De afgelopen jaren is er een emancipatieslag gaande onder introverte mensen. We komen er steeds meer achter dat introversie geen aandoening is en dat iemand die introvert is juist ook sterke punten heeft. In dit artikel ga ik daar dieper op in.
Eerst bespreek ik wat introvert zijn precies betekent. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat het iets heel anders is dan we vaak denken. Daarna bekijken we de sterke punten van introverte mensen. Tot slot zet ik uiteen hoe je deze gave (want dat kun je introvert zijn gerust noemen) optimaal kunt gebruiken.
Introvert betekenis
Laat ik beginnen met te stellen dat introversie geen psychologische aandoening is. Het is een beschrijving van je persoonlijkheid en dus geen ziekte. Je zou misschien in verwarring kunnen raken omdat we hier meestal over psychologische aandoeningen schrijven, dus vandaar dat ik dit benadruk.
Er zijn nogal wat manieren om te beschrijven wat introversie nu eigenlijk is. In de afgelopen jaren zijn er flink wat boeken over het onderwerp uitgekomen. Aan het eind van dit artikel bespreek ik er vier nog wat meer uitgebreid. In deze boeken vind je de volgende definities:
- Graag alleen zijn en je kunnen concentreren (uit “De kracht van stille mensen” van Sophia Dembling
- Voorkeur voor rustige omgevingen waar weinig stimulatie is (uit “Stil” van Susan Cain)
- Bedachtzaam zijn en veel over jezelf nadenken (uit “De kracht van het alleenzijn” Anthony Storr)
- Een batterij hebben die in stilte opgeladen wordt (uit “Introvert” van Marti Olosen Laney)
Op het eerste gezicht lijkt er tussen deze experts dus niet veel overeenstemming te zijn. Wanneer je echter dieper in het onderzoek duikt, kom je al heel wat verder.
Van introvert naar extravert
Laten we beginnen bij Carl Jung. Hij kwam als eerste met het onderscheid tussen introvert en extravert. Het aardige is dat hij ook al direct aangaf dat er een tussencategorie was: de ambivert.
Iedereen bevind zich dus ergens op de schaal tussen introvert en extravert en niemand behoort puur tot een enkele categorie.
Er is niet zoiets als een pure introvert of een pure extravert. Zo iemand zou in het gekkenhuis zitten – Carl G. Jung
Introversie in de hersenen
In de tijd van Jung werd er nog niet zoveel onderzoek gedaan. En het onderzoek dat werd gedaan was vaak niet zo goed. Inmiddels kunnen we met hersenscans en zorgvuldige experimenten veel meer kennis vergaren.
Uit dat onderzoek komt dat het bij introverte mensen niet zozeer over sociale vaardigheden gaat, maar meer over energie. Introverte mensen krijgen energie van situaties waarin ze alleen zijn of met een ander persoon. De batterij van extraverte mensen wordt daarentegen juist opgeladen als ze in gezelschap zijn.
Dat komt dus aardig overeen met de definitie van Olosen Laney. Maar er is nog meer!
Uit onderzoek blijkt namelijk dat het brein van introverte mensen sneller gestimuleerd is dan het brein van extraverte mensen. Ze hebben dus niet een heel gezelschap nodig om zich prettig te voelen, maar worden voldoende uitgedaagd door het contact met een persoon.
Die verschillen stoppen echter niet bij de omgang met anderen! Het blijkt dat introverte mensen namelijk minder behoefte hebben aan spanning, riskant gedrag en verrassing dan dat extraverte mensen dat hebben.
Dat heeft te maken met de manier waarop informatie verwerkt wordt. Bij extraverte mensen neemt informatie een vrij korte route die vooral via de zintuigen loopt. Bij introverte mensen gaat informatie via meer gecompliceerde paden die te maken hebben met plannen, herinneren en problemen oplossen.
Dat betekent dat introverte mensen gemakkelijk overdonderd worden als ze in een drukke omgeving zijn. Omdat ze zaken op een zo diep niveau verwerken, is het ze al snel teveel. Extraverte mensen verwerken de informatie echter veel oppervlakkiger en kunnen dan ook veel meer stimuli hebben.
Vier manieren om introvert te zijn
In de nieuwste definitie van introversie, gaat men er daarom vanuit dat je introvert of extravert kunt zijn op verschillende schalen:
Social: over het algemeen zullen mensen die introvert zijn minder behoefte hebben aan sociale contacten
Thinking: mensen die introvert zijn overdenken hun acties goed
Anxious: in sociale situaties zijn introverte mensen vaak gespannen
Restrained: introverte mensen zijn vaak het tegengesteld van impulsief. Ze denken eerst na voordat ze wat doen.
Het handig aan dit model is dat je een soort mengvorm van introversie kunt maken.
Ik vind mezelf wel een aardig voorbeeld. Ik heb niet veel behoefte aan sociaal contact, overdenk mijn acties goed, maar ik ben niet bang in sociale situaties en kan ook wel eens wat impulsief zijn. Twee van de vier kenmerken scoor ik dus introvert en de andere twee extravert. Dat betekent dat ik waarschijnlijk een ambivert ben.
Het star-model van introversie staat nog in de kinderschoenen en wordt wetenschappelijk gezien nog niet heel wijdverspreid ondersteund. Het geeft naar mijn mening echter wel een goed inzicht in de vele vormen die introversie aan kan nemen en daarom werk ik er graag mee.
Omgaan met introvert zijn
Goed, we weten nu wat het precies inhoudt om introvert te zijn. Maar wat betekent dit nu in de praktijk?
In deze alinea bespreek ik drie onderwerpen. Het eerste gaat over de emancipatie van introverte mensen. Hierin betoog ik dat het niet erg is om introvert te zijn. Daarna heb ik het over het omgaan met je eigen introversie en tenslotte over het omgaan met anderen die introvert zijn.
De kracht van introversie
In de praktijk merk ik vaak dat mensen introversie bijna zien als een handicap. Mensen zijn gauw geneigd om hun eigen introversie te zien als een probleem dat opgelost moet worden. Wat mij betreft heb ik dan altijd twee boodschappen:
je kunt dit probleem niet oplossen
je hoeft dit probleem niet oplossen
Uit onderzoek blijkt duidelijk dat het verschil tussen extraverte en introverte mensen zich in hun hersenen bevindt. Dat betekent dat het heel lastig gaat zijn om hier iets aan te veranderen.
Gelukkig is het ook onzin om je introversie te veranderen. Je kunt namelijk gelukkig en succesvol worden met je introversie. Sterker nog, sommige taken en banen zul je absoluut beter kunnen dan dat extraverte mensen dat kunnen. Het is dus niet een zwak punt waar je mee kunt leren leven, maar een echte gave die je kunt inzetten om topprestaties te leveren.
Bekijk bijvoorbeeld eens deze lijst met meest gevraagde beroepen in 2015 volgens het European Employment Services:
1. Ambachtslieden
2. Administratief personeel
3. Technici en vakspecialisten
4. Installateurs van elektrische apparatuur
5. Machinemonteurs, montage en reparatie
6. Bedieningspersoneel van machines en installaties, assembleurs
7. Schilders e.d.
8. Verkopers
9. Werktuigbouwkundig ingenieurs
10. Vrachtwagenchauffeurs
Bijna al deze banen kunnen beter gedaan worden door introverte mensen dan door extraverte mensen. Alleen verkopen is een vak dat over het algemeen gedaan wordt door extraverte mensen.
Denk daarnaast ook aan het feit dat onze wereld steeds technischer wordt en dat steeds meer van onze kennis zich op het internet afspeelt. Daar schuilen allerlei banen achter die perfect zijn voor introverte mensen. Analytici, programmeurs, onderzoekers enzovoort.
Hiermee wil ik natuurlijk niet doorschieten en zeggen dat extraverte mensen minderwaardig zijn. Ik wil alleen maar aangeven dat er voor iedereen plaats is. Niet elke functie en elk bedrijf heeft behoefte aan dezelfde soort personen. Juist de mix maakt het zo effectief. En in die mix horen introverte mensen net zo goed thuis als extraverte mensen.
Omgaan met je eigen introversie
Hieronder een kort stappenplan voor het omgaan met je eigen introversie:
Stap 1: Accepteren. Bovenstaande is eigenlijk de belangrijkste stap in het omgaan met je eigen introversie. Je moet leren om jezelf te accepteren. Als je dat eenmaal hebt gedaan, is het veel gemakkelijker om je verder te ontwikkelen.
Stap 2: Vind je eigen niche. Ga niet proberen om jezelf in de mal van verkoper te drukken als je daar overduidelijk niet in thuis hoort. Zoek een plek waar je op je gemak bent. Probeer je baan aan te passen aan jezelf en niet andersom.
Stap 3: Ontwikkel waar nodig. Zoals je bij de definitie van introversie zag, zijn veel introverte mensen wat gespannen in het contact. Dat kan er soms voor zorgen dat hun sociale vaardigheden niet zo goed ontwikkelen. Dat is niet noodzakelijk! Hoewel het niet handig is om verkoper te worden, is het ook voor de meest introverte persoon goed mogelijk om sociaal vaardig te worden.
Het evenwicht zit hem hier tussen het werken aan je sterke kanten en je zwakke kanten. Je wilt het liefst zoveel mogelijk werk zoeken waarbij je je sterke kanten kunt inzetten. Anderzijds kun je wel degelijk je zwakke kanten ontwikkelen. Maar doe dat alleen voor zover ze het gebruik van je sterke kanten in de weg staan.
Een voorbeeld. Arjan Robben stond bekend om zijn sterke linkerbeen. Als hij een tegenstander wilde omspelen, hoefde deze dus eigenlijk niet bang te zijn voor zijn rechterbeen. Dat maakte het verdedigen een stuk makkelijker. Het zou voldoende voor Robben zijn als hij af en toe aan zijn rechterbeen werkte zodat hij heel soms een man aan die kant voorbij kon. Op dat moment moet een tegenstander weer rekening houden met beide kanten en dan is het doel bereikt.
Omgaan met mensen die introvert zijn
Voor extraverte mensen is het soms moeilijk om zich in te leven in mensen die introvert zijn (andersom is dat overigens ook zo). Introverte mensen hebben namelijk voorkeuren die totaal niet overeen komen met die van jou. Wie vind het nu bijvoorbeeld niet leuk om naar een feestje te gaan?
Daarom bij deze vijf tips om beter met introverte mensen om te kunnen gaan:
Tip 1: Respecteer. De belangrijkste tip. Respecteer introverte mensen en probeer ze niet om te toveren in extraverte personen. Allereerst gaat dat je waarschijnlijk niet lukken en ten tweede maak je deze persoon daar heel ongelukkig van. Maak gebruik van de gaven van je introverte collega en probeer niet iedereen in dezelfde mal te stoppen.
Tip 2: Voorbereiden. Laat ze even wennen aan een nieuwe situatie. Veel introverte mensen willen zich voorbereiden op een situatie. Ze werken vaak met vrij complexe modellen in hun hoofd en het duurt even voordat ze deze klaar hebben. Een extravert persoon zal misschien makkelijker improviseren, maar daar wordt een introvert iemand zenuwachtig van.
Tip 4: De tijd geven. Je hebt een introverte collega waarschijnlijk vanwege zijn inhoudelijke expertise. Hij weet waarschijnlijk erg veel. Geef hem of haar dan ook de tijd om zijn kennis even na te lopen. Je krijgt een uitgebreid, goed antwoord. Begrijp dan ook dat het even duurt voordat dit antwoord er is.
Tip 4: Rustige omgeving bieden. Je zult het zelf wellicht prettig vinden om in een kamer vol mensen te zitten. Introverte mensen delen dat enthousiasme niet. Biedt hen een rustige plaats waar ze zich kunnen concentreren.
Tip 5: Geef aandacht. Dat introverte mensen geen behoefte hebben aan drukke gelegenheden, betekent niet dat ze geen behoefte hebben aan contact. Geef ze dus aandacht en maak tijd vrij om contact te maken. Ook als je dat zelf liever in groepsverband doet.
Beste,
Ik loop momenteel stage bij een juridisch adviesbureau en die verkopen als het ware diensten.
Voordat ik met mijn stage begon zei ik dat ik een betere verkoper wil worden omdat ik later een eigen onderneming wil beginnen.
Zij hebben mij nu dus de kans gegeven om een ‘adviseur’ te worden. Vaak geven ze aan dat ik enthousiaster moet worden aan de telefoon en dat ik met klanten moet levelen. Dit blijkt dus een beetje lastig voor mij… zelfs als ik probeer enthousiast over te komen lukt dit niet of ik wordt er na een verloop van tijd aardig moe van. Waarschijnlijk ben ik dus een introvert persoon. Ik wil toch wel een betere verkoper worden al is dit erg lastig voor mij. Ik word er aan de ene kant ook een beetje ongelukkig van want waarom lukt het mij nou niet? Ik weet nou niet of ik door moet gaan of me er gewoon bij neer moet leggen dat verkopen niet bij mij past. Ik heb namelijk ook meerdere keren voor een verkoop functie gesolliciteerd 2 keer bijna aangenomen maar ze vonden me telkens niet goed genoeg. Want je moet je ook overal wel verkopen. Zowel in je persoonlijke als zakelijke leven. Graag zou ik willen weten hoe ik hier me moet omgaan.
Groetjes,
Palmer
Er zijn voor introverte mensen meer dan voldoende manieren om te verkopen. Ik raad altijd het boek SPIN-selling aan, dat biedt een goede onderbouwing voor het feit dat klanten niet op zoek zijn naar een enthousiaste kandidaat, maar naar een kandidaat die hun problemen kan oplossen.
Daarnaast zou je misschien eens kunnen denken aan (content)marketing. Als je je op het internet en elders kan neerzetten als een expert op een bepaald gebied, zoeken mensen jou op en hoef je ze niet meer zo na te jagen. Dit kan met een google of linkedin-campagne natuurlijk ook.
Tot slot hoef je niet in elke functie te verkopen. Je kunt ook een specialistische rol nastreven waarin je vooral uitvoerend werk doet en niet met de verkoop te maken hebt.
Succes!
Beste Robert,
Kan je door de jaren heen ook veranderen naar introvert?
Ik heb het idee dat ik vroeger meer extrovert was. Nu heb ik veel meer introverte eigenschappen. Er is een assessment geweest op mijn werk en daar kwam introvert uit bij mij. Ik ben op onderzoek uitgegaan en als ik introvert lees vallen er 100 puzzelstukjes op hun plek. Maar vroeger, toen ik veel jonger was, zou ik die eigenschappen helemaal niet aan mij geven.
Wat ik ook wil weten, hoe kan ik mijn manager het beste uitleggen hoe hij het beste met mij om kan gaan? Het assessment op mijn werk heeft ook voor verwarring gezorgd bij mij. Hoe moet ik met mijzelf omgaan en hoe moet ik dit uitleggen?
Ik ben een beetje verdwaald zeg maar.
Groetjes M
Dag M,
Het artikel is natuurlijk een goede stap.
Introvert zijn is geen handicap of beperking. Introverte mensen kunnen alles wat extraverte mensen ook kunnen, alleen krijgen ze daar vaak niet zoveel energie van. Je manager hoeft dus niet op een speciale manier met je om te gaan. Het is wel interessant voor jou om eens te gaan bekijken of deze baan aanpast bij je natuurlijke kwaliteiten. Daar hoeft geen haast bij te zijn.
Als je er eens over verder wilt praten, kun je altijd een afspraak maken via ons aanmeldformulier.