Skip to main content
search
0
snurken

Je krijgt een por of een duw. ‘’Schat, je ligt keihard te zagen.’’ Met een record volume oplopend tot 111 decibel, kan snurken erg luidruchtig worden. Iedereen heeft de gevolgen wel eens ondervonden in de vorm van slapeloze nachten of confronterende ontbijtgesprekken.

In dit artikel deel ik inzichten over snurken en geef ik tips om snurken zelf en daaruit voortkomende problemen op te lossen.

Wat is snurken?

Snurken ontstaat als er sprake is van een verstoorde ademhaling. Tijdens het slapen verslapt de tong namelijk. De tong zit in de weg als je inademt door je luchtbaan. Vaak hebben mensen dan te maken met een vernauwing achter de huig. De huig is het hangende lepelvormige stukje vlees wat je aan de achterkant ziet als iemand zijn mond wagenwijd open doet.

Belgen, Noren, Zweden, Denen en Finnen snurken overigens een stuk harder dan Nederlanders. 60% van de mannen en 40% van de vrouwen maakt zich er schuldig aan. Schuldig is natuurlijk een groot woord, het hoeft geen zonde te zijn. Het kan echter wel tot een hoop problemen leiden als mensen er hinder van ondervinden.

Problemen door snurken

Door het snurken kun je last krijgen van vermoeidheid of concentratieproblemen overdag. Dat kan belemmerend zijn voor je werk of studie, omdat je beter zou kunnen presteren zonder die klachten.

Snurken kan meestal niet zoveel kwaad. Bij slaapapneu kan het echter leiden tot serieuze gezondheidsproblemen. Je hersenen hebben soms echt een tekort aan zuurstof.

Daarnaast is er ook een belangrijke opvatting aan verbonden, namelijk dat vrouwen niet horen te snurken. Snurkende vrouwen zijn namelijk niet charmant of onaantrekkelijk. Dat maakt dat vrouwen zich echt schamen. Ze hebben er bijvoorbeeld last van tijdens een slaappartijtje of een overnachting op campings. En dat terwijl zij er vaak niet direct iets aan kunnen doen of oplossingen paraat hebben.

Er wordt vaak om gelachen, maar voldoende slaap is essentieel voor het functioneren. Hele beroepstakken worden bedreigd door het snurken: stewardessen en brandweermannen ondervinden soms serieuze problemen. Ook relaties komen op het spel te staan als mensen het te ver vinden gaan om in aparte kamers te slapen.

Een aantal oorzaken:

  1. Gebruik van alcohol
  2. Roken
  3. Medicijnen, verdovende werking
  4. Leeftijd: keelweefsel en spieren worden slapper
  5. Overgewicht

Snurkexpert Olivier Thielemans brengt ons met een interview met Lindanieuws in contact met de waarheid.

“Een tennisbal in je pyjama kan helpen, maar daar word je ook niet echt vrolijk van”. En op je zij liggen is helaas een fabel. Ook dan kan je tong nog in je luchtgat zakken, net als wanneer je op je buik ligt.”

Op je zij liggen werkt dus niet altijd.

65% van de Nederlanders geeft hun bedpartner een porretje in de zij. Maar of dat nou voldoende is, valt in twijfel te trekken. Hoe kun je dan wel het eindeloze geronk een halt toeroepen?

Snurken tegengaan

Maak je geen zorgen, snurkproblemen kunnen vrij eenvoudig worden opgelost. Om alle gevolgen van snurken het hoofd te bieden, kunnen er een aantal uiteenlopende maatregelen worden genomen. Hier staan vijf tips beschreven.

 Tip 1: Koop een snurkbeugel 
Voor rond de 30 euro heb je vaak al een redelijk goede snurkbeugel. Ze zijn zowel voor mannen als voor vrouwen beschikbaar. De beugel is veilig om tijdens het slapen in de mond te plaatsen.

 Tip 2: Slaap in een koele goed geventileerde ruimte 
Dit kan verfrissend zijn voor de ademhaling tijdens de slaap.

 Tip 3: Beperk medicijnen of verdovende middelen (slaapmiddelen of antihistaminica) 
Zo raak je minder afhankelijk en laat je je lichaam op een natuurlijke manier in slaap vallen.

 Tip 4: Verander je ongezonde levensstijl 
Het is aan te raden om, indien dit voor jou van toepassing is, te stoppen of drastisch te minderen met het volgende:

  • Alcoholgebruik (met name in de twee à drie uur voor het slapen)
  • Roken
  • Junkfood of eten met veel ongezonde vetten


 Tip 5: Eet gezond 
Hoewel slanker worden geen garantie geeft om niet meer te snurken, kan het in combinatie met de andere tips enigszins helpen. Vervang daarom ongezond eten met groenten, fruit en noten.

Kamp je met slaapproblemen? De Psycholoog helpt je graag verder. Neem gerust contact met ons op.

Training Natuurlijk slapen

Direct met je slaapproblemen aan de slag? In onze Training Natuurlijk Slapen doorloop je in zes weken een programma om weer op een Natuurlijke manier te kunnen slapen.
Meer weten? Lees hier verder over de training.

Tim de Korte

Tim is redacteur bij De Psycholoog. Hij studeert toegepaste psychologie en schrijft stukken voor de website. Dit artikel is geredigeerd door een van onze psychologen.

Leave a Reply