Zit je er helemaal doorheen? Of heb je moeite de balans in je leven te vinden? Met runningtherapie kun je letterlijk de weg vinden naar balans en rust in je hoofd. Soms als je niet lekker in je vel zit, wil je het liefst wegrennen van alles wat je benauwt. Wegrennen is niet de oplossing, maar rennen kan dat wel zijn. Er is nu een therapievorm die in Nederland en België populair aan het worden is: runningtherapie. Wat is dat en hoe kan het jou helpen?
Net zolang rennen tot je weer in balans bent
Ken je de film Forrest Gump? De hoofdpersoon is een wat simpele, maar tegelijk daardoor een wijze, ziel. Op een van de moeilijkste momenten in zijn leven verdwijnt zijn geliefde ineens. Hij is even de weg kwijt in zijn leven, maar grijpt terug op wat hij vroeger als kind goed kon: hij begint te rennen. Hij rent van de ene kant van Amerika naar de andere kant en weer terug. Ondertussen volgen mensen hem. Want hij wordt een inspiratie. Stap voor stap rent hij zichzelf weer gelukkig.
Of deze film de inspiratie voor hardloop therapie is niet bekend. Maar in feite is dat wel wat je doet: door middel van hardlopen ga je met je mindset aan de slag. Dit is een gespreksvorm die voor heel veel mensen prettig blijkt te werken.
Hoe werkt runningtherapie?
Hoe werkt dat precies? Samen met een coach ga je hardlopen. De coach geeft aanwijzingen hoe je soepel kunt lopen en op deze manier ook prettig aan je conditie werkt. Het grote verschil met een gewone hardlooptraining is dat het een ander doel dient. Het gaat er niet om dat je je tijd verbetert, of voor de marathon traint. Het gesprek en tot een goed gesprek komen is in feite het doel van je hardloop therapie sessie. Je kunt tijdens het hardlopen praten, maar dit kan ook na afloop van het hardlopen. Een traject duurt gemiddeld 12 weken. Hierin loop je een keer met de coach, maar train je ook een aantal keer per week zelf.
Therapeutisch voor lichaam en geest
Het grote voordeel van deze vorm van therapie is dat je niet alleen bezig bent je hoofd beter te maken, je werkt ook aan je fysieke gesteldheid. Je conditie wordt beter en daardoor voel je jezelf ook beter. Dat helpt natuurlijk ook weer om je mindset te verbeteren.
Maar hardlopen heeft nog een effect op je lichaam wat juist in gevallen van psychische problemen, lusteloosheid of stress enorm van pas komt. Het is wetenschappelijk bewezen dat door inspanning stoffen vrijkomen, die ervoor zorgen dat je lichaam stress beter kan verdragen. Endorfine is een stofje wat je lichaam ook aanmaakt als je verliefd bent. Het wordt ook wel een geluksstofje genoemd. Het effect van endorfine is dat je je beter voelt en meer energie krijgt. Dit is dus een natuurlijk medicijn wat je automatisch aanmaakt tijdens een hardloopsessie.
Is runningtherapie wat voor jou?
Voor wie is deze therapie geschikt? Eigenlijk is het voor iedereen een prettige therapievorm. Want juist als je geen sportief persoon bent, is dit een goede manier om lichaam en geest letterlijk in beweging te krijgen.
“Ik ben niet zo’n prater”. Veel mensen praten niet graag over hun problemen of zichzelf. Voor hen is therapie nog steeds iets met een grote divan waarop je uitgestrekt ligt en je ziel helemaal blootlegt, terwijl de therapeut ijverig alles noteert. Dit idee schrikt af. Een gesprek, buiten, terwijl je actief bezig bent, is dan een veel meer uitnodigende omgeving om te praten. En je hoeft ook niet zoveel te zeggen en te vertellen om toch aan je problemen te werken.
Patronen doorbreken en je balans terugvinden
Met het hardlopen kun je patronen doorbreken en juist in een gezond ritme komen. Daarom werkt running therapie bij veel verschillende vormen van psychische problemen.
Burnout
Zit je in een burnout of ben je oververmoeid? Dit gaat vaak gepaard met lusteloosheid. Je hebt dan de neiging om juist jezelf stil te zetten omdat je opgebrand bent en geen energie meer hebt om te bewegen. Dan is runningtherapie om deze staat van lusteloosheid te doorbreken heel geschikt om letterlijk stapje voor stapje uit deze situatie te komen.
Depressiviteit
Een kenmerk van depressiviteit is dat je gedachten in cirkels blijven ronddraaien. Door te gaan hardlopen doorbreek je deze denkpatronen. Zeker als je nog ongetraind bent, moet je je concentreren op het lopen. Zo doorbreek je de cirkel.
Overgewicht
Overgewicht en een ongezond eetpatroon heeft vaak te maken met wat er tussen je oren gebeurt. Daarom werkt hardloop therapie zo goed als je met overgewicht kampt. Je werkt namelijk niet alleen fysiek aan een gezond gewicht. Door deze vorm van gesprekken gebeurt er ook wat er tussen je oren. Zo val je niet terug in oude patronen.
In beweging en in balans
Hardloop therapie is een gespreks- en therapievorm die je lichaam in beweging krijgt en in je hoofd rust en balans brengt. Nieuwsgierig naar wat jij kunt bereiken met running therapie? Onderonsje coaching helpt je als gecertificeerde coach graag met een persoonlijk traject.