Skip to main content
search
0

Voor mij ging meditatie pas goed werken toen ik ging werken met een applicatie op mijn telefoon. Ik had het al wel eerder geprobeerd uit een boek, maar het gebrek aan sturing viel me daar toch wel tegen. Uiteindelijk bleek “Headspace” voor mij de beste meditatie-app te zijn, maar er zijn nog meer dan voldoende andere. In dit artikel een overzicht van alle apps.

Headspace

Dit is de app die mij aan het mediteren gekregen heeft. Wat voor mij daarbij vooral goed werkte is het feit dat je bepaalde prestaties moet leveren, voordat je verder kan in het systeem. Op die manier werkt het bijna als een soort videospelletje.

Daarnaast is de app zeer mooi vormgegeven en is de stem erg prettig om naar te luisteren. De geanimeerde video’s die onderdeel uitmaken van het curriculum zijn ook erg fijn en maken een hoop duidelijk. Om een idee van de stijl te krijgen kun je hieronder alvast de introductievideo bekijken:

Een nadeel is dat de applicatie flink aan de prijs is. Je betaald er ongeveer 10 euro per maand voor, wat toch een flink bedrag is in vergelijking met de andere apps die vaak gratis zijn. Daarnaast is het natuurlijk onhandig dat de app in het het Engels is. Dit zal niet voor alle Nederlandse gebruikers handig zijn, al is het Engels dat gebruikt wordt niet moeilijk om te volgen.

Calm

Een andere veelgebruikte app is calm. Ook deze app is prachtig vormgegeven en de stem is ook hier erg plezierig om naar te luisteren. De meditaties zijn ingesproken door een vrouw.

Net als headspace is Calm voor een deel gratis en biedt het daarna betaalde meditaties aan. De app is wel iets goedkoper, gemiddeld namelijk 5 euro per maand.

Zowel Calm als Headspace bieden meditaties aan die gericht zijn op een specifiek doel. Bijvoorbeeld meditatie gericht op de omgang met stress of meditaties gericht op slaap. Het zou dus kunnen zijn dat je een specifiek probleem hebt, dat je met dit soort meditaties te lijf kunt gaan.

De mindfulness app

Als je niet comfortabel bent met de Engelse taal, is dit een goed Nederlandstalig alternatief voor de bovenstaande apps. Deze mindfulness app is afkomstig uit Zweden, maar heeft inmiddels talloze vertalingen.

Je betaald voor deze app niet per maand, maar eenmalig een bedrag van euro 1,99 bij aankoop. Dat is behoorlijk goedkoper dan de apps die ik hiervoor besprak.

De vormgeving van de app is simpel maar doeltreffend. Uiteindelijk heb je voor meditatie ook niet meer nodig dan een stil moment in je dag en je eigen aandacht, dus dat het er niet heel gelikt uitziet hoeft geen probleem te zijn.

Welke app je kiest maakt uiteindelijk niet veel uit. Het zijn slechts hulpmiddelen om je meditatiepraktijk te starten en het is niet noodzakelijk om hier gebruik van te maken. Een meditatiecursus of het lezen van een boek kan ook voldoende zijn om regelmatig te gaan mediteren.

Zijn er apps die jij graag gebruikt, maar die er nog niet tussen staan? Laat die dan vooral achter in de reacties.

 

Robert Haringsma

Robert Haringsma is psycholoog en onderzoeker. Hij schrijft over onderwerpen als stress, zelfvertrouwen, depressie en angst.

Leave a Reply