Vaak net een biertje teveel drinken in het weekeind. Niet kunnen stoppen met roken, wel erg veel tijd aan gamen besteden of té vaak naar pornografisch materiaal kijken op het internet. Het zijn allemaal gedragingen die niet meteen passen in het beeld dat we van een “verslaafde” hebben, maar er al wel wat op lijken.

Stoort het je? Heb je er in je dagelijks leven last van? Grijp dan op tijd in en neem de controle over je leven weer in eigen handen.

Wat is een verslaving

In vaktermen heet een verslaving wel een “stoornis van de impulscontrole”. Met impuls wordt de neiging bedoeld om een sigaret op te steken, een drankje te nemen of aan een gevoelig plekje op je huid te krabben. Over het algemeen weten mensen die impuls te controleren als ze weten dat de handeling nadelige gevolgen heeft. Voor iemand met een verslaving is die impuls zo sterk dat deze moeilijk of helemaal niet te controleren is.

Er zijn twee redenen waarom verslavingen ontstaan. De eerste is een lichamelijke verslaving. Dit is bijvoorbeeld het geval bij drugsverslaving, rookverslaving of alcoholverslaving. Er zitten dan stoffen in het middel die een grote behoefte aan dat middel veroorzaken.

Een verslaving kan echter ook ontstaan naar aanleiding van aangeleerd gedrag. Als je altijd als je ontspannen op de bank zit gaat nagelbijten, kan het nagelbijten geassocieerd worden met ontspanning. Je hersenen denken met andere woorden: als ik nagelbijt word ik ontspannen. Terwijl het van oorsprong was: als ik ontspannen ben ga ik nagelbijten.

Voor de behandeling van je verslaving maakt het niet uit hoe deze ontstaan is. Alleen bij zeer ernstige lichamelijke verslaving kan het noodzakelijk zijn om onder supervisie van een arts van je middelengebruik af te komen.

Behandeling van verslaving

In de behandeling van verslaving streven we er naar om weer controle te krijgen over je impuls. Dit doen we op verschillende manieren:

  • Habit reversal: de gewoonte vervangen door een andere gewoonte. In plaats van nagelbijten bijvoorbeeld gaan breien.
  • Controle van de impuls: veel mensen krijgen alleen onder specifieke omstandigheden de drang om aan hun verslaving gehoor te geven. In sommige omstandigheden is het haalbaar om deze impuls uit de weg te gaan. Bijvoorbeeld niet meer naar de kroeg gaan als je weet dat je daar vaak teveel drinkt.
  • Controle van het middel: Aan de andere kant kan het vaak de moeite waard zijn om het middel minder bereikbaar te maken. Bij een gameverslaving zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om je spelcomputer weg te doen.
  • Versterken van de discipline: controle hebben over je handelen is uiteindelijk ook een kwestie van zelfdiscipline. Met behulp van methoden uit de mindfulness leren we je dat je niet altijd hoeft te handelen naar een gevoel.

We kijken in de behandeling niet alleen naar het uitdoven van het ongewenste gedrag. Vaak voorziet de verslaving in een behoefte. Roken kan je bijvoorbeeld helpen om te ontspannen en gamen ook. Het achterwege laten van dit gedrag laat in veel gevallen dan ook een “gat” achter. Wanneer dat niet goed gevuld wordt, is er grote kans dat het gedrag weer terugkomt. Daarom zoeken we samen met jou naar gedrag dat je behoefte kan vervullen, maar geen negatieve gevolgen heeft.

Zoek je hulp bij het omgaan met je verslaving?

Als jij last hebt van een verslaving, is het zonde om hier mee te blijven lopen. Een korte, geconcentreerde therapie kan er namelijk voor zorgen dat je weer veel positiever in het leven staat.

Als je last van angstklachten hebt, helpen we je daar graag mee. In tegenstelling tot de meeste psychologen hebben we geen wachtlijst. Als je je vandaag aanmeldt, kun je binnen vijf werkdagen aan de slag.

Neem gerust contact met ons op via het formulier hiernaast.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.