Skip to main content
search
0
Hoofdpijn door stress

Een veelvoorkomende klacht bij stress is hoofdpijn. Veel mensen hebben het gevoel alsof hun hoofd klem wordt gehouden; ze ervaren een constante druk op hun hoofd. Dit wordt ook wel ‘spanningshoofdpijn’ genoemd. Wordt spanningshoofdpijn veroorzaakt door stress?

In dit artikel bespreek ik wat spanningshoofdpijn is en wat het verband is met het ontstaan van stress. Komt hoofdpijn door stress?

Wat is spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn is vaak een doffe pijn, aan beide kanten van het hoofd die samen kan gaan met pijn in de nek of schouders. Vaak voelt het alsof er een touw of band om je hoofd gespannen is.

Hierdoor ervaar je een constante druk op je hoofd. Daarmee verschilt spanningshoofdpijn van bijvoorbeeld migraine, waarbij mensen vooral een kloppende pijn ervaren aan een kant van hoofd. De pijn bij migraine is bovendien vaak heviger dan bij spanningshoofdpijn.

Er zijn twee soorten spanningshoofdpijn: episodische spanningshoofdpijn en chronische spanningshoofdpijn. Bij episodische spanningshoofdpijn komt de hoofdpijn slechts af en toe voor, in ieder geval minder dan 15 dagen per maand. Je spreekt van chronische spanningshoofdpijn als er meer dan 15 dagen per maand hoofdpijnklachten zijn.

Hoofdpijn door stress?

Spanningshoofdpijn wordt vaak geassocieerd met stress of ‘spanning’, maar dit verband is niet bewezen. De term spanningshoofdpijn is eigenlijk een verzamelnaam voor allerlei soorten hoofdpijn, zonder duidelijke neurologische oorzaak.

Toch bestaan er veel theorieën over het verband tussen spanningshoofdpijn en stress. Zo zou spanningshoofdpijn kunnen ontstaan door langdurige spanning in je schouders en nek.

Als je bijvoorbeeld lang in dezelfde houding zit, kan dit zorgen voor stijve nek- en schouderspieren. Lang in dezelfde houding zitten is over het algemeen niet goed voor de doorbloeding van je spieren. Dat kan een pijnlijk gevoel veroorzaken, wat vervolgens doorstraalt naar je hoofd.

Stress kan ervoor zorgen dat je je spieren onbewust nog meer aanspant. Dit verergert de spanning in je schouders en nek wat weer kan leiden tot meer hoofdpijn.

Vermoeidheid

Een andere mogelijke route waarop stress kan bijdragen aan het ontstaan van spanningshoofdpijn is via vermoeidheid. Mensen met veel stress hebben ook vaak slaapproblemen. Ze komen moeilijk in slaap omdat ze nog een alert en rusteloos gevoel hebben.

Ook piekeren is een veelvoorkomende boosdoener die, als gevolg van stress, de slaap kan verstoren. Als je de hele dag door druk bent en je brein vervolgens ’s nachts ook geen rust krijgt, kan dit zorgen voor hoofdpijn.

Voorkomen van spanningshoofdpijn

Vaak is spanningshoofdpijn goed te bestrijden met paracetamol of ibuprofen. Dit is echter vaak een tijdelijke oplossing omdat het niet de oorzaak van de spanningshoofdpijn wegneemt.

Spanningshoofdpijn kan door verschillende ‘triggers’ veroorzaakt of versterkt worden, waaronder dus waarschijnlijk stress. Om erachter te komen wat bij jou vaak voorafgaat aan of samengaat met de hoofdpijn, kan het helpen om een ‘hoofdpijn dagboek’ bij te houden.

In een hoofdpijn dagboek kun je bijhouden hoe vaak en wanneer je hoofdpijn hebt en wat er aan de hoofdpijn vooraf ging. Op basis van dit dagboek kun je misschien patronen herkennen en kun je er zo achter komen wat voor jou’ hoofdpijn-triggers’ zijn.

Dus ontstaat hoofdpijn door stress? Het is (nog) niet wetenschappelijk bewezen dat hoofdpijn direct veroorzaakt wordt door stress. Toch is wel waarschijnlijk dat stress in ieder geval een (negatieve) bijdrage levert aan hoofdpijn. Als je veel last hebt van zowel stress als hoofdpijn, kun je hier een aantal tips lezen om stress te verminderen.

Lieke Groen

Lieke Groen studeert psychologie en filosofie. Ze schrijft over stress, burnout en de behandeling daarvan. Dit artikel is geredigeerd door een van onze psychologen.

Leave a Reply