is niet iets dat eeuwig duurt, dus zie het als een korte pauze in je drukke leven. Vraag anderen om hulp, probeer je ambities voor deze korte periode wat te vergemakkelijken en informeer op je werk of je wat extra vrij dagen op kunt nemen.
5. Probeer
Sommige dingen die de psycholoog je vraagt om te doen, zullen misschien raar lijken. Je vertrouwt er misschien niet helemaal op dat dit kan werken of je ziet er het nut niet van in.
In de meeste gevallen telt: baat het niet, dan schaadt het niet. Gewoon proberen dus, dan zul je vanzelf zien wat het effect is.